Thursday, July 14, 2011

Kisah budak melasak & nasi tomato simple

Budak kecik sorang ni kan, sekarang ni lasakkkk sungguh........isk.....I can still remember Alysha dulu tak macam ni pun.........nilah dah dinamakan boboy kan, memang tak reti duk diam......grrrr........tambah sekarang gigih berdiri dan cuba nak menapak, maka selalulah terbabas dan terhilang balance, dan........jatuh.........isk


ini aksi yang paling dia suka....merangkak sampai ke hujung katil, tiarap dan tepuk2 bhg. base katil tuh........well, aksi ni pun Alysha suka buat jugak time kecik dulu.....nape ek?

nampak tangan Ummi bertindak as safety belt..eh eh



dan lagi


dan lagi




nih dah time nak tido pun duk melasak lagi







gigi besau



jenguk apa tuh



Last weekend Ayah tak balik, Ummi pulak cam takde idea nak masak apa......so, tanya anak2 either nak makan nasi ayam or nasi tomato........dorang vote for nasi tomato.........tomato puree ada dalam stok kat umah tapi Ummi nak thrill guna buah tomato segar pulak.......so blend 4 biji tomato besar dan steps lain buat macam biasa

hasilnya....memang terasa lagi enak berbanding guna tomato puree(yang lebih masam)


Ummi buat kuah masak merah diasingkan dari ayamnya special for Alysha & Haiqal yang tak tahan pedas......plan asalnya nak buat acar timun, tapi banyak pulak aktiviti pagi Aahd tuh, maka berulam timun sudahle.........









11 comments:

  1. aduhhhh kak ina,
    lama dah tak makan nasi tomato.
    ni rasa macam nak kena buat ni ....

    ReplyDelete
  2. wahh......mmg betol anak lelaki kan...

    =)

    ReplyDelete
  3. Nieja,

    kena buat la weekend ni nmpknya ek

    ReplyDelete
  4. budak boy mcm tu kan..lasak tak sudah...hehehe

    ReplyDelete
  5. x pernah masak nasi tomato kat rumah lagi.. suami x suka nasi yg berperasa nih, lebih prefer nasih putih... :p

    ReplyDelete
  6. heee... berbagai aksi dak Firas ni... Saya dah lama "bongkar" katil sejak beranak kecik.. tilam atas lantai jer... hehehhehe... nanti budak2 dah besar sket mama nak beli set bilik tidur mcm pengantin... hehheheh..

    ReplyDelete
  7. Bib,

    owh En Ayah x suka nasi berperisa ye?kami mmg suka nasi berperisa tambah2 anak2 :)

    ReplyDelete
  8. Proud Mama

    haha...bongkar katil ek?hemm...elok jugak cadangan tu...pastu anak dh besar beli set pengantin...kekekek

    ReplyDelete
  9. aisehh..nmpk sedapnye nasi tomato tu kakk

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages