Tuesday, March 2, 2010

Weekend kami...







Hari Jumaat





Pepagi sumer kuar g bekfes nasi lemak+roti canai kat Rest Batrisyia...pastu, terus ke Tesco nak borong barang dapur...lepas sopping kat Tesco, singgah pasar Bt Gajah sebab Ayah nak beli tulang lembu nak dibuat sup...balik je umah, tukar baju terus kentung-kentang kat dapur...Ummi masak Sup Tulang, bakar Ikan Pari(utk Ayah), Air Asam Tomato...Ayah masak Asparagus Bercili...berdesup bebudak tu makan sup tulang..Ayah pulak soksek kepedasan air asam...yelah, sekali cedok air asam dah macam nak hirup sup..mana tak pedasnya...Ayah mmg kuat pedas...Ummi je yg baru² belajar nak makan pedas...hehe..





Lepas Asar Ayah ajak cari hamster...memula Ayah ajak ke Manjung tapi Ummi macam malas pulakhaik....sejak bila Ummi jadik malas nak berjalan nih?...alih² sampai Air Tawar je...solat Maghrib kat masjid kat sana...lepas solat je, si Haiqal dah pegang² perut cakap lapar....so, kami cari jela restoran yang nampak ok sket...kami singgah di Restoran Seri Peladang...order : Nasi Putih, Siakap Stim Limau, Puyuh Goreng, Kailan Ikan Masin, Kangkung Goreng Belacan, Telur Dadar 2, Air Buah...bila bayar je, terkejut tengok bil...murah amatttt....total baru RM62.00...padahal, ikan siakap tu besar teramat...sampai muak² Ayah meratah sebab Ummi cam mual sket kalo ikan stim nih...





Sabtu
credit to here

Tanya Ayah lagi sekali...taknak naik Cameron Highlands ke?...panas² ni sedap sket pegi tempat camtu...memula Ayah memang malas nak pegi sbb katanya xde bende pun kat situ...tapi Ummi duk pujuk² gak...at last, Ayah setuju...tapi dah last minute, tak sempat Ummi nak goreng mihun bawak bekal...so, singgah kat pasar Bt Gajah beli nasi lemak+kuih²....masyuknya kuih kat situ..macam² ada..rasa macam nak beli semuanya...haha...Ummi beli tepung bungkus (nyam²),



credit to here
credit to here

pulut panggang, bingka gula merah(my fav), bingka gula putih(Ayah's fav), apam manis (Tok panggil apam lenggang), karipap ayam, karipap sardin, mihun goreng 2, nasi lemak 5...fuhhh...puas hati...


Kami bertolak dari Spg Pulai naik ke Cameron lbh kurang jam 8.30am...sampai kat Brinchang around 9.30am...tapi..pepagi pun dah penuh kereta+bas pelancong...aduhhhh...ingatkan bolehla rilek² jalan kat sana....isk...ramai orang la pulak...memula kami singgah kat Bee Farm....Ummi beli madu 1 kg=RM45.00...tgk farm dia xde mendenya pun..yela kan...bee kat dalam kotak² tu, bukannya nampak pun...lepas tu singgah deretan gerai jual sayur, cenderahati & yg plg penting buah stroberi...nyam-nyam...stroberi cicah coklat mmg takleh miss kat atas tu
credit to here
Lepas tu kami lepak kat padang rekreasi & baru makan bekal nasi lemak & mihun...kuih-muih dah selamat dimakan dalam kereta tadi...hehe....Ummi ajak Ayah overnight kat sana tapi Ayah nak balik...again..takde mende katanya..nak mandi pool karang membeku pulak..huhu...well...kat CH takla sesejuk mana..bila ada angin menghembus barulah terasa kesejukannya..if not...sama je panasnya...
Kami bertolak turun ikut jalan lama Tapah pulak...sebabnya Ayah nak cari tempat rekreasi mandi-manda(tujuan sebenar Ayah)...at last, jumpa la Kaw. Rekreasi Kuala Woh...ada tempat air panas...siap berasap celah² batu kat situ..Ummi duk kat pondok rehat je sebab tak bawak baju salin pun...budak² memang heaven la mandi sungai...sungai tuh lebar & air cetek je...banyak batu² besar..so, air tak deras....tapi yang tak bestnya...takde langsung orang jual makanan kat situ...dahla kami pegi camtu je xde bawak makanan...hadoi...aiskrim pun xde jual...beza sungguh ngan kat Sg Tekala...macam² ada dijual...hemm....Ummi lak pening² lalat sebab jalan turun ikut jalan lama tuh berliku² sungguh...si bibik lak dah pucat² muka...lps mandi, budak² dah mengadu lapar...tak tahan sangat dah bila Ayah suggest nak g makan kat tempat biasa dekat masjid Tapah tu...rezeki kami, tak jauh dari situ ada medan selera yg jual pelbagai lauk-pauk...puas hati tengok budak² tengah lapar berselera makan...Alysha sorang je main² makan, pastu dah taknak...
For dinner, Ummi bakar kambing marinated in black pepper sauce(Ayah yg request), masak lemak buncis(beli kat CH sekilo RM2 je) dgn udang, keli goreng, sambal belacan...Ummi masak je tapi dah tak daya nak makan...temankan Ayah & anak² makan...lepas makan, semua tido awal keletihan

6 comments:

  1. salam.

    hi.. kak ina lama yan x jengok umah kak ina..

    sedap ye kak, kuih tepung bungkus tu my pebret tu hihihi

    ReplyDelete
  2. My Lovely Family,

    suka gak ye kuih tu?...nyam2

    ReplyDelete
  3. kak ina, hubby saya pon suka makan kambing, tapi saya tak pernah plak masak kambing..hehe, tak pandai

    ReplyDelete
  4. sirna

    akak dulu pun x makan kambing nih..tapi bila dapat hubby yg 'hantu' kambing...terpaksa le belajar2 masak huhu

    ReplyDelete
  5. seronoknyer jalan-jalan kan kak...lama sungguh saya tak pi cameron..

    mabuk2..tapi tetap masak kan kak..semoga akak sihat selalu...

    ReplyDelete
  6. lin,

    cameron skrg dah tak best cam dulu..dah x sejuk

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages