Tuesday, March 16, 2010

Sejuk perut Ummi mengandung...

credit pic here

credit pic here

Kisah ni sebenarnya berlaku last week...last Thursday to be exact...tapi asek lupa nak post entry kat sini...

Waktu Ummi tengah meeting around 3 pm tu, Kakak sms kat Ummi, katanya ,

'Ummi, boleh tak kakak nak masak bihun goreng?'

Wah...terkejut Ummi dapat sms tu...Ummi jawable,

'Boleh..tapi make sure Alysha tak duk dekat ngan dapur'

Then, meeting yang sepatutnya dihadiri 60 orang tu...atas sebab-musabab yang x diketahui, hanya 1/2 je yang hadir...meeting ended jam 4.30pm...waktu member Ummi pegi check meeting room jam 5.30 tu pun...melambak lagik makanan...so, dia ajak tapau jelah makanan tu b4 caterer datang amik balik......ada 2 tray besar bihun goreng & kuih seri muka...sayang pulak bila tengok, 1 tray besar bihun goreng tu langsung tak berusik lagi...another tray tu pun hanya 1/2 je yang dah dimakan...so, Ummi tapau la 1 tupperware untuk bawak balik sambil tu Ummi sms kat Kakak bagitau dia tak payah masak bihun sebab Ummi dah tapaukan...

Bila sampai je kat muka pintu rumah...nampak Kakak dah tersenyum²....rupanya, dia dah siap masak...Ummi angkat je tudung saji...ter kagum kejap....bihun goreng siap dihias dengan potongan cili & juga ada ayam goreng tepung lagik!!!
Fuhh...Ummi puji Kakak melambung² la
Dia amikkan pinggan untuk Ummi dan ajak Ummi makan sama²
Ummi sendukkan 2 sudu dulu untuk merasa

tapi....hanya satu sudu je boleh masuk kat tekak Ummi
tu pun kene dilalukan dengan air kosong
Ummi tanya Kakak letak apa dalam bihun tu?
Dia cakap dia letak perencah bihun goreng,
black pepper sos, cili soso, tomato sos,maggi ketchup & ntah la apa
lagi sos
Adehhhh la Kakak...
nak sedap punya pasal
habih segala mak nenek bahan diletaknya
dahle sampai 1 bungkus bihun dia masak

ayam goreng salut tepung pulak
dari luar mmg nampak superb
sekali bila si Haiqal makan
dia tegur
'Ummi..nape ada merah² kat dalam ni?'
rupanya, si bibik tuh
lepas kuarkan dari freezer
dia tak thaw dulu
terus cuci & kasi kat Kakak
untuk digoreng
isk...

takpelah Kakak
it was a VERY GOOD ATTEMPT dear
sejuk perut Ummi
dapat anak pompuan cam Kakak
waktu Ummi sebaya dengan Kakak dulu pun
Ummi tak reti masak apa² langsung
masak nasi pakai rice cooker je yg tau
muahhh to my dear Kakak
Ummi miss you tau...*sob..sob*
(she's now in KL with Ayah & Adam)

11 comments:

  1. Wow...bagusnya kakak, masakkan utk ummi.

    ReplyDelete
  2. fiza...

    alhamdulillah...akak pun x sangka beriya2 betul dia masak

    ReplyDelete
  3. waaaa....sungguh rajin anak dara nii....sonok je baca entry ni...rasa kagum jekk..

    ReplyDelete
  4. NADNYE,

    datang angin rajin dia tuuu..

    ReplyDelete
  5. MAI,

    alhamdulillah...bab memasak ni dia suka menolong kat dapur...

    ReplyDelete
  6. bagus hez..
    tahniah utk kakak... nanti u ade lah assistant.. leh njoy msak sama2..

    ReplyDelete
  7. kakyong

    bila anak dara dah besar,camnila...hehe

    ReplyDelete
  8. alhamdulilah...kecik2 da kedapur...

    part sos sos tu kan..cam sama cam cerita saya masak mee goreng masa besar2 kakak masak tu...

    saya menggoreng mee dengan sos sos sahaja...hehehehe..

    ReplyDelete
  9. lin,

    alhamdulillah...moga haifa besar nnti camtu gakla

    lin pun camtu gak ye?hihi

    ReplyDelete
  10. hahaha cm iQa je lebey kurang ekekeke

    best ek kak anak2 da beso nih

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages