Wednesday, March 17, 2010

My Cloth Diaper Review

Dah lama sangat nak buat review pasal CD ni tapi asyik bertangguh² haippp!!!...so, di sini Ummi ceritakan serba-sedikit pengalaman Ummi menggunakan beberapa jemana CD (semuanya made in China punya) dipakaikan kepada Alysha dari umurnya setahun lebih hingga kini dah 2 tahun 4 bulan dengan berat 10 kg(yep..she's the slim type tak macam Ummi



Crazy Momy CD




CMCD pic credit to here


My first CD ever....this Crazy Momy CD(2 inserts)....I like the CD sbb.

  • absorption wise memang bagus sebab CMCD ada 2 inserts, 1 panjang & 1 normal size.
  • inner microfleece tebal & lembut
  • outside PUL pun lembut


Tapi, ada few cons :

  • leg gusset quite kecik...so, berbekas jugakla peha Alysha kalo pakai lama
  • poket untuk masukkan insert quite sempit or tangan Ummi yang besar haha ...so, bila nak masukkan insert tu agak payah sikitla nak adjust





Lunatots



Another CD yang Ummi suka sebab:

  • inner microfleece & outer PUL yang lembut
  • 1 insert je dah cukup untuk pemakaian selama 3 jam


Cons pulak:

  • again, leg gussett dia agak kecik walaupun Alyshaku selim-melim...tpai taklah sekecil CMCD
  • quite expensive





Gift from Heaven

GH pic credit to here


GH CD(1 insert) ni hasil pertukaran sistem barter dengan Ayu Koci ( I got GH and she got Lunatots ^_^)

CD ni pun okay sebab:
  • leg gussett yg besar & selesa
  • CDnya pun takla kecik cinonet...memang just nice
  • absorption pun bagus macam Lunatots & CMCD

Con:

  • Outer PUL agak kasar kalo compared to CMCD & Lunatots

Shinies



Shinies CD pic credit to here


Ummi dah lama teruja nak beli Shinies(1 insert) ni tapi baru dapat merasanya few weeks ago...

Pros:

  • walau hanya 1 insert, absorption wise is great
  • color yang sangat soft & sweet

Con:

  • Ummi belum jumpa cons nya lagi sebab mungkin baru pakai...Ummi ada baca review orang lain yang CD ni senang terkoyak...we'll see



Qbaby

Q baby pic credit to here


My first printed CD *wink*... with 1 insert

Pro:
  • comel..hehe

Cons:

  • CD ni sangattt nipis
  • poket dalam juga sangat nipis & kalau ditelek it's more plasticlike
  • tapi masih bertahan tak terkoyak till now
  • insert pun nipis


Coolababy
Coolababy pic credit to here

Coolababy with 2 inserts:

Pros:

  • nice CD with 2 inserts
  • better absorption when use with both inserts
  • leg gusset yang besar membolehkan CD ni dipakai sampai baby besar & takde masalah untuk dipakaikan pada baby yang bambam
  • microfleece & outer PUL yang lembut


Con:

  • maybe for newborn baby yang kecil akan ada sedikit kebocoran sebab leg gusset agak besar





QQ Minky

Minky pic credit to here

This Minky CD comes with 2 inserts:

  • It's so cuteee...mmg irresistable dengan corak luar tuh...
  • Outer CD gebu sebab dibuat dari fleece jugak(kalo tak silap)


Cons:

  • walaupun after 2 times prewash(sama mcm CD² lain), the inserts & inner microfleece masih belum menyerap...jadinya, bila Alysha pee (kat Giant pulak tuh)je...terus sume bocor ke luar...langsung takde yang diserap


  • inner microfleece sangat kasar..i'm not sure if it is really made with microfleece sebab very very rough....sometimes it make me wonder if the rough inner microfleece should be outside, gantikan outer layer tuh (yg macam baldu)


  • each insert sangat nipis compared to CD² lain

Sekian sahaja review Ummi tentang CD² yang Ummi ada...adalah diingatkan bahawa review ini bukanlah professional review...tapi..hanyalah berdasarkan pengalaman Ummi semata-mata










6 comments:

  1. kak.. yg minky tu rasanya inner material adalah suede cloth.. mmg agak rough sikit compared to fleece.. tak penah cuba.. tp await bocoq camtu sekalih??

    ReplyDelete
  2. Ira,

    suede cloth?patutlah kasar & keras...i dun like it...membayangkan alysha pakai pun akak yg rasa x selesa...sbb bila check kat web seller tuh takde lak dia cakap inner material CD tuh...sib baik beli sekeping je untuk dicuba

    ReplyDelete
  3. hez,
    thanks for sharing..

    i memang malas buat review..

    so far i goolababy (AIO/velcro/button), bbland printed & rainbow bb..

    so far semua okay..

    minky belum try.. belum ada stock di tgn...

    ReplyDelete
  4. salam tuan punya blog..jmpe blog ni dr blog kaklong nuzula..nak tau byk info tentang CD coz sy pengguna baru CD ni..utk my baby,hee..thanx 4 the info..pengalaman tu mmg pnting kan...

    ReplyDelete
  5. kakyong,

    you are welcome...babyland & rainbow baby blom penah try...tapi ada gak dgr review kurang enak psl cd2 tuh...ntahla,tak berani nk komen sbb x penah cuba kan

    ReplyDelete
  6. ibunafis,

    pengalaman mmg penting...selain tu,pengetahuan pun penting..rajin2la godek sana sini cari info pasal cd...jom berCD!!!

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages