Tuesday, November 30, 2010

baby Firas 3 months' immunization


Semalam Ummi bawak baby Firas untuk amik jab 3 bulan...pegi klinik panel dekat sini jek
Waktu tunggu turn tu, dia memang tgh mengantuk n asek tenyeh2 mata dia
Risau gak Ummi kut dia ngamuk time doc nak inject nanti
Bila dah masuk bilik doc, tetiba mood dia elok pulak
siap bersembang2 dengan Ummi lagik
Memula timbang berat
alhamdulillah...makin naik
berat = 5.9kg
berbanding 4.8kg bulan lepas

meaning berat dia naik 1.1kg dalam masa sebulan

then baringkan dia kat atas katil n Ummi pegang kaki dia
then Ummi suka bila doc Sofia baca Bismillah dan kata
'moga lepas ni awak makin sihat ye'
terus dia inject ubat ke peha montok Firas
Firas bunyi 'ekk' kejap je
pastu diam balik
doc Sofia pun terkejut
'eh..tak nangis dia?'
Ummi pun cakap ' strong la anak Ummi nih'
Ummi angkat dia dan cium dia
alhamdulillah, xde demam pun sampai hari ni

nih piccas Firas n kakYang wktu kami berkampung kat PJ aritu



piccas di bawah ni pulak wktu berada di Pantai Hospital Bangsar
bukan kat bilik Ayah
tapi kat A&E dept. (Accident & Emergency)
sebabnya?
ekceli dah banyak hari Firas batuk
dan Ummi boleh dengar bunyi wheezing dari dada dia
tapi since Ummi dah macam orang tak keruan
before Ayah operate aritu
dari Subuh sampai ke malam seharian duk kat hospital jek
balik umah makcik kat PJ, Firas dah tido pun

Ayah operate hari Sabtu
so, hari Ahad tu bawak Firas g check
since it was Sunday, outpatient clinic x buka
kene g A&E dept.
memula doc biasa check kat bilik kat luar tu
pastu dia suruh masuk dalam lak
another doc datang check
dia cakap
'very bad wheezing nih...kene admit today'

lemah lutut Ummi time tuh

Ummi pun bagitau le Ayah baru je operate semalam
dan still kat ICU
Ummi mintak balik umah jugak2
then dia panggil Paediatrician Dr. Azam
sementara tunggu paed. sampai
Firas kene neb dulu
syukur dia x meragam
diam je sedut gas tuh

bila Dr. Azam dtg n check
dan doc sebelumnya dah bgtau situation Ummi
dia benarkan Firas balik
tapi kene strictly bagi inhaler thru aerochamber ikut time
dan makan ubat pun ikut time
inhaler lak 2 jenis...
satu ventolin, satu lagi pulmocort

dan remindnya,
klu dalam masa 3 hari tak baik jugak
nak tak nak kene admit hosp. jugak

bila bayar, terkejut tengok bil = RM451.70
huhu
ubat2an je dah RM300.00
takpelah
janji leh balik umah
dan alhamdulillah
within few days wheezing dia dah hilang

sian Firas
baru umo 2 bulan lebih dah kene asthma
among the 5 siblings
Firas Zahin yang paling cepat kene asthma attack
yang paling lambat is kakYang aka Alysha
umo 3 tahun baru kene
sian anak Ummi
since Ayah warded haritu
most of the time Firas ngan bibik je
kecuali waktu malam
dahle bibik memang dah x brp nak jaga elok2 sangat skrg ni
asek bergayut telefon jek
hemmmm....

moga anak-anak Ummi sentiasa sihat walafiat dan sentiasa dilindungi oleh Allah
AMINNNN


5 comments:

  1. Alahai kesian Firas. Arif pun start batuk dua hari ni. berjangkit dari kakaknya Alia.

    Wow! Firas dah 5.9kg, 0.1kg je beza dari Arif ni....moga dia sihat selalu ye kak. Itu yang penting.

    Kak ina, mahal juga bil tu ye? kat A&E mana tu? Yus ni biasa memang pergi kerajaan saja, kalau emergency pun ke A&E kerajaan, cuma masa buat 3D scan hari tu je pergi hospital pantai.

    Teringat pula beberapa hari lalu baca kat paper, pasal bil tinggi di hospital2 swasta ni...

    ReplyDelete
  2. yus,

    betul tu yus..yg penting anak2 kita sentiasa sihat hendaknya

    aah..private ni mmg mahal kan...isk...kat A&E hospital Pantai Bangsar

    ReplyDelete
  3. baby firas kuat, dat y cepat sihat.... semoga sentiasa berkekalan begitu, amin...

    ReplyDelete
  4. salam kak ina,

    alhamddllah firas dah sihat:)

    skrg musim cuaca tak menentukan...bila cuaca tak menentu anak2 kecik memang mudah alergik kena batuk/selsema....

    ReplyDelete
  5. Awesome post. Really enjoyed reading your blog posts..

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages