Wednesday, May 19, 2010

Fesyen tudung masa kini


Kepala masih weng
hatta 2 malam bersengkang mata
tak tido
memula Adam demam n muntah²
next night pulak
Alysha tetiba nangis²
then muntah selambak atas katil
huhu...

sempat blogwalking harini
tapi Ummi tertarik dengan
satu entry oleh Lyafrina
pasal isu tudung bersanggul
kekawan boleh baca full entry
dia kat sini
tapi yang menggegarkan hati Ummi,
bila baca bahagian ini
Ummi petik dari blog beliau


Renungkanlah hadith2 dibawah :


“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.
.


Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

***I just wonder...sapekah gerangan orangnya yang pertama sekali terdetik di hati untuk mencipta edit-tudung anak tudung bersanggul ini...anyone knows????****

ALLAHUAKBAR..........

24 comments:

  1. harap ank ummi makin sihat...

    betul tu ummi, lya rasa kelu.. dh mkin jelas tanda2 tu. skrang dh siap jual lg snggul palsu semata2 utk fesyen tudung gini. dasyatkn??

    ReplyDelete
  2. salam kak,
    saya teringat. penah nampak satu laman blog, jual tudung, siap ngan sanggul palsu...cantik, mmg fesyen kegemaran sekarang. tapi bukan saya, malu nak pakai camtu walaupun dalam tudung, nampak bonggol semacam jek. hihihi...

    ReplyDelete
  3. Lya,

    alhamdulillah Alysha dah sihat

    pasal isu tudung tuh...akak pun terkedu sgt...sbb rata2 mmg ramai pakai tudung stail tuh...x sangka pulak tanda2 akhir zaman jugak

    ReplyDelete
  4. indahhouse,

    memang ramai dah pakai tudung fesyen gitu skrg nih..akak dulu igtkan mmg sanggul diorang tinggi bebenor...rupanya sanggul palsu kt dlm tudung...isk

    ReplyDelete
  5. allahuakbar..

    mmg da bc pasal menda ni kak...tp itulah..nak nampak cantik sampai sanggup tepikan agama...
    sedangkan allah da beri peringatan dah..

    harap2 alysha da sihat ye kak...
    take care..

    ReplyDelete
  6. lin,

    akak baru 1st time baca...mmg terkedu sbb ramai student akak kt sini pakai tudung cenggitu...

    alhamdulillah alysha dah sihat..cuma kurus sket sbb x selera makan 3 hari

    ReplyDelete
  7. uishhh takut nyaaaa..........tq share info ini!!!!

    ReplyDelete
  8. thanks 4 sharing about this issue. even ely tak minat sgt & takde pun gaya tudung begini tapi tersentap jugak bila imbas2 semula hadith nabi swt tersebut.. :(

    ReplyDelete
  9. mula2 i rasa tak logic. apa salahnye co janji tutup aurat. so i kaji a few hadith sahih & events sebelum kluarnye kata2 dr mulut rasulullah.

    i dok kaji punca kluar hadith ni & found out among it mmg sebab dia serlahkan ayu & lenggok wanita.

    moreover, rasulullah pernah kata, once perempuan tu kluar dr pintu rumahnye, setan akan tabur sesuatu yg buat kita ni nampak menarik supaya boleh goda attention org luar.

    also ramai guys suka ladies rambut panjang..so makin menjadi la imagination si lelaki luar tu.

    so with the combo cantik ayu bersanggul, makin menjadi laa..

    ReplyDelete
  10. Ealyie,

    aah...akak pun xde pakai fesyen mcm nih...tapi dengan adanya hadith sahih tersebut selaras pulak dengan kejadian fesyen masa kini...SubhanAllah...sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui

    ReplyDelete
  11. Mama Miya,

    ya betul sangat....dengan adanya sanggul olok2 tu akan mengembangkan lagi imaginasi kaum Adam...takut makin banyak lagi berlaku perkara² yg x diingini

    ReplyDelete
  12. lia da serba salah sbb ada opismate mmg nak menggayakan stail tudung ada bonggol masa pernikahan & persandingan dia sbb da try wat gaya 2 masa ke opis...

    nk ckp, takut kecik hati tp biler fikir2, kalau xckp da jd subahat lak... so lia akan ckp & email dalil2 tu...

    thnks kak bg info ini...

    ReplyDelete
  13. lia...

    takpe...cakap elok2 kat dia...moga2 dia faham :)

    ReplyDelete
  14. Hez, kalau difikirkan secara logik pun tak sesuai kita nak menunjuk² sanggul yg. x asli tu..walaupun kita bertudung.Lepas ni kena ingatkan diri sendiri jgn ikat sanggul tinggi² sgt...thx alot for the information.

    ReplyDelete
  15. saya rs ni bukan masalah sape cipta tudung nie..masalahnye cara org tu pakai..sbb saya pun pakai tudung jenis nie tp xde la nak tunjuk sanggol tu tonggek tu..hehehehe

    ReplyDelete
  16. Helnie...

    kita fikir x logik...tapi since anak tudung bersanggul tu dicipta...mesti ada demand kan

    ReplyDelete
  17. Yaati,

    sori tersilap taip...bukan sape yg cipta tudung tapi anak tudung bersanggul tu...peliks sgt

    ReplyDelete
  18. Hez : Ye la... benda² cam ni susah nak cakap,kadang-kadang saya sendiri nak cepat la katakan.. malas nak betulkan tocang (sebelum wujudnya anak tudung bonggol unta ni le..), bila nak keluaq terus serkup tudung, anak² dah siap komplen.."umi nampak macam alien tu..yang kepala corn tu" adusss !!! toing !!! amik sebijik.. kena la ikat tocang mcm normal balik... he he he

    ReplyDelete
  19. Helnie...

    heheh...budak² tu pulak yg tegur ye...hikhik

    ReplyDelete
  20. salam..kamu pregnant ek..tahniah biarpun agak terlambat.

    entahlah.skerg ni mcm-mcm feshyen yang mereka cipta..entah apa-apa..

    ReplyDelete
  21. Hmm, isu nie agak la sensitif buat sesetengah orang. Kiter memang tau pasal sanggul tinggi tue haram, and for me, kiter tak buat pon, even though kiter teringin gak nak buat, sebab nampak cam cantik biler pakai shawls. Pernah terdetik nak beli sanggul palsu tue, tapi tau haram, so, tak beli.

    Whatever it is, berpada-pada la biler nak bergaya, jangan sampai biler pakai tudung pon, still berdosa sebab tak ikut cara nyer...:)

    ReplyDelete
  22. kak ina...

    aah kak....pregnant...nak masuk 24 minggu dah...:)

    ReplyDelete
  23. 3 musketeers,

    betul tuh...bukan xleh bergaya...tapi berpada2 la kan ^_^

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages