Tuesday, March 23, 2010

Percutian yang tak jadi... Haiqal was admitted

Last week, Ummi amik cuti dari Jumaat-Isnin sebab nak balik kampung di SP...then plannya nak ikut Ayah outstation ke Penang pada hari Ahad tu...memula balik umah Maktok....pastu balik umah Tok pulak...tapi, dalam duk riang-ria kat sana...hati Ummi tetap rasa tak sedap...

sebabnya:

demam Haiqal tak kebah²...dia start demam dari hari Selasa...hari Rabu pepagi Ummi dah bawak dia pegi klinik panel dalam U*P nih...dah dapat ubat demam sebotol, antibiotik(kapsul) & ubat batuk. Hari Jumaat tu ubat demam dah habis sebotol, sib baik Ummi bawak ubat demam extra...tapi, Ummi pelik sebab demam dia langsung tak kebah aka tak berpeluh²...sian dia...kakak & adik² dia enjoy main dengan cousin², dia pun nak join main tapi duk tak bermaya je...Ayah dah belikan air kelapa sebiji kat dia suruh dia minum ( Ummi & Ayah duk risaukan takut kene demam denggi sebab Kakak penah kene dulu)...dah minum air kelapa tu, sejuk sikit badan dia...

Hari Sabtu tu badan dia mula panas balik...tapi tengah hari tu sejuka kejap...bila lewat petang dah mula panas membara balik...lepas Maghrib, Ummi terus ajak Ayah bawak dia g klinik...Ummi memang rasa ada yang tak kena...sampai kat Klinik Bersatu SP, Ummi turun dengan Haiqal je sebab hujan lebat...sib baik takde patient lain....bila doc check je tekak dia, terus doc cakap

'very bad'

..isk..cuak Ummi yang mendengar...doc cakap tonsil dia teruk..sebab tu demam dia takmo surut..doc cakap dia xleh bagi ubat apa²pun sebab takkan membantu...then, kuarla ayat yang Ummi ngeri tiap kali dengar

'your son kene admit ke hospital immediately'

Ya Allah!!!!Teruk sampai nak kene admit rupanya...air mata dah mula nak keluar tapi Ummi tahan gak..

Lepas doc tanya Ummi nak admit kat hospital mana, dia pun buat referral letter untuk Ummi tunjukkan kat doc in charge kat hospital nanti...bayar RM12 untuk checkup tu aje...masuk keta bagitau kat Ayah...Ayah pun terkejut...then Ummi cakap, kita balik umah Tok bincang dulu camne...sebab doc dah cakap jangan delay lagi, sian kat Haiqal..

Bila sampai kat umah Tok, memang decide nak terus pegi hospital...mulanya, Haiqal berkeras taknak pegi sebab dia takut kene injek...puas Ummi pujuk² barulah dia mengalah...pack baju Ummi,Ayah & Haiqal dalam backpack, pesan itu ini kat Tok & bibik Siti...off we went to Pantai Hosp SP...bila sampai ke sana, Ummi bagitau Haiqal,

'Abang dulu lahir kat sini la...cuma dulu nama dia lain..Strand Specialist Hospital'

Sampai kat Pantai, terus gi A&E unit, dia bawak Haiqal ke katil kat A&E...MO datang check itu ini...nurse amik ubat demam supp. masuk ikut punggung sebab suhu dia dah 39 degree celcius...pastu, si Haiqal dah merengek² kat Ummi takut kene injek...then, Paed. yg sgt nice & soft spoken nama Dr Tan datang & explain his condition kat kami...dia cakap memang kene masuk ubat & air ikut IV sebab dia dah lemah & antibiotik untuk infection kat tonsil dia tu kene masukkan ikut IV untuk ubat bertindak cepat...doc baru letak ubat bius kat tangan, si Haiqal dah menangis takut...Ummi & Ayah le jenuh memujuk....nasib baik Dr Tan pun pandai slow talk dengan Haiqal sambil duk injek masuk jarum IV tu...menangis teresak² jugakla anak bujang manja Ummi tuh...dah settle...dia kene tolak naik wheelchair masuk ke wad

Dapat 2 bedded room tapi both katil kosong...nurse terakhir yang datang bagi ubat kat Haiqal tu bagitau Ummi, suruh Ummi tido je kat katil kosong tu sebab dah lewat malam mcm tu jarang ada patient admit lagi...Alhamdulillah...Ummi tiso kat katil kosong tu & Ayah tido sekatil dengan Haiqal...walau fizikal Ummi kat situ, tapi hati & fikiran Ummi asek teringatkan Alysha je..macam mana lah dia tiso dengan bibik malam tu...isk...

Jam 3am, dengar Ayah kejutkan Haiqal...tanya dia if dia terkencing kat atas katil sebab the whole katil tu basah..Ummi pun bangun gi check..memang basah..tapi takde bau hancing lak...si Haiqal lak menggigil² kesejukan sebab baju & suar dah basah lencun+aircond yg sejuk...nurse datang nak kasi ubat pun terkejut tengok basah sumer tu..terus diorang g amik new bedsheet & blanket...si Haiqal pulak Ummi bawak ke bilik air untuk tukarkan baju baru...rupanya, bukan dia terkencing tapi berpeluh kebah satu badan...Alhamdulillah...kebah jugak dia akhirnya...since then, terus temperature dia drop ke normal...

The next day lepas bekfes, Ayah gi keje kat Penang...Ummi duk kat bilik je lah dengan Haiqal...dia dah nampak ceria & asek tanya

'bila nak balik umah Tok? Abang nak balik tido kat umah Tok'

Pukul 9am Dr Tan datang check Haiqal & bagitau if demam dia memang dah ok, dia boleh discharge petang nanti...pukul 2.30pm, Dr Tan datang lagi...Ummi request sangat nak discharge dengan reason nak balik Perak sebab Kakak & Adam nak sekolah...mulanya, Dr Tan tak nak kasi discharge sebab tonsil dia belum baik betul...tapi Ummi pujuk bagitau dia Ummi memang akan monitor bagi ubat ikut time..baru dia bagi discharge...dalam pukul 4.30pm baru settle semua documentation & bayaran...disebabkan admit hari Sabtu & keluar hari Ahad, hospital tak dapat nak contact HR minta GL..so, kene la bayar dulu & claim dari HR kemudian...terkejut jugak tengok bil = RM 1,118.00...fuhhh...dahsyattt private hosp ni ye...all these while memang tak penah amik tau pun sebab guna GL je...ni baru 1st time bayar sendiri...tapi berbaloi la dengan service yang sangat marvellous...dari janitor, general worker, nurses & docs sumer baik² sangat

Waktu entry ni ditaip, Alahmdulillah Haiqal dah sembuh sepenuhnya
Percutian yang tak jadi tu..insyaAllah...ada rezeki lebih, kita pegi la bercuti ye Kakak(yang moncong sebab tak jadi bercuti)



ni muka budak yang kene admit haritu (pic lama nih)

8 comments:

  1. ya allah..kecian haiqal..tapi syukur alhamdulilah semua dah selamat...semoga semuanya ok...

    harap akak juga sihat with becoming baby..

    ReplyDelete
  2. lin,

    time tuh mmg riso..skrg alhamdulillah tgh pulih pelan2

    ReplyDelete
  3. bila anak sakit koci memang prefer la terus pergi hospital, sebab kalau duduk kat rumah entah jadi lagi teruk...sebab ada exp 2x dengan danish masuk hosp...yang bagusnya danish DR cucuk IV dia tak nangis hehe...Alhamdulillah dah sehat erk...lain kali ada rezeki boleh bercuti puas2

    ReplyDelete
  4. koci,

    tulah...nasib baik jadi kat SP...at least tak risau nk tinggalkan yg lain2 tu kat nenek diorang...kalo la kat Perak nih...mau menggelupur akak sensorang...dah la hosp jauhhh

    ReplyDelete
  5. susah hati kan bila anak sakit, rasa mcm nak sakit dia tu beralih je kt kita..alhamdulillah, syukurlah haikal dah sembuh=)

    ReplyDelete
  6. salam ina..alhamdulliah haiqal dah sehat..tenguk bil tu memang terkejut kan..family kami pun tak pernah bayar bil di private hosital..semuanya guna gl ajer..nasib baiklah suami kerja ok..klu idak masuk ajerlah ke hospital kerajaan.

    ReplyDelete
  7. sirna,

    tulah...memang tak senang hati dibuatnya

    ReplyDelete
  8. kak ina,

    sama mcm kami...biasanya mmg guna GL jek..tapi kebetulan baru ni admit waktu hari sabtu...opis x buka..kene le bayar dulu...baru terjojol mata bila tau amaun tu huhu

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages