Pertama Kali Menggunakan CD - Petuanya

(Khas buat Cikgu Haslina Ipoh yg tak sabar² menunggu ketibaan CD² cumil tuuuu)

Setiap CD(cloth diaper) yang baru dibeli, mesti di prewash sekurang-kurangnya 2 kali

Apa itu prewash?

Prewash bermaksud cucian permulaan sebelum digunakan CD tersebut...seeloknya dicuci tanpa sebarang sabun.

Kenapa perlu prewash?

Ini amat perlu untuk menambah daya serapan insert dan mencuci sisa kotoran yang melekat pada poket CD semasa proses pengilangan

Pengeringan CD

CD digalakkan dijemur di bawah pancaran sinar matahari supaya CD anda sentiasa putih berseri dan cepat kering. Namun, sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk menjemur di bawah cahaya matahari setiap hari, jangan bimbang. Anda juga boleh ('fan dry') mengeringkan CD anda dengan menggunakan kipas (saya pernah menggunakan kaedah ini dahulu pada masa permulaan berjinak menggunakan CDCdD pun ada beberapa keping je


Bagaimana mencuci CD?

Cuci CD yang dah digunakan dengan cara menyiram dengan air yang banyak sehingga hilang bau kencing & poopoo pada CD. Kemudian, bilas dan simpan dalam diaper pail sehingga tiba hari mencuci CD(bagi yang tak mencuci CD setiap hari). Sangat digalakkan mencuci CD menggunakan washing machine(WM) kerana bilasan(spin) WM dapat mengeringkan sisa-sisa sabun yang ada.

Bagi CD yang terkena poopoo, anda hanya perlu buangkan najis ke dalam toilet bowl. Kemudian, pancitkan air yang deras sehingga bau najis hilang sambil sental/gosok CD dengan menggunakan tangan (jangan berus CD ye). Jika masih ada warna kesan najis pada CD, jangan risau. Masukkan dalam WM dan cuci seperti biasa. Jemur CD di bawah panas matahari dan insyaAllah, kesan warna najis akan hilang :).

Tips menggunakan CD:

1) Jangan gunakan sabun yang mempunyai 'ENZIM'..cth. enzim pemutih la..enzim peluntur la etc. Sy hanya menggunakan Liquid Baby Detergent jenama Tesco (sy dah cek,mmg xde enzim)

2) Jangan gunakan bahan pelembut pakaian spt. Softlan. Ia akan memendekkan hayat serapan CD anda

3)Sebulan sekali, lakukan stripwash bagi memastikan CD bebas dari sisa-sisa kotoran tersembunyi dan juga untuk menambah daya serapan CD anda.


Bagaimana nak Stripwash CD?

-Bagi CD, titiskan beberapa titis sabun pencuci pinggan anda ke tapak tangan dan digosok² pada microfleece dan di dalam poket CD. Kemudian bilas bersih² dan jemur.

-Bagi insert pula, sekiranya anda dapati insert anda dah tak putih gebu seperti dulu, anda boleh gunakan cara ini. Cuci insert sahaja di dalam WM seperti biasa dan tambahkan sedikit soda bikarbonat ke dalam cucian anda. Pada bilasan terakhir, campurkan sedikit cuka makanbukan cuka getah ye dan hasilnya, anda akan dapati insert anda kembali menggebu ^_^

Comments

 1. Naura,

  klu nak byr ansur2 pon boleh..nak byr 2x ke, 3x ke ...bisa diatur :)

  ReplyDelete
 2. miloicekaw,

  mmg bagusssss sbb:

  1)environment friendly-pakai & basuh & pakai semula

  2) jimat poket in long term-compared to beli disposable diapers

  3)kurangkan possibility for babies kene nappy rash(bila pakai dispo diapers sokmo kene ni)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts