Monday, August 24, 2009

Hari pertama dan kedua Ramadhan

hari pertama Ramadhan - Sabtu

pukul 8am dah kuar rumah heading to Tesco station 18...Ummi, Ayah & Haiqal(all wearing face masks)...yg lelain masih nyenyak tido lepas solat subuh...Ayah request nak kari kepala ikan...borong all the groceries+vege tapi Ayah kata ikan x menarik (walau di mata Ummi nampak segar-bugar je n cantik-cantik)...Ayah kata 'nak g Econsave manjung tak?' Ummi cakap 'kalo Ayah larat nak drive ke Manjung pulak,Ummi okey aje'...so, balik umah kat S.I. dulu, unload barang dari bonet kete...kemas apa yg patut..then, all of us headed to Manjung pulak...this time around dah plan nak tinggalkan all the kids+bibik kat umah niece ayah si Ila kat Manjung..risau nak bwk diorg kat crowdy area camtu

sampai umah Ila dlm pukul 11.30am..tinggalkan bdk2 n bibik...Ummi n Ayah terus pegi Econsave..on the way there, Ayah tunjukkan Manjaku outlet baru bukak n ada sale pulak tu...so singgah kejap tapi takde yg menarik kat mata kami(Ummi still ternampak2 few online kids stores yg jual baju2 sangat menarik..ehem)...sampai ke Econsave...masyaAllah...ramainya manusia..isk...sungguh x best....tengok2, ikan sumer pon lagikkk tak menarik n x segar...so beli sayur lagik...sungguh kuciwa...Ayah ckp takpe..nanti kita singgah kat pasar tani titi gantung on the way back...lps zohor bertolak balik dan singgah ke titi gantung...lagi sekali kuciwa...xde lsg ikan dijual...kami teruskan perjalanan, then tergerak hati nak singgah kat deretan kedai lama yg mmg kami peratikan sll ada kereta singgah di situ....BINGO!!!Ayah rembat sekor ikan terubuk, 2 ekor ikan duri dan daun kucai utk dibuat cucur udang petang nnti...alhamdulillah...

balik umah...dalam jam 5pm Ummi mula bersilat kat dapur...
menu berbuka kami hari Sabtu:

-gulai ikan duri
-terubuk goreng sumbat cili
-buncis goreng taucu
-peria goreng crispy
-sambal belacan
-ulam ;timun n peria katak
-cucur udang(+kucai+togeh)
-betik susu+air soya
-air teh panas
-kurma (wajib)

hari kedua Ramadhan- Ahad

Kakak n Abang ikut Ayah balik KL...Adam tingal ngan Ummi sama Alysha..bila diorang dah takde,Ummi terus hilang mood nak masak...hanya masak sayur lemak togeh.+ potato ..then teringat, minced beef + potato yg dibeli...beranikan diri utk buat Begedil Daging buat kali kedua..dulu penah buat sekali tapi lembek sbb Ummi bantai ntah ape2 ingredientnya...kali ni pon x sempat google cari resepi..cuma ingat2 lupa petua orang...hasilnya: sangat sedapppp (bukan nak puji ye tapi sesungguhnya mmg sedappp)...puas hatiku kali ini...part yg paling best, end up kami berbuka di KFC jek..hihi...sayur yg Ummi masak tuh buat makan waktu sahur jela

meh tengok rupa Begedil yg Ummi masak:



nih rupa sebelum digoreng...


nih rupa budak yg bosan nak menolong itu ini sambil duk cakap 'itu sedap..ini bau wangi...nak air etc...'

sayur lemak toge+potato

begedil sedang dimandikan ngan minyak panas..hihi

rupanya setelah siap digoreng




2 comments:

  1. kak banyak nya masak! rajinnya!!
    saya tak rajinnn huhu.... sampai umah pon da dekat kul 7 huwaaaa

    ReplyDelete
  2. ena,
    weekend je rajin masak bebanyak camnih...kalo weekdays, masak satu jenis je, topup yg lelain kat psr ramadhan le jawabnya

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages