Friday, June 25, 2010

Besar sangat ke???

pic from baby-gaga here


Preggie kali ni, Ummi rasa peyut cepat benor membesar kalo nak compare waktu preggie Alysha dulu. Klu dulu, time ni lah Ummi kene attend Teambuilding kat teluk dalam resort pangkor...yang bestnya Ummi dapat exemption dari join aktiviti lasak macam kayaking, snorkeling, main paintball. Yang indoor games memang Ummi x lepaskan peluang, mmg. BEST sangattt...

Maybe sebab kali ni baby boy, so, peyut muncung ke depan...kalo nak dibandingkan ngan Alysha dulu yang melebar dari tepi pinggang, takdela muncung sangat...hemm...

Semalam, ter'jalan' saing ngan bos lepas amik air panas kat pantry.

Pastu dia tanya, 'you bila due nih?'
Ummi: ' lambat lagi Doc. Bulan pose or raya nnti'
Bos: 'Ooo...lambat lagi. I ingatkan dah dekat, nampak dah besar'

*gulp*

Dlm pikiran Ummi ni, besar sangat ke perut Ummi kali ni? Sebab time preggie Alysha, sume duk tegur 'keciknya perut'. Adakah sebab preggie kalini Ummi banyak pakai maternity dress jenis 'maxi' compared to Alysha dulu Ummi pakai jenis 2-piece baju & suar?hemm...

Ayah pun dah 2-3 kali tegur yg. peyut Ummi kali ni nampak besar...erk!!!!Ummi pikir, takpela kan, biarle peyut besar...harap² baby tak le besar sangat...risau lak kalo besar² sangat nih...anak² Ummi yang 4 orang tu range berat waktu lahir antara 2.9kg - 3.3kg...harap² kali ni pun tak exceed 3.3kg la...dan yang paling PENTING sangat...bersalin dengan mudah tanpa masalah...AMINNNN

Esok dah masuk 29 weeks...persoalan² yang merisaukan Ummi dulu kembali bersarang di kepala

'nak bersalin kat mana ni?'

'SP ke Ipoh?'

'klu Ummi tetiba sakit awal camne? dahle, nak sampai ke Pantai Ipoh tu makan masa nak dekat sejam gakle. Dulu time Alysha, Ummi amik coti awal & balik duk Semenyih'

'takkan nak raya kat sini lak?xde sape sedara mara kat sini'

'nak le makan ketupat, gulai daging yg. Tok buat'

'kalo balik bersalin kat SP, both hosp. yg. ada kat situ sumer gynae nya non-Muslim & Ayah n Ummi memang prefer gynae Muslim'

'tapi kalo balik bersalin kat SP, kene balik cepat ke sini sebab Kakak mula UPSR 10 hari lepas EDD Ummi'

aduhhh....DILEMA sungguh la......
'Ya Allah...Kau berikanlah petunjuk pada hambamu ini'


18 comments:

  1. Kak ina, perut saya pon beso, baru 6 bulan. Baru2 ni mak mertua tegur mcm dah sarat jer...huhuhu...

    ReplyDelete
  2. fiza,

    yeke?huhu...nnti dah cukup 9 bulan camne le agaknya perut kita ni ye huhu

    ReplyDelete
  3. insyallah, dun worry, tentu boleh handle :)

    ReplyDelete
  4. Mak Su,

    thanks for the supportive words :)

    ReplyDelete
  5. kak ina,

    letak la pic akak...hehe..baru nampak perut akak besor ke idak..

    btw, bab pilih hospital tu, tgk keadaan akak mcm mana kan... mcm ayu, mmg pilih doc perempuan Islam, tapi last2 minit, doc tu ada emergency plakkkk..tp, sbb dah booking doc pompuan, nak juga la doc pompuan wpn yg ada back up doc pompuan cina...ok la drpd doc lelaki...heran la, kat UKMSC ni byk tul doc lelaki lg drpd doc perempuan...^_^

    ReplyDelete
  6. ayu,

    camne nak letak dik...kamera akak rosak...huwaaa..tgh tunggu RM nak beli baru nih..huhu

    ReplyDelete
  7. hehe...ye ke kak..
    alahai..sori ye...

    ReplyDelete
  8. salam ina..kena fikir kan anak-anak yang akan mengambil upsr..pilihlah yang terbaik yer..

    semuga kamu selamat bersalin..nona roguy tu mahal ek...tapi tak perlah..sbb kamu bekerja..

    ReplyDelete
  9. itulah kan...besar salah...kecik salah...udahlah klu pregnant kita ni sensitif sikit...

    kan kak....

    ReplyDelete
  10. nak pic akak! nak pic akak! nak pic akak!!!

    ReplyDelete
  11. ehehe...mimi pon dok tunggu and scroll sampai bawah kot2 ada gambar akak preggy..hehehe...

    ReplyDelete
  12. kak ina,

    tulah...ina pikirkan si Kakak nak amik peksa besar...risau lak...Nona Roguy mmg mahal tapi Ina x beli 1 set..beli item yg perlu je

    ReplyDelete
  13. lin,

    betul amatttt...mmg akak jadi over sensitive time preggie nih

    ReplyDelete
  14. ena,

    tunggu RM lebey nk beli camera baru...camera hubby lak ntah mana diletak USB dia...xleh nk upload pics

    ReplyDelete
  15. Umi Sufira,

    hehe..tunggu akak beli camera tauuu

    ReplyDelete
  16. mudah2an kak ina mudah bersalin dan selamat semuanya...amin...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages