Wednesday, August 5, 2009

Ibu vs ubi

Anak-anak Ummi semua panggil adik next to Ummi as 'Ibu' and vice versa...why? Asalnya, gelaran Ummi should be Maklong while she is Makngah...tapi since anak sulung dia si Hanis(cucu sulung dalam family kami) tak pandai-pandai panggil 'Maklong' waktu dia kecik, so kitaorang berpakat nak menten panggilan Ummi dan Ibu tu..meaning sekarang since adik lelaki Ummi pon dah ada anak seorang, Eva, gelaran Ummi & Ibu jugak terpakai untuk dia...

Nak dijadikan cerita, last month Ummi balik kampung sebab Tok admitted ke hospital...Ummi asek duk ajar Alysha (yg tgh giat duk menyebut itu ini) sebut 'Ibu' depan my sis sendiri la...

Ummi : Ibu (sambil tunjuk my sis kat Alysha)
Alysha : Uuu-bi (sambil memandang kat 'Ibu')

Kami tergelak beramai-ramai

Ummi : Eeee-buuuuu
Alysha : Uuuu-biiiii

Wakakaka...

berkali-kali Ummi ajar dia sebut 'Ibu' tapi 'Ubi' jugak jadiknya....'Ibu'nya kata : Ubi pon ubilah...

8 comments:

  1. Umi Sufira,

    hikhik...puas ktorg gelak kat dia

    ReplyDelete
  2. adess...
    lin yg bc pun puas gelak gelihati.... dpt dibayangkan camne si ummi mengajar si alysha tu... hehehehe
    uuuuuuubiiiii..... heheheh

    ReplyDelete
  3. kekekee...akak..ajar la uuuuubi plak..mesti dia bleh sebut iiiiibu...kekekeke

    ReplyDelete
  4. Adwinda

    ntah nape la susah benor dia nak sebut IBU...kalo bunyik BU je pon jadikle..ini siap diterbalikkan lak

    ReplyDelete
  5. ABQARI

    aah kan..balik karang nak try test soh dia sebut UBI laks

    ReplyDelete
  6. hihiihi.. gelak saya kat sini... kiutnya

    ReplyDelete
  7. nadnye

    tulah..bygkan kalo dengar 'real' dari mulut dia

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages