Friday, July 22, 2011

Weekend lepas


Last weekend, kami pulang ke KL....reason being : nak pulangkan maid #3 pada ejen semula.......yup....since bibik Siti buat hal dulu & kami hantar balik in Jan this year, we've tried 3 maids of various ages......but sad to say, semuanya problematic!!!! Ayah sebenarnya dah taknak amik maid lagi lepas si Siti balik, tapi Ummi berkeras, sebab Ummi rasa Ummi tak mampu nak buat semuanya seorang diri.......lagipun, Ummi baru bercadang2 nak sambung belajar secara part time kalo ada maid, sebab memang impian Ummi nak mula buat PhD by the age of 40.......but now, ntahla.......


memula meh nak citer kisah maid...secara ringkasnya jela:


maid #1,
namanya Misna, orang Madura, umo kat passport 49 tapi bila disoal few times, terus jawab dah 58 tahun...huhu...memang nampak muka dah nenek2 sangat dan mmg dia ada 2 orang cucu dah.......keje yang dibuat memang teliti tapi.............buat keje sikit pastu ilang, bila g cari rupanya tengah baring.....bukan sekali tapi berkali2 dalam sehari......bear in mind ya, waktu dia berkhidmat selama 2 minggu ni, Firas Ummi still letak kat nursery sebab tak confident je ngan nenek ni nak jaga Firas.......so pas 2 minggu report kat ejen and hantar balik.......she cried on the way nak hantar kat ejen tu bagitau dia orang susah, gak punya apa2, datang Msia pun berhutang keliling pinggang......abih nak wat camne, memang tak fit nak urus baby Firas pun


maid #2,
namanya Leni, orang Jawa, umo 24 tahun, dah kawen & ada anak sorang......keje amatttt cekapppp!!! memang puas hati sangat......cumanya, tak berapa minat nak jaga budak2......memang obviously boleh nampak.......muka pun nampak garang ngan bebudak....ngan Alysha pun selalu dia tinggikan suara.....tiap malam cakap nak tunggu panggilan dari Indon sebab rindu ngan anak dia....dia pinjam hp si Kakak....tapi few times bila Ummi bgn malam g toilet kol 12am gitu, dgr suara dia duk berborak lagi kat hp...isk....lamanya borak ngan anak pikir Ummi....tapi Ummi rasa oklah, nak buatkan permit dia....tetiba dia suruh hold dulu...risik2: rupanya tiap2 malam tu dia gayut ngan 'sedara' (or boifren???) dan bgtau tengah tunggu sedara dia carikan keje kat restoran kat Msia nih....cetttttt!!!!!!!!! mengelat sungguh.....so, again, call ejen & hantar balik

btw, b4 dia keje ngan Ummi, dia keje ngan sorang keluarga Singh kat KL, tahan keje 2 minggu je & then call suruh ejen g amik dia balik...ngadu kat ejen bgtau dia kene pukul ngan family tu, kene paksa tido jam 12 mlm n bangun kol 3 pagi tiap hari, x kasi solat, kene rampas hp blablabla....memula dengar mmg simpati....tapi bila Ummi nak hantar balik kat ejen, Ummi percaya semua tu adalah rekaan semata-mata


maid#3,
namanya Yati, orang Madura, umo 21 tahun, dah kawen with a daughter.....dia ada sedikit kecacatan ie. tempang.......yang ini keje tak berapa kemas.....kene suruh baru dibuat......kejenya nak kendong Firas 24 jam.....even dah berkali2 Ummi suruh letak Firas di bawah so that dia leh explore the surrounding.....tapi dia lagi suka kendonggggg........dan geramnya, Alysha sangat2 terbiar....bila Ummi balik umah, Alysha tengah main pasir kat luar sorang2.....muka, tangan comots.....bila Ummi berhentikan kereta depan pagar sebab nak buka pintu pagar, dia berlari meluru datang kat kereta.....kan ke bahaya? dahle pintu depan umah bertutup rapat.....cemana kalo kene kidnap ke....isk...nauzubillah.....dah remind berkali2 tapi reason yang dia bagi, Firas takmo duduk kat bawah....iye le tuh......si Kakak pulak duk mereport si bibik nih akan tido tberjemaah tiap kali Firas tido, akan tengok tv tiap kali Kakak on kan tv...padahal,berbakul baju tak dilipat & iron.........dahtu, baru few days keje, dia mintak nak call ejen bgtau nak berenti keje sebab nak pegi keje ngan makcik dia kat Msia ni as tukang sapu!!!!! PULAK!!!!! banyak betul drama diorang....ejen dah marah2 maki hamun dia thru phone (ejen tu sedara dia sekampung).....then, baik le sekejap....tapi still duk hint kat Ummi pasal keje tukang sapu tu sekali sekala.....finally, Ummi decided to send her back jugak....tak larat la nak peningkan kepala dengan drama sinetron yang diorang mainkan.....pastu, rasa not worth sangat bayar gaji RM550 sebulan(whithout any deductions ye) tapi kejenya hanya menjaga Firas semata......baju still Ummi yang cucikan, bilik2 semua tak berkemas langsung.....sakit mata...sakit hati.....baik pulangkan segera sebelum makin melarat


kalau all these while,Ayah yang duk bising takyah pakai maid...but for the first time in life, Ummi yang pikir cukup2lah keserabutan kepala Ummi nih.,....tak taulah kut2 akan datang Ummi akan pakai maid semula (dgn syarat mesti ejen yg bagus, maid yang bagus...)...but for time being, biarlah Ummi yang jadik bibiknya.....huhu


itulah kisahnya

hantar maid kat ejen on Friday.....hari Sabtu pulak berjalan tak henagt donia....Ayah ajak ke JJ Seremban 2....Ummi setuju ajer......sesi nak ngabihkan voucher free yang Ayah dapat tu....buat beli baju raya anak2....





budak kecik ni hepi duk dalam kereta











14 comments:

  1. Danial suke wat aksi suap jari dalm mulut tu..haha

    alahai..siannye ummi..tapi lebih baik hantar balik dari buat ummi tensen terus

    ReplyDelete
  2. alahaii kak, peningnyaaaa baca perangai sorang2 maid akak......emmmmm, akak tk payah pakai maidlah....mesti akak boleh handle sendiri:):) lg superbbb akak handle sendiri:):)


    PS: laama sangat tak tgk firas, firas dah big boy tomei2:):) suka rambut dia rock kekekkek:)

    ReplyDelete
  3. puan nina,

    tulah...sekarang nih peace of mind...xyah pk mslh maid...cuma badan le penatttt

    ReplyDelete
  4. mieja,

    haha...boleh handle sdiri tapi bersilat berkungfu la jwbnya :)
    rambut firas curl2 kat blkg

    ReplyDelete
  5. isk...selalu dengar kalau amik maid indon, ada2 je kisahnya..my ofismate pun selalu mengadu pasal maid dia..dah la pening pikir pasal anak, pastu nak pening lagi pikir pasal maid pulak kan....cian pulak..sabar la ye..nanti anak2 dah besar, boleh tolong buat keje rumah sikit2...hihihihihii

    ReplyDelete
  6. aduhai, mmg jenuh juga dengan perangai maid ye kak. bkn sikit duit di labur.

    x pe kak, selagi sihat n voucher masih banyak, JOM JALAN JJ.

    ;))

    ReplyDelete
  7. maid ni ada pun pening, takde pun pening...
    aduhaiiii

    ReplyDelete
  8. owhh.. ade maid rupanya dlm tempoh tu ya...

    sian kat u hez, penat sket demi anak2.. kena makan ubat kuat (vitamin) nih... tp kan kalo x cukup rehat pun leh stress jugak kan... hope everything goes well...

    ReplyDelete
  9. mizah,

    mmg pening bila ada maid..bila xde maid ni, tak menang tgn nak wat keje umah+nak layan anak kecik la

    ReplyDelete
  10. lin,

    tulah...dah serik dah pakai maid nih..so for now, takyah la amik maid lagi...huhu

    ReplyDelete
  11. bib,

    memang memula plan nak amik maid gak..tapi bila dah jadi camnih...mmg malas la nak pakai maid...biarlah penat sket

    ReplyDelete
  12. kesian akak...

    takpelah kak, penat sikit tapi kita sendiri yg buat.

    Kalau rasa tak larat sangat, pejam mata je, mana2 yg boleh di hold dulu biarkan je sampai tenaga datang semula, dari sakit hati dengan maid, bukan badan je penat, hati minda semua penat kan...

    ReplyDelete
  13. YUS,

    BETUL TUH....SKRG NIH, BUAT SETAKAT YG TERMAMPU LA...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages