Monday, May 3, 2010

2nd Checkup @ 21 weeks

Last Friday, Ummi & Ayah cuti (cuti gantian sempena Hari Buruh pada hari Sabtu) tapi budak² sekolah macam biasa. Pagi² Ummi, Ayah & Alysha keluar dari rumah jam 8am untuk ke Pantai Hosp. untuk monthly baby checkup. Mulanya, Ayah tanya nak bekfes dulu ke tak? Ummi cakap nak bekfes lepas checkup jelah kat Ipoh.

Asek sangat berborak dalam keta...nak jadi citer, Ayah terlepas simpang masuk ke Bt. Gajah untuk ke Spg. Pulai...adesss...Ayah dah malas nak berpatah balik...so, terus jelah nak masuk ikut bandar Ipoh...Ummi sajes Ayah terus je sampai nak ke tol Ipoh..tapi, Ayah nak amik shortcut kekununnya masuk terus ikut jalan tepi Tesco Station 18....sudahnya...daripada nak shortcut, dah jadik longcut la pulak....dekat pukul 9.30am baru sampai ke hospital...

Parking pulak penuh...so Ayah turunkan Ummi & Alysha kat main entrance hospital tuh...then, ada pulak staf hospital tuh suruh Ayah pusing sbb diorang ada sediakan valet parking service-->complimentary aka. FOC...wah²...ini sudah bagus...Ayah kasi je kunci keta, biar diorang yg carikan parking...

Baru je melangkah masuk tru pintu utama tuh, dah kene stop pulak..
ada nurse bertugas yg pakai face mask kene amik body temperature
semua yg melalui pintu tuh
then, dia lekatkan sticker biru kat baju kami
menandakan 'free from fever'
maklumlah,
gelombang ke 2 H1N1 dah datang balik
nau'zubillahiminzaalik

Bila sampai kat kaunter Datin Mimin,
dah ada 2 patient makyong menunggu
so, Ummi assume Ummi patient yg ke-3 lah
dah timbang berat badan & ambil urine
Ummi tunggu dan tunggu dan tunggu
apesal tak gerak² nih?
2 patient tadi pun masih ada kat situ
bila Ummi pegi tanya kat counter
katanya 'doc is on the way'
laaaa....doc lom sampai rupanya
perut Ummi dah keriuk²
Ummi memang takleh bekfes lambat
mood terus ke laut jadiknya
around jam 10.30,
Ummi bgtau Ayah Ummi nak g cari
roti kat bawah
elok je Ummi smp groundfloor
Ayah call katanya dah patient ke 2 masuk bilik doc.
Ummi tekan lif naik ke atas balik

tak sampai 5 minit dah tiba giliran Ummi
bila doc check
syukur kali ni BP dah back to normal
berat Ummi pun naik 1 kg
berat baby about 407g
yang bestnya
sepanjang 5 kali mengandung
inilah 1st time Ummi dapat doc
yang buat thorough scan
dia scan tengok:
-jumlah cecair dlm otak baby
-garis pemisah otak kiri & kanan
-serebelum
-all the 4 blocks kat jantung tuh bersambung elok ke tak
-keadaan bibir bercantum elok ke tak
-buah pinggang
-air ketuban
-kedudukan uri dari pintu rahim
-kedudukan tali pusat

dia check keadaan organ dalaman baby
untuk check any abnormalities
alhamdulillah..so far
semua dalam keadaan baik
waktu doc closeup kat muka dia
comey jek tengok mulut dia bergerak²
terbuka seolah² tengah mamam
comeiiii
cuma....
bila doc. nak check gender baby
boleh pulak baby duk mengiring
kepit both kaki
puas doc. godek sana sini
nak tengok from different angles
tak nampak² jugak
isk...
dahla Ummi dah mula meroyan nak beli baju/barang baby
doc cakap next checkup kita tengok lagi
either boy or girl
baby Ummi nih pemaloo ye
next checkup baby tunjukkan kat Ummi ye
boboy ke gegirl
hahaha

*dalam tatau gender pun, Ummi dah rembat 5 pasang baju baby
cumanya, takleh amik pink or blue lah...huhu*







Your baby now weighs about three-quarters of a pound and is approximately 10 1/2 inches long — the length of a carrot. You may soon feel like she's practicing martial arts as her initial fluttering movements turn into full-fledged kicks and nudges. You may also discover a pattern to her activity as you get to know her better. In other developments, your baby's eyebrows and lids are present now, and if you're having a girl, her vagina has begun to form as well.

6 comments:

  1. bahagia kan bila dpt tahu keadaan baby dalam perut ni....take care ye kak ina.saya ni tunggu masa je..

    ReplyDelete
  2. Dayah,

    aah betul tuh...tiap kali checkup tak sabar2 nak tunggu discan...suka nengok keadaan dlm rahim yg x nampak dek mata kasar...

    Dayah,
    semoga Dayah selamat bersalin dengan mudah..Amin

    ReplyDelete
  3. aduhai..tak dpt tgk lagi jantinanyer..pemalu sungguh..dulu
    x pe..layan beli baju color biasa2 dulu...

    ReplyDelete
  4. Lin,

    tulah pasal...geram nengok baju2 color pink/blue tuh..mcm2 corak...kalo kaler putih asek plain jelah...kaler lain cam kuning/ijau/cream tuh x byk

    ReplyDelete
  5. baby nak suprise la ummi.. hehe

    ReplyDelete
  6. ena,

    takyah le surprise2...susah ummi dia nih nk sopping

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages