Friday, August 14, 2009

Worst nightmare ever -Part 4 - Final Part

Alhamdulillah...semuanya dah selesai....Syafiqah pon dah sihat dan the crisis dah xde berulang lagi...thnking myself has been exposed to the I-L-I ward in Ipoh GH, I asked my Exec. in the office whether I should be on home isolation or anything or just go to work as usual on the following day. She replied saying that the HRMA requested me to go to the panel clinic(inside the office compound) to get the clearance from the doctor about my condition...

The next morning, I went to the clinic as requested...and I knew that Doc S (who precribed Maxolon to Syafiqah)will be on duty every morning...when my name was called for consultation...I went in calmly and then she asked me on the condition of Syafiqah due from her fever...

Me :
'doc..maxolon that u prescribed sebabkan dia kene kejang leher sampai kene admit
GH Ipoh tau'

Doc S :
'Oh...it's your child my staff have been talking about...

No....no!..you cannot blame me...or maxolon'

Me :
tapi doc in hosp Cgkt Melintang as well as Specialist in GH Ipoh told me yang ubat
nih should not be prescribed to children

Doc S :
sebab tulah I nak bagi ubat jenis sirap tapi u all mintak tablet lagipun...i biasa bagi kat budak2 lain okey je...in fact, orang dewasa pon ada yang
jadi macam ur child bila ambik Maxolon'

so,

what did that mean?????

-maxolon memang ada side effect (even to adults)

-she did not tell me anything on the side effect when she prescribed it to Syafiqah earlier

-am I a doctor or someone who are well verse in medicine...that I should know on my own that Maxolon ada side effect to my child

-even though, we requested medicine in form of tablets rather than syrup...shouldn't it be her responsibility to tell us WHAT IS GOOD AND WHAT IS BAD????

-should it meant that if I've requested poisonous medicine for me to consume, then she'll simply just give it to me?

-where is her integrity as a doctor (that now I have totally lost respect on her)?

-she did not even have the heart to say SORRY after what had happened....

even Doc Jefri yang hanya part time doctor kat U*P Health Center pon ada belas ihsan nak call my hubby(which of course he got the number from the clinic registration details)on the next day to ask on Syafiqah's condition...

I was sooooo disappointed by her behavior....soooooo frustrating............so benganggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

20 comments:

  1. alhamdulillah.. sib baik shafiqah tak serious.. hish.. saya pun mencik dgn doc jenis cenggitu.. nak lepas tangan jek.. sabo byk2 kak..

    ReplyDelete
  2. huh!!! dasar berlagak... leh lak ckp gitu mangkuk jamban tul...cuba lau kena kat anak dia? pompuan camtu tak patut jadi doktor.. angkuh!!!

    ReplyDelete
  3. dah baca ke4-4 part..
    scary nyer.. ALhamdulillah dah ok..
    bahaya nyer ubat tu..

    doktor tu xde anak ke.. cuba anak dia yg kena sekali.. baru tahu kot camner perasaan sorg ibu bila anak sakit camtu.. lebih2 lagi kalo salah obat...

    tak boleh report ke, sbb cuai @ lalai dlm tugas.... ishhh, daku pun tumpang bengang ni..

    ReplyDelete
  4. Ira...
    tulah...dalam hati akak pikir, syukur Syafiqah sihat..kalo tak...memang nak kene ^@#$%^#$^#$ le doc tuh

    ReplyDelete
  5. Adwan

    itulah pasal..akak pon xde la pegi tu nak serang dia ke ape..mmg cakap elok2 je sambil tersenyum lagik...susah sangat ke nak cakap 'sorry'????jatuh ke maruah dia kalo cakap 'sorry'?

    ReplyDelete
  6. kakyong bib

    itulah...perkara pertama syukur anakku dah sihat
    perkara kedua...si doc tuh..dah mcm xde perasaan lsg...
    perkara ketiga..mmg rasa cam nak report..tapi tunggulah rerajin sikit nak mengarang ke management

    ReplyDelete
  7. ya allah...naper aje doc tu sampai camtu sekali.....

    saya sokong kak...pergi bt report...mungkin banyak lagi orang boleh diselamatkan kelak..manalah tahu klu doc tu sesuka hati dia bg ubat tak tentu hala...

    alhamdulilah syafikah da sembuh...kecian dia...

    aniaya orang betul doc tu...

    ReplyDelete
  8. lin

    well..sebenarnya mmg dah byk kes x puas hati kat doc tuh,cuma org malas nak bising2...even ada 1 kes tuh baby tuh meninggal sbb tong oxygen kat situ dah expired..mmgla ajal..tapi mungkin boleh diusaha utk diselamatkan kalo tong oxygen tu berfungsi...

    ReplyDelete
  9. memang banyak doc mcm tu......main hentam jeeeeeee

    ReplyDelete
  10. ya allah... sabar je lar. boleh doc tu jawab cam tu! report je ke MOH. boleh tak gitu?

    ReplyDelete
  11. ku sokong si myHasla.. salam singgah dari ku.. ;p

    ReplyDelete
  12. Ini la Doc yang nak jadi Doc sebab nak duit sahaja... bukan nak tolong orang.. sabar jea boleh ker cakap macam tu lepas tu buat dunno jea..
    Allah jea lah yang akan membalas atas setiap perbuatan dia tu.. kalau kene kat batang hidung dia sendiri tau la..

    ReplyDelete
  13. Pehhh..kak ina,
    berpeluh teddy baca..alhamdulillah syafiqah dah selamat semer..
    bahaya gak maxolon nih..doc tuh cam #%&^ jek...bleh main cakap camtuh..poyo jek..
    report jek kak ina..biar dia tahu nasib dia mempertaruhkan nyawa anak org...

    ReplyDelete
  14. ibu Umairah, myHasla, Jard the Great, nadnye, nyzal Aziz....

    thanx for all your concerns...really appreciate them

    itulah...memang dia tak rasa sebab tak kene kat anak-anak dia...what goes around,comes around...setiap perbuatan ada balasan dariNYA...cuma sama ada cepat atau lambat...bukanlah bermakna sy mendoakan terjadi pada dia/anak2nya...tidak sama sekali...tapi...itulah hakikatnya keagungan Allah

    wallahua'lam

    ReplyDelete
  15. Ya Allah.....!!!
    Dah laa silap, xde hati nak mintak maaf langsung... Doktor macam nie lah yg di takuti, especially apabila melibatkan baby, toddlers or the kids... Nau'zubillah..

    BTW, hopefully Syafiqah dah OK dan sihat...

    ReplyDelete
  16. tak baiknya doc tu....

    alhamdulillah syafiqah dah beransur pulih...

    kalau smash, sure cuak sungguh xtau nak buat apa.

    ReplyDelete
  17. Arnie

    alhamdulillah syafiqah dah sihat spt biasa
    tapi kalo la terjadi apa2 kat syafiqah haritu...memang siap le doc tuh akak kerjekan

    ReplyDelete
  18. smash

    memang sangat panicking....tapi bersyukur semuanya selamat

    ReplyDelete
  19. uish teruknya doc tu. at least bagitau la yg maxolon tu ada side effect pada sesetengah org ke. so kita aware bila something wrong happen kat anak2 kita. bengong ah doc tu!

    ReplyDelete
  20. Zety Zin

    iye..betul tuh..kalo dia bgtau awal2,kompem akak reject xkan amik ubat tu..buat apa put the risk on our child pulak

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages