Tuesday, September 1, 2009

Bercuti di kampung

Almost 3 days in Kedah...sangatla sibuk jadual seharian Ummi....asek kuar g pasar tani, shopping complex, memasak, bersembang etc....adehhh...letihhhh amattt.....

Hari Jumaat
Kami sekeluarga sampai di Kedah tepat² jam 7.30pm...sampai je terus duduk bersila buka puasa...kami berbuka di rumah pakcik Mi rumah kitaorang tapi diberi pakcik Mi tinggal ...dah ada family Kakteh, maktok & Abg Iwan...wahh...penuh juadah...ada kari ikan 'ploktan' yg sungguh yummy(kakteh masak), kari daging+kentang, sawi tumis, ayam percik, singgang ikan patin, ikan keli goreng, cucur jagung, talam pandan, puding lapis, bubur sago dan banyak lagi...fuhhh...Ummi makan x hengat donia punah dietku huhu

Hari Sabtu
Paling penatttttttt...pepagi dah kuar g cari bahan basah untuk dimasak+Ayah cari bahan masakan untuk dia tunjuk skill masak Mee Udang Banjir...hihi...pukul 1pm dah mula ketung-ketang kat dapur rumah Maktok...sib baik Makcikza ada datang tolong Ummi..kalo nak harapkan Ummi sensorang...*pingsannn*...lewat petang tu Makcik lak sampai dari PJ...gamat rumah Maktok...Ummi memasak dari pukul 1 pm sampai pukul 7 pm...waduhhh

menu kami untuk hari tu:
-kari ikan duri (Ummi masak)
-sup tulang (Ummi masak)
-ikan terubuk sumbat goreng (Ummi masak)
-sambal paru (Maktok masak)
-sawi tumis kicap (Mkcikza masak)
-sayur campur(Mkcikza masak)
-nasi ulam utara (Maktok buat)
-kerapu masam manis (Mkcikza masak)
-kerapu goreng
-sambal belacan (Ummi tumbuk)
-mee udang (Ayah masak)
-ayam percik(Mkcik beli)
-ayam madu (K fiza beli)
-ulaman petai rebus, timun

kuih²:
-pisang goreng
-karipap
-tepung bungkus
-samosa bunjut sodappp

-air selasih
-air tebu
-air teh

hari Ahad
Balik ke rumah Tok pulak...mula memasak dari pukul 3pm...Ummi memasak dengan Tok...eh lupa..Ayah pun sumbang tenaga untuk satu menu...hihi

menu kami:
-kari kepala ikan nyok² (Ummi masak)
-ikan terubuk sumbat bakar (Tok masak)
-udang black pepper+telur masin (Ayah masak)
-udang & sotong goreng tepung (Ummi+Ayah masak)
-kangkung goreng kicap (Tok masak)
-ayam goreng (Tok masak)
-ayam percik(Ibu beli)
-air asam (Tok buat)
-ulaman petai & daun gajus muda
-air teh

kuih²:
-karipap pusing(Tok buat)
-kuih lopeh (Tok buat)
-popia goreng(Ibu beli)

hemm..baru Ummi perasan, menu tetap Ummi adalah kari ikan 3 days in a row..fuiyooo...dalam kekalutan tu, sempat jugak Ummi merembat baju raya budak² kat The Store...walau terpaksa pergi semula sbb banyak yang saiz salah..isk..nak bawak bdk² risau sbb virus H1N1 skrg...sib baik boleh ditukar dengan jayanya

~~Sekian liputan berbuka puasa di rumah Maktok & Tok~~

8 comments:

  1. huwaaa sedap2nye masak...

    abis la.. bulan pose bukan leh diet, lg menjadi2 selera makan.. ehehehe

    ReplyDelete
  2. sesungguhnya balik kg adalah paling heaven sekali klu bulan puasa nie..

    ReplyDelete
  3. lin,
    betul tuh!!!tapi acara masak-memasak pon heaven gak..bagai nak pengsan akak keletihan

    ReplyDelete
  4. Ni mesti pro masak kari nih...anyway saya dah ambik resepi kari awak tu. Ada resipi yg best² tu letak la lagi.

    ReplyDelete
  5. Helnie...

    wehhh...wat malu jek...manade pro...awk kut le pro dah dari kecik till la ni duk kedah..lagi la curry MASTER huhu

    ReplyDelete
  6. amboi2.. beriya2 tu masak.. dr kol 1 ptg membawa ke mlm... I ari tu masa adik2 dtg, pkl 4.30 baru nak kemas2 dapur.. hahahaaa

    org utara memang x leh tinggal kari nooo...
    i baru berkira2 nak masak kari., tp husband asyik request masak ikut selera dia jer...

    ReplyDelete
  7. bib,

    haha...tulah...ekceli sy ni xdela suke sgt kari..tp mr hubby yg hantu kari...hihi

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages