Tuesday, March 30, 2010

Family Day & Kem Penghayatan Islam

Last Saturday was Family Day(FD) syarikat Ummi bekerja...Ummi punyala excited waktu register nama untuk attend FD kali ni sebab setelah lebih 3 tahun bekerja di sini, inilah pertama kalinya Ummi berkelapangan untuk join...tahun pertama dulu (FD kat Lost World of Tambun) Ummi takleh join sebab masih dalam pantang lepas bersalinkan Alysha...tahun kedua pulak (FD kat Hot Spring Sg Klah) Alysha pulak demam...tak sihat...cuba teka tahun ni FD dibuat di mana????

...jeng jeng jeng...

di
kawasan
opis
Ummi
aje
huwaaaa....

Takpelah...attend jelah kan...Ayah tak dapat join sebab kene outstaion ke JB...Kakak pun tak dapat join sebab ada program Kem Penghayatan Islam kat sekolah...so, Ummi, Abg Haiqal, Abg Cik, Alysha & bibik aje lah yang datang...well, frankly speaking...Ummi rasa amat amat tak best sangat...sebabnya, dah register nama Abg Haiqal & Abg Cik awal² untuk acara telematch & coloring contest...tup ²...bila time acara nak dimulakan, diorang main tarik je budak² mana yang ada kat situ....grrrrr.....sian anak² Ummi...sib baiklah ada 4 giant inflatable 'toy' tuh yang mana semua budak² had fun melompat² main kat atas tuh...Ummi pulak berharap jugakla kut² boleh dapat grand prize lucky draw which were LCD TV 42 inches & side-by-side door fridge tuh...tapi, hadiah kecik pun Ummi tak dapat...dah takde 'luck' kan, nak wat camne...penat jelah menunggu dari pagi sampai ke petang dengan mentari yang sangat terik...huhu

Citer Kakak pulak...

Semua murid Tahun 6 kene attend Kem Penghayatan Islam yang diadakan di sekolah...diorang kene bermalam di asrama sekolah sebab ada program Qiamullail etc...program 2 hari 1 malam ni dilaksanakan oleh ahli Rakan Masjid UTP & Akademi Fasilitator Kedah(AFIK)...memang faclitator² ni semua sangatlah talented walaupun semuanya masih muda belia belaka...

On the 2nd day...ibu bapa kene hadir ke Kem untuk Ceramah Keibubapaan yang diberi oleh Ustaz Haris Fadzillah...masyaAllah...sangat berkesan ceramahnya...especially bab Kesilapan Ibu bapa Mendidik Anak & juga bila beliau ceritakan kisah² di zaman nabi...Ummi ingatkan Ummi sorang jek duk curi² kesat airmata...rupanya, bila toleh kiri kanan...parent lain pun sama jugak...

Paling meletops adalah acara terakhir...bilamana facilitator pasang muzik mendayu & suruh semua murid bangun...faci dengan suara sedih menceritakan kesusahan ibu bapa membesarkan anak²...bagaimana kedegilan atau kesilapan anak² yang sedikit je dah boleh buat hati ibu bapa terluka...part ni, Ummi dah takleh tahan..airmata menderu je keluar...parent lain pun sama...dah dengar sob sob sana sini...dah dengar ada pelajar yang dah tersedu-sedan menangis......

Kemudian, faci suruh semua murid bangun & pergi cari ibu bapa masing² kat bahagian tengah dewan & minta keampunan sementara masih berpeluang berbuat demikian...sementara ibu bapa masih ada...bila sampai bahagian ni, masing² peluk anak masing² sambil menangis...tak kira murid lelaki @ perempuan...tak kira ibu @ bapa...semuanya menangis...Kakak & Ummi pun tak kurang hebatnya...sangatlah sayu rasa di hati....subhanAllah......

Alhamdulillah lepas je program KPI tu, Ummi dah nampak perubahan ketara pada Kakak....kalo Ummi mintak dia buat sesuatu, terus buat tanpa bertangguh...dah takde 'kejap Ummi' or 'jap lagi le Ummi'...harap² nilai murni tu berkekalan hendaknya......Amin

2 comments:

  1. sadis nya family day tu kak..x de rezekikan...tak pe lain kali pi happy ditempat lain bersama family..lagi best..

    alhamdulilah klu kakak berubah ke lebih baik..boleh jd teladan pada adam n haiqal..

    ReplyDelete
  2. lin,

    tulah...mohsan je rasanya family day thn ni

    alhamdulillah Kakak dah nmpk perubahannya

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages