Tuesday, July 1, 2008

Price increase...up..and...up...and...up!

Kat mana2 pun semua org bercerita/komplen tentang kenaikan harga barang mendadak lepas satu..satu...Ummi pun duk mencelah komplen gak...
Last week baru dapat notis dari skool van Adam-->tambang van tadika naik dari RM28 kepada RM35(7 hengget naik)...bukan jauh pun tadika...x sampai 3 minit perjalanan...nak htr sendiri x mampu sbb tadika operates from 8.30-11.30am...Then semalam bayar duit skool van kakak pulak...pon naik dari RM30 kepada RM37...dangggg....7 hengget lagik!!!sekolah dekat jer tak sampai 5 minit...dulu van Icom kt semenyih baru RM22 sorang...sib baik tambang skool bus haiqal x naik...itupun sbbn mmg Ummi dah byr lebih kt dia(terpaksa merayu sbb dia xnak amik one way..rugi katanya..so byr la extra instead of RM25 to and fro jadik RM20 one way-to skool only, balik ummi ambik)...jadinya, pengiraan utk bayar tambang sahaja:
Adam---->RM35(return)
Kakak---->RM37(return)
Haiqal---->RM20(one way)
Total----->RM92
Fuhhh...dasat betul...nih belum masuk pocket money, duit mengaji etc ...camnelah orang yg berpendapatan rendah dengan anak ramai nak survive...ni belum cakap bab harga beras, harga ikan/ayam/daging, harga kuih..harga semua benda yg ada harga ler...
bila cakap harga kuih, teringat last week 1st time pegi pasar Bt Gajah...dh beli ikan semua(semua mahal), nmpk sorang pakcik nih jual kuih...so teringin la nak membeli...selak2 kuih yg dia jual tu satu2 (obviously mmg bersaiz kecil2 belaka)...then tanya pakcik tuh 'kuih ni brp ketul seringgit?' ...pakcik tuh jawab 'satu 40 sen, 3 ketul RM1.20'...masyaallah..kalo kuih tu standard size or besar2 okla...ini kecik molek yg amat...adussss...kt pasar Semenyih still boleh dapat kuih 3 seringgit...tp ini kat Bt Gajah,Perak okay!I just couldn't believe my ears.........

8 comments:

  1. kak ina...

    tu kak ina kira untung...sbb alysha menyusu bdn....saya anis tu...susunya aja almost RM200...

    alhamdulillah...saya redha aja...

    semua naik kak...kita pon naik darah gak...pk 10x nak gi jenjalan...

    ReplyDelete
  2. kak ina,

    yup.. everything increase.. sedih betul.
    saya rasa sempt bayar duit nurseri & tadika. tahun depan, no 2 pulak masuk tadika. saya cakap kat suami, selalu bulan2 saya bayar.. thn depan anak no2 masuk tadika, dia kena bayar fees yg tu.

    ReplyDelete
  3. nuds...
    tulah pasal...bersyukur masih mampu menyusukan alysha sampai sekarang nih...nak masuk 8 bulan dah...tak taula later kut susu dah x cukup kene topup fm..fuhh RM200...anak sorang boleh la tahan lagik...kalau anak 4 mcm akak nih...dgn 2 org sek rendah n sorang tadika...penat gak wallet :)

    ReplyDelete
  4. aida

    bila dah macam ni..kena la kongsi2 bayar,kan...takpe,muafakat membawa berkat :)

    ReplyDelete
  5. tu lah kan kak..semua orang benar2 terasa pasal kenaikan harga semua benda....
    ari tu masa saya kat tesco tu ada sorang makcik nie..punya lah gaya datin nyer...tp last2 shopping kat tesco gak kan..

    ReplyDelete
  6. Hez, depa dua org tu pun dah naik start 1/7 niii...bas pi and balik sekolah dari rm67 ke rm87. Kiranya sorang naik rm10 la kan. Dua org, rm20. Aduhh...masakkkkkk tuuu...tak tau lagi taun depan ni nak naik plak minyak ..brp la tambang nak naik plakkkkkkk.........

    ReplyDelete
  7. ye ke lin...dah rega brg naik skrg nih...datin pon sopping mopping kt tesco gak la ye

    ReplyDelete
  8. adoila aya @kakteh...RM87 utk 2 org..RM43.50 sorang tuuuu...fuhhh...dahsat betul la camnih...la nih nak pi isi minyak pon naik takut...sy pakai keta 1.3litre pon terketaq2 nk isi minyak...xleh bygla kalau pakai keta yg 2.0litre ke atas...payah2 sangat..klu minyak naik lg taun depan..pakat2 kita jadi drebar bas sekolah sendiri la senang camtuh..hehe

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages