Tuesday, September 27, 2011

4days 3 nights..............

..............at KPJ Ipoh Specialist


rentetan kisahnya:


-bermula dengan muntah2 tiap kali minum susu....muntah memancut2 bagi dipam keluar dari perut

-pegi hospital terus kene admit...luckily takyah kene drip sbb dia masih well hydrated

-muntah2 dah stop, cirit-birit pulak datang n later mula demam

-bila start cirit, doctor suruh IMMEDIATELY stop bagi susu pada Firas....any kind of milk is a No No...sebab akan worsen the diarrhoea....huwaaaa...part ni yang Ummi tak tahan...sebab Firas memang kuat minum susu...abis dia nak minum apa?????

-Doc advise bagi dia minum 100+ yang dah expose for a while untuk hilangkan gasnya sedikit...tapi Firas REJECT once dia rasa air tu

-Doc bagi garam mineral ORS perisa oren....pun REJECT!soo last resort doc cakap bagi air+glucose...tapi dah xde glucose kat hosp, kasi air kosong jela..kat umah mmg baru je beli glucose since Firas muntah2 tu

-adoyai...cemana nih...Ummi sebolehnya nak elak dia dari kene drip...siannnn kalo tangan halus tu kene cucuk sana-sini

-tapi bersyukur sbb dia mmg minum banyakkkkkkkkkkkkkk air kosong tanpa muntah

-Doc suruh bagi dia makan bubur nasi dalam kuantiti yang sedikit2 tapi kerap...therefore, Doc instruct the nurses to allow free flow of porridge for Firas...anytime nak, tekan je buzzer tu...even tengah malam pun....huhu

-tengah malam adalah masa yang sangat kritikal....sebabnya: dia meragam nakkan susu tapi x dibenarkan minum....so, jenuhla Ummi mendodoi dia sambil berdiri setiap 2 jam bila dia terjaga.....everytime dia terjaga jugak, Ummi akan kasi dia air n suapkan roti untuk kasi perut dia berisi....siannnn sangat kat dia

-pada hari ke-4, Doc benarkan discharge sebab kekerapan dia poopoo makin kurang dan dah nampak dia makin sihat...dah tak demam


jom layan gambar


see muka budak tak sihat..layu jek....isap jari untuk tenangkan diri



melepk je si manja Ummi nih



waktu mula admit...blom dapat single room...meronta dia nak didukung







opsss lupa nak citer part ni...kakyang Alysha pun berkampung sekali kat jospital sebab takde orang nak jaga dia kat rumah...Doc + nurses pun macam kesiankan Ummi sebab kene jaga anak yg sakit plus another child kat hospital nih sensorang

blur la pulak tag kat tangan dia tuh...


nak layan anak sakit lagi..nak layan anak sihat supaya tak bosan...sian Alysha...bosan jek duk temankan Ummi kat hospital...bila Firas tido, Ummi bawak dia ke kedai kat bawah cecepat belikan coloring book la, playdoh la..macam2 lagi supaya masa dia terisi....tapi Alysha memang good girl sangat dan boleh diharap bantu Ummi...sayang sangat kat Alysha..muahhhh


makanan hospital yang Ummi x selera pun nak makan...asek turun makan kat cafe hospital jek


budak yang dah beransur sihat...kalo tak, melepek atas riba Ummi je


mulut comots....citernya camni: Ummi tengah pegang coklat Alysha yang dah separuh dimakan...then the staff nurse masuk sambil explain pasal ubat2an untuk dibawa balik(time dah bole discharge ni) sambil Ummi memangku Firas...tetiba si Firas leh tarik tangan Ummi yang pegang coklat ni dan ngap gigit coklat!!! wah.......nurse tu pun terkejut.... 'kesian dia lapar sampai ambil coklat sndiri' kata nurse tu...haha...1st time dia merasa nikmat coklat dan terus sukaaaaa....adeh...anak Ummi sungguh...dah jadi sweet tooth cam Ummi....Ayah x suka mende manis2 nih





nak checkout



our room....terlebey selesa...1 unit single bed, 1 unit babycot, 1 unit reclining sofa, 1 unit 3-seater sofa....nak berkampung 1 family pun bolehhhhh


tengah tunggu Ayah sampai dan ubat2an yang perlu diteruskan pengambilannya

otw balik...nampak kurussssssss dah Firas....

lega bila tengok
dia mampu tersenyum dan ketawa semula...Alhamdulillah...inilah yang diharapkan



10 comments:

  1. saya paham aper yg awak rasa... huhu.. anak saya pun pernah jadi cm ni jugak tp nasib baik x kena tahan wad....

    ReplyDelete
  2. kak Azie,

    memang kesian...melepek nak berpeluk berdukung je

    ReplyDelete
  3. Jaa..

    penah kene jugak ye?sian kann budak2...apa yg dia tahu...nangis jela

    ReplyDelete
  4. alahai siannya Firas..

    kerap juga dia jatuh sakit ya kak...

    Yus anak baru demam biasa pun dah gabra, kalau kena admit hospital mcm mana agaknya..

    ReplyDelete
  5. yus,

    ntah kenapa...since maidless n stay kat nursery ni...mmg dia mudah jatuh sakit...huhu

    ReplyDelete
  6. alhamdulilah firas da sihat. mesti rimas klu duk spital lelama kan kak.

    ReplyDelete
  7. Lin,

    dah sihat dari sakit perut...tapi, penyakit azali datang balik...batuk n semput

    ReplyDelete
  8. huhu, idlan ari2 muntah2, pastu cirit-birit.. nasib baik 2 hari jer... skrg ni, batuk n semput la plak..erm, sama cam firas jugak...

    ReplyDelete
  9. Jaa...

    aah samalah...skrg batuk n semput...huhu

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages