Monday, May 17, 2010

Panasss...

pic from here

Hari Sabtu lepas, elok je lepas mandi pepagi dah berpeluh²...ajak Ayah gi beli barang basah dan kering jugak walau x plan kat Tesco...singgah bekfes dulu kat kedai nasi kandar ape ke nama tah kat sana...sedappp nasi lemak & roti canai dia...murah lak tuh...

Dah selesai memborong...balik umah je kelam-kabut masak sebab Ummi ada undangan majlis kenduri kesyukuran sempena masuk umah baru dari opismet Ummi...for lunch, Ummi masakkan Siakap 3 rasa, Bayam tumis air & Talapia goreng tepung....besarnya ikan siakap kat Tesco tuh...memang saiz XXXL cuma rege RM11++ seekor..kalo makan kat kedai, maunya dah RM40 ke atas tuh...sumer makan berselera jek...Ummi makan sket je spare perut untuk makan japgi pulak

Lepas Zohor, ajak Ayah ke rumah kenduri...mulanya, plan taknak bawak sumer sebab dorang dah makan bertambah² dah tadi...elok je Ummi, Ayah & Alysha nak kuar...sumer nak ikut pulak...hemm...angkut jela sumer...umah opismet Ummi tu tak jauh pun, 5 minit je perjalanannya...puas mencari umah dia, baru ketemu...dan tergamam seketika...masyaAllah....cantekkknyaaaa banglo diaaaa....dengan landskap menghijau...dengan air pancut...dengan kolam ikan di tepi pintu masuk banglo...pergh.....memang cantekkkk...terus berangan² jap ngan Ayah..heheh...Alhamdulillah...dalam kekenyangan, jamah gak nasi sikit dengan lauk² pelbagai penuh meja...ada bubur gandum & bubur kacang durian lagik...air sirap+oren sunquick pulak memang nyaman jek minum time tengahari panas tuh...both tuan umah somi isteri sangat ramahhhh...

Dah balik umah..Ayah kerahkan budak bertiga tuh buat ulangkaji pelajaran sebab esok dah mula Ujian pertengahan tahun...Ummi pulak dah tersadai dalam bilik jek sebab kepanasan yang amat...Alysha dah tertido dalam perjalanan balik tadi plus dia pun kurang sihat sebab demam on off...aircond dah on sampai 16 degree...on kipas lagik...terasa bahangnya...sesekali kuar bilik nak ke dapur ke, ruang tamu ke...masyaAllah...terasa bahang menyambar ke kulit...sian pulak anak² tgh study kat luar dalam kepanasan...Ummi ajak diorang sumer buat ulangkaji kat dalam bilik..haha...sumer bersesak dalam bilik Ummi...panasnya bukan takat siang je..tapi sampai ke malam...Ummi sampai 2-3 kali check suhu aircond kut² salah tekan sebab aircond pun tak terasa sejuknya...

Hari Ahad masih terasa panas...nak makan nasi pun tak berselera..Ayah suggest buat bihun sup...Ummi okey jek...Ummi masak Bihun sup daging+ekor lembu....anak² dah tak sabar² menanya 'Ummi, dah masak ke blom?'.....'Ummi, bila boleh makan nih?'....bau sup tuh harum semerbak satu rumah...kekekek....

Petangnya, langit dah mula mendung...pastu hujan pun turun...Alhamdulillah...terasa sangat nikmat hujan di saat-saat cuaca panas membahang...syukur ya Allah di atas rahmatMu....

2 comments:

  1. dah byk hari hujan kan.. lega sket..
    kalo tak, tak daya menahan panas.. berpeluh2..

    ReplyDelete
  2. bib,
    alhamdulillah...sejak 2-3 hari nih hujan je...syukur sangattt

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages