Resepi bergedil dagingku
KHAS BUAT DEL....
(akak xde exact measurement tau...agak² je semuanya ^-^)
Bahan²:
lbh krg 8 biji kentang (dicuci dan direbus dengan kulit)
daging kisar (pun direbus sebentar)
bawang goreng (ditumbuk sedikit supaya x kasar sangat)
(akak suka letak banyak sbb nnti bergedil jd wangiiiii je)
jintan manis ditumbuk halus
3-4 biji bawang merah ditumbuk halus
daun bawang dihiris
garam
lada hitam
telur (untuk celupan bergedil)
minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
-kupas kulit kentang yg direbus
-lecek kentang sampai hancur
-satukan dengan kesemua bahan lain kecuali telur
-cubit adunan, bentukkan bulat seperti bola dan kemudian dileperkan
-salut bergedil di dalam telur dan goreng kekuningan
SIAP UNTUK DIMAKAN :)
Nota kaki:
***nak lagi sedap, kentang tuh dipotong2 mcm wedges,digoreng, pastu baru dilecek...takyah rebus-->resepi my SIL...aritu wktu buat terlupa lak pesanan dia
***another fren lak( abby) recommended that daging kisar tu pun digoreng dahulu..baru sedap katanya...later akak nak try gak gini
<<
Mimi buat pun goreng kentangnya..so masa goreng ngan telur tu kurang hancurnya..adoi sedapnya begedel..dah lama tak buat..:P
ReplyDeleteUmi Sufira
ReplyDeletetula...lagi rangup kan?tapi sumer digoreng..erk..kolesterol ku makin naik le nmpknya..huhu
sedap yer begedil....yum..yum..yum.. nie yg membuat daku terliur nie....
ReplyDeletekak masa goreng tu minyaknye sket jek kan?? kita selalu buat gak.. tp lembik la... pesal ek.. kalau goreng jek masa nak terbalikkan dia pecah...
ReplyDeletehb punye feveret ni... heeh tak pe.. nanti kita try kentang tu goreng lak..
TQ yer.. sudi kongsi.. heheheh
ReplyDeleteakak,
ReplyDeletekentang tu takyah buang kulit? klu buat cam wedges pon takyah buang kulit ke? then masa lecek nak buang kulit tak? sori byk tanya.. :D
ediyan
ReplyDeletejom buat bergedil...jom
adha@del
ReplyDeleteakak goreng guna minyak banyak..macam goreng ayam tuh...dahtu,elok je xde lak pecah...bulat leper camtuh gak..x lemebek pon
mamaDhea,
ReplyDeletealamak..lupa nk bgtau...pas rebus tuh baru buang kulitnya..ngeeheee..lupa
Sedapnyaaaa! Terliur tengok waktu siang hari nih... Thanks for sharing the additional tips! :D
ReplyDeletemakk oiiii sedap nyaaaa...bergedil itu!!!!!!nak scikitttttt
ReplyDeletearnie...
ReplyDeletehihi np ..sharing² bulan2 pose nih
ibu_umairah
ReplyDeletecuba la buat pastu tepek kat ur blog lak...
kegemaran saya juga tu dari kecik lagi....sedapp
ReplyDeletelin,
ReplyDeleteyeke???akak nih dah besar baru jmp bende nih..yela..mana nk jmp begedil nih kat kedah dulu²