Monday, May 24, 2010

Senarai keperluan bayi baru lahir dan ibu

Ummi sekarang dah 24++ weeks...bila dipikirkan balik...belum banyak barang baby yang dah diberli...hanya few clothings...emm..ada la 4 pasang kuts...isk...takleh jadi nih...time preggie anak² berempat sebelum nih, dah gigih membeli barang keperluan...elokla beli sikit-sikit...nanti dah sarat, tak larat nak menyopping...nak berdiri lama-lama pun dah lenguh pinggang la..kaki la...macam-macam...sekarang nih kalo pegi membeli barang keperluan kat dapur kat tesco pun dah terasa letihnya...hai Ummi...bukannya muda belia cam preggie si Kakak dulu...umo baru 25/26 tahun...cargasss manjanggg.....dah menunggu hari pun duk ajak Ayah gi sopping lagik...huhu

senarai ni Ummi dapatkan dari Blog MyPermataHati – sumber informasi kekeluargaan anda



* Untuk Ibu * ke hospital
1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2 Kad Pengenalan
3 Telefon Bimbit
4 Baju/Blouses 5
5 Stokin 2
6 Kain Batik 3
7 Baju/Seluar Dalam 5
8 Skaf Kepala/Ki 2
9 Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10 Majalah/Buku
11 Tuala Mandi
12 Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
13 Tuala Muka 1
14 Selipar 1
15 Kamera
16 Air/Minyak Selusuh
17 Minyak Angin
18 Air Zam Zam
19 Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
20 Termos Air Panas
21 Bag Plastik
22 Baju Sejuk (Sweater) 1
23 Sikat 1
24 Breast Pad 4
25 Nursing Bra 4

* Untuk Bayi *

1 Baby Diapers 6
2 Baju 3
3 Minyak Telon 1
4 Baby Wipes/Wet Tissue
5 Tuala Mandi 1
6 Stokin/Sarung Tangan Bayi 4
7 Peralatan Mandi
8 Selimut/Bedung 3
9 Barut 5
10 Topi 1
* last updated: Ogos 2008

Berpantang (Untuk Ibu)
1 Jamu/Set Lepas Bersalin
2 Stokin
3 Baju Sejuk
4 Tungku
5 Selimut
6 Selipar
7 Buku/Majalah
8 Kain Batik
9 Bengkung/Barut
10 Maternity Pad/Pad Biasa
11 Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12 Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13 Minyak Angin/Urut
14 Makanan/Minuman (Air Masak, Susu, Buah-buahan Segar, Ribena, Prune, Biskut,Roti)

Baby Gear ?
1 Baju- Lengan Pendek 8
2 Baju- Lengan Panjang 6
3 Romper 2
4 Seluar- Pendek 8
5 Seluar- Panjang 6
6 Sarung Tangan 5
7 Sarung kaki 5
8 Baby Bip 2
9 Sapu Tangan 3
10 Barut 10
11 Topi
* last updated: Ogos 2008

Diapering Bilangan
1 Napkin 1 pek
2 Lampin Pakai Buang 2 pek
3 Diaper Wipes 2 pek
4 Safety Pin
5 Changing Mat
6 Nappy Liner
7 Berus Lampin
8 Baldi Untuk Napkin
9 Beg Untuk Diapers
10 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi

Baby Care & Grooming
1 Bedak Bayi
2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil)
4 Tisu
5 Sikat
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8 Nasal Aspirator (untuk selsema)
9 Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11 Termometer
12 Vicks
13 Minyak Telon
14 Syringe for Medicine
15 Cotton Balls
* last updated: Ogos 2008

Nursering
1 Selimut
2 Bedding set
3 Play Pen / Katil Bayi
4 Mainan untuk Play Pen / Katil
5 Kelambu
6 Bakul Baju Kotor
7 Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8 Bakul Baby (Simpan Baby Care)

Feeding
1 Botol saiz S 2
2 Puting Botol Susu 2
3 Bottle Sterilizer
4 Berus Pembersih Botol
5 Penyepit Botol
6 Sterilising Tablet
7 Nipple Cream
8 Nursing Pad Washable 2
9 Nursing Pad Disposal 1 kotak
10 Breast Pump
11 Nursing Pillow
12 Nursing Bra
13 Termos

Travelling
1 Beg Bayi
2 Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3 MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4 Infant Carrier

Bathing
1 Tuala
2 Besen Mandi
3 Syampu
4 Sabun Mandi
5 Span
6 Gayung

Extra
1 Penyangkut Baju Berklip
2 Permainan Bermuzik
3 Bumbo Seat
4 Baby Gym
5 Stroller / Jogger
6 Penyangkut Kecil (untuk sarungtangan + kaki)
7 Car seat
8 Album
9 Beg Bayi
10 Baby Sling
11 Nursing Cover
12 N ursing Clothes / Wear

Waduh waduh...bila tengok pada senarai keperluan dari blog mypermatahati nih...uish...banyaknyaaaa yg Ummi belum beli.....yang bestnya, time Ummi menaip nih...baby tomei dalam peyut nih pun duk meliuk² menendang...seolah² nak suruh Ummi dia gi menyopping barang² untuk dia je ye...hihihi...this weekend ada checkup lagi...lepas checkup bolehla ajak Ayah sopping kat JJ... ^_^

38 comments:

  1. salam akak,
    uishhh..banyaknya list...hehe..suka plak ayu tengok..
    btw, sama la kita akak..masa pregnant memang ayu kuat jalan a.k.a kaki shopping..lg2 la masa pregnant anak ke2 dulu..hehe... baru 6 bln kan..tak pe, masih byk masa lg ni..selamat bershopping ye..^_^

    ReplyDelete
  2. salam awak..saya minat ngan entry awak, minat nk jd follower, kalau sudi layan blog saya n jd follower saya lak ye..
    btw, very gud info..

    ReplyDelete
  3. hahaha bagus..
    aritu ade gak wat entri.. pasal persiapan nih... pasal dah terlupa wlupn da seken preggy..

    awak 24 mgu dah risau tak wat persiapan lg.. saya ni dah 32++.. lagila tak beli ape2.. hehe

    ReplyDelete
  4. Releks kak ina...barang baby tu semua jangan di ikutkan sangat...ada 10 helai baju baru pun dah cukup bagus...mitten n botties pun tak payah banyak2...sarung kaki mungkin pakai...sarung tangan kejap jer...Darwish dulu 2 bulan dah bukak dah sarung tangan...cuaca skrang ni panas...dah tak boleh bedung2 sangat...n kalau dapat baby badan cepat besar...sekejap jer pakai dah tak muat :)

    ReplyDelete
  5. ayu,

    mmg banyakkkk kan?tulah...time nih elok membeli..nnti dah sarat dah x larat

    ReplyDelete
  6. wahida,

    thanks ^_^....jom...i'll follow u too k

    ReplyDelete
  7. Yannnnnn...

    dah 32 wks lom beli apa2?????
    kalo akak dah panik tahap gaban dah...huhu...agaknya akak ni mmg jenis suka prepare awal2 kuts...sbb tu sekarang pun dah gelabah

    ReplyDelete
  8. koci,

    haha...relaks...relaks kan..memang x sumer dalam list tu barang perlu...tapi still banyak gak bendenya termasuk barang ummi nya

    ReplyDelete
  9. bagus kak prepare dari awal2..supaya senang di kemudian hari..
    lgpun nnt tak de la kelam kabut sangat kan..ayu dulu semua beli awal2 kecuali baju2 baby..hehe.sbbnya baju abg dia byk boleh pakai lg, al maklum la kak, beranak yg ke dua ni jarak nya tak sampai sthn je...^_^

    ReplyDelete
  10. Jauh jugak akak pegi checkup ye...nanti plan besalin kat Pantai tu ke?

    ReplyDelete
  11. ayu

    aah...senang sket bila dh beli awal2...owh..ayu jarak anak rapat2 ye?untung gak tu

    ReplyDelete
  12. Asu,

    memang jauh...dah takde hosp. lain yg dekat sket...insyaAllah bersalin kat situ gak

    ReplyDelete
  13. hez,
    i ni dah anak 3.. x penah ade list sepjg ni..
    rasanya byk yg dlm listnya i x penah ade... huhuuu.. adakah i ni terlalu simple...

    ReplyDelete
  14. kakyong bib,

    takdela bib...mmg list nih amat detailed...me pun x penah le beli barang2 sebanyak nih...huhu...

    ReplyDelete
  15. suka entry nie
    walaupun sy skrg tgh preggy ank ke-4 tp still blur apa nak beli brg2 baby... tima kasih bnyk... bnyk lagi lum beli nih.. skrg dh 34 wks. huhu...

    ReplyDelete
  16. mama3A,

    haha..takpe..byk masa lagi :D

    ReplyDelete
  17. wahhh...byknye...sy pregnant da msk 5 bln but still x beli ape2 lg tuk preparation c0z t'lalu sibuk keje...hurmmm...terasa risau plak ble bace senarai2 brg tu sume...

    ReplyDelete
  18. ain...


    haha...takpe...tak semuanya diperlukan...beli yang penting2 aje dah cukup :D

    ReplyDelete
  19. dimana nak dapatkan kerusi toilet, kedai apa biasa jual?

    ReplyDelete
  20. Anon,

    boleh dibeli di kedai2 farmasi....memang ada mcm2 jenis kerusi toilet nih

    ReplyDelete
  21. Wowwww...amat mmbntu fiza bila tgok list kperluan.skrg dh 24weeks...tp xbli aper pn lg..hehe.tgu 28 weeks nk g bli brg bby ni..hubby pn excited ank slung..xsalah berhbis sdikit kan? ?

    ReplyDelete
  22. lady E,

    bestnya shopping untuk anak sulung...tak salah berhabis sebab boleh digunakan semula untuk2 adik2 dia nanti :D

    ReplyDelete
  23. Wah.. banyk nya barang nk kena beli. My 1st baby akan lahir bulan 4 nti. Sempat ke ni nk sediakan sume2...

    ReplyDelete
  24. Wah.. banyk nya barang nk kena beli. My 1st baby akan lahir bulan 4 nti. Sempat ke ni nk sediakan sume2...

    ReplyDelete
  25. dilamri,

    jgn risau...xyah beli semua pun xpe...kene pandai2 mix and match yang mana perlu je

    ReplyDelete
  26. risau pon ada bila tengok list kat atas tu..sbb preggy time blaja, keje skola bnyk..husband jauh sll outstation sbulan skali leh jumpe..skrg dah 28weeks..baru 2 lai beli baju bby..bila ntah nk g beli sume tu.

    ReplyDelete
  27. mmg btl2 detail n pnjg list nie.... w/pun sy pregy ank 2nd... n jarak x sampai 2 thn (sethn 2 bln je jarak nant).... tetap kena bli byk brg nie... maklumlar.... baju baby kakak still pakai.... kena lar bli br tuk adek kan.... now dah 23wk... dah boleh start shpg nie... (~SYUHADA~)

    ReplyDelete
  28. wahhh bestnye macam nak g bli sume je.....huhu...emmm sy due 19.07 ni tp still blur lom bli ppe ag ..first bby so tak tau mane yag wajib bli dlu ,kos bnyak tu sume ea..emmm....

    ReplyDelete
  29. sya tak sabar la nak tggu ..walau barg2 sume tak prepare g..now da 28 mggu lbih da..tak tau nak bli ape ...susah pning tgok..bnyak sagt ... (wahidaadra)

    ReplyDelete
  30. banyak sgatlah.macm tk nk balik umah, duk hospital teruslah klu mcm ni ,aku bawa perlu jerr

    ReplyDelete
  31. waaa..banyaknye...sampai tak terfikir..pregnant ank first,dah 5 bulan...ape barang pun tak beli lagi..ada list mcm ni ok jugak..mna yang dapat beli dlu,dah blh beli...

    ReplyDelete
  32. sya pon dh 24 weeks, tp belum beli pe2 lagi.survey2 checklist, rsa nya follow yg ni la.tenkiu ya

    ReplyDelete
  33. Anonymous sekalian....list ini hanyalah sebagai panduan...sy pun takde le sediakan semua keperluan yang tertulis...cuma ini adalah senarai terperinci...terpulang pada masing2 sama ada nak guna semuanya or just nak pick-up mana yang perlu aje

    ReplyDelete
  34. Biey,

    masih byk masa nak shopping barang baby :D

    ReplyDelete
  35. Salam,

    Byaknya barang2 baby kena beli..ni anak sulung..ermm semua barang2 baby x beli lg.

    ReplyDelete
  36. Il sert à montrer au sommet de ma liste de démarrage jusqu'à ce que j'ai téléchargé google chrome pour voir ce qu'il en était, je n'ai pas vraiment aimé alors je l'ai supprimé mais maintenant firefox n'est pas au sommet de départ. Des idées?.

    ReplyDelete
  37. Hello there, I do think your website could be having internet browser compatibility problems.
    Whenever I look at your website in Safari, it looks fine
    but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
    I merely wanted to provide you with a quick
    heads up! Besides that, great website!

    Feel free to visit my weblog how to get rid of stretch marks

    ReplyDelete
  38. Di sini kami ingin memperkenalkan diri kami sebagai pakar membuang batu hempedu. Kami maklum bahawa ramai wanita yang telah bersalin diserang batu hempedu. Malangnya, sering kali mereka diseru membuang hempedu yang merupakan kurniaan Tuhan.

    Kini, Agro pluz Biotech Sdn Bhd telah mengkaji produk buah-buahan semula jadi kami yang terdiri daripada Roselle, minyak zaitun dan bahan-bahan mineral. Produk kami yang berjenama DR GETOX khas digunakan untuk membubarkan batu hempedu dan membuang sisa-sisa makanan bertoksin dalam 12 jam sahaja.

    Hubungi kami di 012 3688 507 (Jloh), 016 650 3131 (Jmin) atau emel agropluz@gmail.com untuk maklumat yang lebih lanjut.

    Facebook Fan Page: DR GETOX

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages