Monday, July 14, 2008

Durian..oh..durian




King of the fruits...hehe...raja segala buah...and this is my favorite too....yummy...rugi betul sape yang x lalu makan durian...rugi nikmat dunia...


memang dari kecik, Ummi dah diperkenalkan dengan durian...sbbnya wan mmg suka sangat dgn durian...tiap kali musim durian,mesti wan borong durian bawak balik makan ramai2...rasanya, dalam adik-beradik Ummi yang 4 orang tu, Ummi la juara makan durian kot...tapi Ummi hanya suka durian mentah aje tau..masakan durian spt. lempuk, gulai tempoyak, dodol durian, cucur durian and other product of durian Ummi mmg x gemar...exception for sambal belacan+tempoyak dan juga kuah serabai durian...


Ayah sebelum kawen dgn Ummi mmg x brp favor sangat durian,setakat merasa seulas pon dah cukup...tapi sejak kawen dgn Ummi yang mmg 'hantu' durian, Ayah pon dah terjangkit sama..pantang musim durian mesti kalut2 nak memborong durian...


last Saturday since Ayah x dapat balik sebab kene ostn ke langkawi, Ummi pon bwk budak bertiga tu jenjalan ke Giant Seri Manjung...on the way balik umah..masyaallah...berderet2 gerai durian...Ummi pun apalagi, berhenti kat satu gerai tu n nampak price tag tertulis '5 BIJI RM10'...whattttt????murahnyaaaaaaaaaaa....apalagi,rembat RM10 sambil mintak sebiji extra..buah bukannya kecik2..besar2..balik terus kopek..mmg masyukkkk...sedap banget...durian baru n manis n lazat n berkrim..eheheh....sbb tulah kut orang cakap doghoyan peghak mmg manteppppppp...tup2 semalam(ahad) jiran sebelah pulak hulor 2 biji durian dari dusun dia..pon manteppppppppppp...


hasilnya,harini Ummi kat ofis kepala macam nenongggg....nenonggg...dek penangan durian....sib baiklah musim hujan,klu tak...mesti tidur dalam fridge jela jawabnya :)

Sign forbidding durians on Singapore's Mass Rapid Transit

9 comments:

  1. Saya pun hantu durian juga dan segala produk yang berkaitan dengan durian. Sedapnya durian.. hehe..

    ReplyDelete
  2. zurina aka ceri

    nih yg best kalau hantu durian bertemu...selonggok mesti kejap je licinnnn

    ReplyDelete
  3. haha...jgn tak tahu kak ina..saya dalam pantang ari tu pi makan durian..ialah da nama 'hantu' kan..tapi idaklah banyak..sikit2 jea wat rasa.
    samalah takat durian mentah tu jea...menda2 lain x suka..

    ReplyDelete
  4. lin...org ckp durian panas,so,okla kot makan dalam pantang..cuma klu breastfeed baby,takut baby panas je kan..*yummy*

    ReplyDelete
  5. tu lah kak..x ingat ada kena pulak lepas makan tu ada kena aper2 tak...but alhamdulilah susu ok jea masa tu..

    ReplyDelete
  6. durian.. i likeee! tapi hasben saya mmg anti abis ngan durian. dia tak suka bau tu. kdg2 kalau makan, nanti bdn pun bau durian kan, tu pun dia tak tahan!

    ReplyDelete
  7. ummi

    siannya,,,abih kalau teringin banget nak buat camne ye?beli kat situ,makan terus kat situ..balik umah mandi,berus gigi,pakai perfume byk2..baru husband tak bau durian kot....dugaan

    ReplyDelete
  8. sedapnye durian tu..terliur dah ni..tp kat umah xde geng nk mkn durian..
    Adam n hubby kita mmg x mkn durian...ni tgh nk ajar Ammar mkn..boleh tak?...heheheh

    ReplyDelete
  9. ell

    akak kalo sorang2 pon boleh jalannnn...dulu memula kawen hubby x suka durian gak..akak beli jer n hadap sorang2..hahaha..pstu,mlm2 mula la ngadu panasss badan

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages