Wednesday, August 26, 2009

Resepi bergedil dagingku


KHAS BUAT DEL....
(akak xde exact measurement tau...agak² je semuanya ^-^)

Bahan²:

lbh krg 8 biji kentang (dicuci dan direbus dengan kulit)
daging kisar (pun direbus sebentar)
bawang goreng (ditumbuk sedikit supaya x kasar sangat)
(akak suka letak banyak sbb nnti bergedil jd wangiiiii je)
jintan manis ditumbuk halus
3-4 biji bawang merah ditumbuk halus
daun bawang dihiris
garam
lada hitam
telur (untuk celupan bergedil)
minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:

-kupas kulit kentang yg direbus
-lecek kentang sampai hancur

-satukan dengan kesemua bahan lain kecuali telur
-cubit adunan, bentukkan bulat seperti bola dan kemudian dileperkan
-salut bergedil di dalam telur dan goreng kekuningan
SIAP UNTUK DIMAKAN :)

Nota kaki:

***nak lagi sedap, kentang tuh dipotong2 mcm wedges,digoreng, pastu baru dilecek...takyah rebus-->resepi my SIL...aritu wktu buat terlupa lak pesanan dia
***another fren lak( abby) recommended that daging kisar tu pun digoreng dahulu..baru sedap katanya...later akak nak try gak gini


<<SELAMAT MENCUBA YA,DEL>>

15 comments:

  1. Mimi buat pun goreng kentangnya..so masa goreng ngan telur tu kurang hancurnya..adoi sedapnya begedel..dah lama tak buat..:P

    ReplyDelete
  2. Umi Sufira

    tula...lagi rangup kan?tapi sumer digoreng..erk..kolesterol ku makin naik le nmpknya..huhu

    ReplyDelete
  3. sedap yer begedil....yum..yum..yum.. nie yg membuat daku terliur nie....

    ReplyDelete
  4. kak masa goreng tu minyaknye sket jek kan?? kita selalu buat gak.. tp lembik la... pesal ek.. kalau goreng jek masa nak terbalikkan dia pecah...

    hb punye feveret ni... heeh tak pe.. nanti kita try kentang tu goreng lak..

    ReplyDelete
  5. TQ yer.. sudi kongsi.. heheheh

    ReplyDelete
  6. akak,
    kentang tu takyah buang kulit? klu buat cam wedges pon takyah buang kulit ke? then masa lecek nak buang kulit tak? sori byk tanya.. :D

    ReplyDelete
  7. adha@del

    akak goreng guna minyak banyak..macam goreng ayam tuh...dahtu,elok je xde lak pecah...bulat leper camtuh gak..x lemebek pon

    ReplyDelete
  8. mamaDhea,

    alamak..lupa nk bgtau...pas rebus tuh baru buang kulitnya..ngeeheee..lupa

    ReplyDelete
  9. Sedapnyaaaa! Terliur tengok waktu siang hari nih... Thanks for sharing the additional tips! :D

    ReplyDelete
  10. makk oiiii sedap nyaaaa...bergedil itu!!!!!!nak scikitttttt

    ReplyDelete
  11. arnie...
    hihi np ..sharing² bulan2 pose nih

    ReplyDelete
  12. ibu_umairah

    cuba la buat pastu tepek kat ur blog lak...

    ReplyDelete
  13. kegemaran saya juga tu dari kecik lagi....sedapp

    ReplyDelete
  14. lin,
    yeke???akak nih dah besar baru jmp bende nih..yela..mana nk jmp begedil nih kat kedah dulu²

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages