Thursday, June 24, 2010

Senarai keperluan sebelum bersalin

Semalam lepas blogwalking kat blog Azie , terus Ummi pun buat list apa lagi yang perlu dibeli & apa yang dah lengkap:


Untuk Ummi

1 Jamu NR - X
2 Stokin - 2 pasang

3 Tungku
- dah amik dari umah Tok aritu
4 Bengkung - ada 1 bengkung roda Mia dulu beli kat member Ummi kat Uni dulu kat mamadamia.com

(tp skrg tingin nak beli yg jenis strap lak cam pic bwh ni)
5 Maternity Pad/Pad Biasa - X
6 Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah) - ada member opis nk pinjamkan dia punya

7 Pati Ikan Haruan - X (kene beli 2 pack@sedozen cam sll.)
8 Gamat Gamogen - X
9 Jus Bidadari - X
10 Washable nursing pad - baru ada 2 pasang, recycle ada 2 pasang
11 Disposable nursing pad - X
12 Nursing bra - dah ada a few, nak menambah koleksi lagik (FabMom ada sale!!!)
13 Nursing cover - tgh survey
14 Breastpump - dah ada Avent Isis, tgh tunggu turn utk dpt Medela FS Ogos nnti (yey)


utk Baby

1 Baju- Lengan Pendek - 8 helai
2 Baju- Lengan Panjang -5 helai
3 Romper - 1 pasang
4 Seluar Pendek - 0 (Ummi mmg x suker beli suar pendek)
5 Seluar- Panjang - 13 helai
6 Sarung Tangan - 10 pasang
7 Sarung kaki - 10 pasang

8 Baby Bip - x perlu
9 Sapu Tangan - banyak dah (recycle je)
10 Barut - 6 yg. baru, 3 recycle
11 Topi - 2 helai
12 Napkin - 1 pek (12 helai)
13 Lampin Pakai Buang - X
14 Diaper Wipes - baru ada 1 pek..nak kene tambah lagik
15 Changing Mat - recycle
16 Nappy Liner - 1 box (100 pcs)
17Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi - dah ada Alysha pny.
18 Bedak Bayi - x perlu kut
(Alysha pny. bedak Pureen dulu pun ada 2 botl x abih²)

19 Losyen Bayi - X (suka jenama Johnsons)
20 Minyak Bayi (Baby Oil)
- X (Johnsons gak)
21 Baby bath & shampoo - X (nk beli 2 in 1 yg Johnsons jek)
22 Putik Kapas (Cotton Bud) - sentiasa ada kt umah
23 Pengepit Kuku (Nail Clipper) - ada yg jns. gunting Alysha pny. dulu
24 Minyak Telon - X ( nk beli minyak Yu Yee cam biasa)
25 Cotton Balls - X
26 Selimut - dah ada
27 Bedding set - dah beli
28 Play Pen / Katil Bayi - playpen Alysha dulu cam dh x brp elok,
nak soh Ayah bwk. bb cot si Kakak dulu kt Semenyih..
sayang je masih elok lagi


29 Bedung - dah ada 2 helai
30 Bakul Baby - x sure nak recycle or beli baru
31 Botol susu - ada 2 & tgh menambah utk EBM storage
32 Liners - masih ada Playtex liners 1 roll
33 Berus Pembersih Botol - dah ada
34 Sterilising Tablet - dah ada brand Pureen
35 Baby bath tub - recycle
36 Alas bath tub - dah beli
37 Towel baby - dah beli

KESIMPULANNYA:
Barang Ummi yg nak dibeli :
-Jamu NR, maternity pad, pati ikan haruan, gamat gel krim Bepanthen, disposable nursing pads & jus bidadari

Barang baby pulak :
-Diapers, toiletries, minyak Yu Yee,cotton balls

tak banyak dah le yang perlu dibeli... ^_^

12 comments:

  1. Kak Ina, yg jenis strap tu tak best sgtlah kak, tp sgt sesuai untuk di pakai masa kuar rumah. Kalau masa dlm pantang yus lg suka yg ikat2 tu, tp bila dah lepas pantang, nak kuar ke mana2 yus pakai yg strap tu...rasa sedap jer...

    ReplyDelete
  2. ye ke yus?aiseyman...x jadi le nak beli...selamat duit heheh

    ReplyDelete
  3. hehe..tu ikut pengalaman yus ler, mana tahu akak nak cuba sendiri, n satu lg yg jenis strap tu, bila dah selalu pakai, kekadang gam dia (betul ker istilah ni) tak berapa nak melekat, rasa longgar jer..tu yg rasa kurang best tu..

    ReplyDelete
  4. barut memang kena banyak2 ke kak?
    ~first time becoming mummy :)

    ReplyDelete
  5. barang2 saya rasenye seme dah ready.. wlupun klu tgk list awak tu.. ade yg saya takde.. coz ms festime dulupn saya tak sedia barang2 tu...
    tp tula.. blum dipacking2 lg masuk kete.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. Anonymous,

    seeloknya ada banyak barut...sbb kekadang terkena kencing or poopoo baby, terpaksa kerap tukar...dan juga buat persediaan kalo bersalin di musim hujan...so barut lambat kering :)

    SELAMAT MENEMPUH ALAM KEIBUAN

    ReplyDelete
  7. Yan,

    betul tuh...our needs mungkin x sama kan...mcm akak dulu beli mosquito net cantik2 utk alysha sbb member letak anak dia kat situ smp umo setahun lebey...alih2 alysha xmo duk dlm tu..rugi je beli

    ReplyDelete
  8. hez,
    i pun ade "jaring nyamuk" tu FIL yg belikan.. tp fikri x mau dok dlm tu.. anis & aliya pun tak mau.. ade lagi kat rumah hehehee...

    ReplyDelete
  9. bib,

    tula pasal...bila nengok anak org lain duk elok dlm tu,kita pun beli le..rupanya anak kita xmo duk dlm tu

    ReplyDelete
  10. kak ina,

    ayu ada bengkung moden tu..n
    ayu pakai ketika pantang anak ke2 baru2 ni..
    serius mmg mujarab bagi ayu..
    pakai hampir 24 jam (kecuali time mandi pg & ptg) pakai selama 44 hari..

    cara pakai, letak gel sireh kat perut then lapik dgn tisu dapur yg pjg tu...then, baru pakai bengkung tu..


    ayu pakai 44 hari tak basuh2 pun..hehee...sbbnya tak de la kotor pun sbb berlapik dgn tisu..

    n sampai skrg pun tak pelekat tu still lg tak tanggal..tahan je kak..

    cuma skrg ni ayu baru je pos kat membe ayu kat penang..tukar dgn dia, dia bg pinjamkan ayu SSC N MEI TAI..

    kalau tak, blh je ayu pinjam kan utk akak..

    ReplyDelete
  11. ayu,

    yeke best?ayu beli yg web bengkungmoden tu ye?best la pulak dengar...isk...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages