Tuesday, June 22, 2010

Coti kami - Part 1

Coti kami yg panjang tu terbahagi kpd beberapa bhg (cewahh...mcm le jauh benor cotinya):

  1. Perak - KL
  2. KL - Kedah
  3. Kedah - Penang

Part 1 : Perak - KL

Ummi sensorang naik bas ke KL...sampai KL dah malam & Ayah dah menunggu Ummi kat sana Sampai umah je, orang pertama yg Ummi tuju = Alysha...kelakar je nengok, dia memalu nampak Ummi...Ummi peluk dia & rasa badan dia cam dedar sket tapi maktok & Ayah cakap xde pape...Ayah terjaga tengah malam & rasa badan Alysha panas sangat...terus lap kepala dia dgn. towel basah...hem...Ummi ni memang ada instinct kalo anak nak demam...selalunya perasaan Ummi memang betul

The next day, Alysha makan roti canai sekeping tapi refused to eat her lunch...demam kejap panas, kejap kebah lepas makan ubat...petang tu bwk maktok jejalan kat Nilai 3...otw ke Nilai 3 tu, Ummi perasan ada ulcer putih kat bhg dalam mulut Alysha...patutla dia xmo makan...tak lama kat Nilai 3, dalam sejam je kat sana sebab dah nak maghrib...makcik(kakak Ayah) lak sms bgtau dorang otw ke umah kami...balik umah kejap & then terus bawak Alysha g klinik dekat umah...doc bagi ubat demam, antibiotik & gel sapu kat mulut...

Malam tuh, Ummi n Ayah tak dapat tido langsung...sebab Alysha asek menangis meragam...sebabnya dia haus nakkan susu tapi once puting susu tu cecah dalam mulut dia, terus dia menjerit sakit...huwaaa...Ummi pun nak nangis sama...puas le Ayah berdukung ke sana-sini sampai dia tertido...tapi dia akan sentiasa terjaga...sian sangat

Next day duk kat umah je...maktok masak rendang ayam kampung yg. disembelih pakngah aritu...Alysha tanak makan langsung...minum air je...Ummi umpan dia dengan air susu kotak...malam tu as usual dia meragam lagi...menangis itu tak kene, ini tak kene...nak tido atas perut Ummi la...adehhh...bila dah tersedu² nangis....dia cakap 'nak sleep kat tangan Ummi...nak sleep kat 'tiak' Ummi'....hadoila...nak tido celah ketiak la pulak...pape jelah Alysha..janji bahagia...dengan Ayah xnak langsung malam tuh

Hari berikutnya, Ummi & Ayah tengok ulcer kat mulut Alysha makin worsen despite dh bagi the antibiotic...xleh jadi nih...kene bawak g specialist gak sebab dah few days dia x makan n minum pun makin kurang...kami bawak dia g Klinik Pakar Kanak² Wong kat Kajang...very nice lady doctor...bila tengok ulcer kat mulut Alysha je...dia cakap 'ushhh...very bad..sangat sakit la'...then dia terus check tapak tangan & kaki Alysha & noticed some spots...dia cakap 'dia kene Hand Foot n Mouth Disease(HFMD)'...Ummi memang dah agak sebab ulcer kat mulut dia mmg teruk...doc cakap dia mungkin got infected waktu pegi jejalan kat tempat awam...even kalo Alysha duduk kat troli supermarket yg. mana b4 that ada budak lain with HFMD duduk pun leh kene infect...isk...sian Alysha...doc terus sapu ubat dalam mulut Alysha on the spot...dia bekalkan ubat sapu & ubat kurangkan inflammation...dia cakap memang Alysha susah nak makan tapi as long as dia mau minum pun kira ok..apa² jenis air pun xpe...eskrem pun elok...

lepas tu g Alamanda jap tapi Ummi xleh nak sopping pape pun sebab Alysha xmo duk dalam stroller...nak Ummi dukung jek...bibik memang rilek la sbb. Alysha totally reject dia...tapau eskrem sundae, nugget, fries & air Coke besar McD...kasi eskrem kat Alysha tp. dia xmo...sudahnya, dia rembat air Coke Ummi tu sampai abis...lepas minum tu terus nampak dia segar & nak main ngan kakak abang dia...kaklong & family dan juga makngah & family sampai malam tu sbb. nk g kenduri sedara Ayah kt Ampang esoknya...beramai² dorang tido kat hall bawah...malam tu Alysha still menangis meragam...dia haus, Ummi bekalkan air kosong dari cawan...tu pun puas Ummi pujuk minum sebab dia dehydrate sampai kulit bibir mengelupas...penatnya badan Ummi ni tatau le nak cakap..mana nak melayan Alysha yang 24-7 nak ngan ummi jek siang malam..mana nak melayan sedara Ayah yang tak putus² datang lagik

Ahad - memula plan xnak ikut Ayah g kenduri tu sbb. Alysha lom sihat...tapi teringin pulak nk makan nasi minyak...haishh...org. mengandung ni susah sket kalo teringin...ikut la jugak ke Ampang...kami sampai kol 11am...masuk duduk dlm umah pengantin...kol 12pm baru mula makan...Ummi & Ayah dah amik nasi & nak duduk makan...bila Ummi offer nak suapkan Alysha je, dia cakap 'Alysa nak makan Alysa punya'...dia pun teringin rupanya...Ummi g amik nasi minyak kosong sket tapi dia request lagik 'Alysa nak cili'....wallaaaa....tak padan sakit mulut...nak makan ngan sambal lak...Ummi gaulkan sket sambal ayam Ummi kat dia...masyaAllah...terketar² tangan dia menyuap nasi...maklumlah, dah dekat 4 hari dia x makan nasi..memang kesiannnnn sangat Ummi nengok dia makan...dah habis nasi tu, mintak ditambah...alhamdulillah...at last, mau jugak dia makan...kol 3pm, balik umah...semua keletihan yang amat...sumer terbongkang tido kat hall bawah...

~sambungan~

for dinner Ummi awal² cakap ngan Ayah, Ummi tak larat amat nak masak...dahle x tido malam, g kenduri kawen tu stay sana smp 4 jam, belum masuk traveling time to & fro semenyih-ampang...letihhh....then, Ummi smelled sth. nice being cooked in the kitchen...Ummi igtkan Ayah yg masak...rupa²nya anak bujang Ummi si Haiqal masakkan beefburger+cheese utk kami semua...walla...dah besar anak bujang Ummi ye...umo baru 10 tahun dah pandai masak burger!!!!Ummi dulu umo 10 tahun reti masak air,masak nasi (guna rice cooker) & goreng telur jek...huhu

dah makan burger sorang sebiji, tetiba makcik call suruh sumer siap...pas maghrib dia nak belanja sumer makan kat Village View Bangi...Ayah malas nak pegi sbb. still kenyang tp. maktok insist sebab sian makcik susah² nk dtg. dari PJ nak belanja sumer orang makan...Ummi okey jek sbb. dah lama sgt. x makan kat Village View...dedolu, kat situ la port Ummi & Ayah makan...dari Village View baru dibuka kat kolam pancing nak ke Jln Reko & anak baru 2-3 orang..memang kami pelanggan setia V.View...sampai kat sana kami duduk kat meja panjang sebab ada 3 family kan...makcik order siakap 3 rasa, tomyam campur, kailan ikan masin, kangkung goreng belacan, sambal udang+petai & telur dadar....regretfully, makanan dia dah tak sesedap Ummi selalu makan dulu...tomyam dia rasa bland jek...dah xde 'umph' cam dulu...siakap 3 rasa pun kureng menyengat...sedap lagik kalo makan kat Malee Tomyam tak jauh dari Masjid Jamek Kajang nun...anyway, thanks a lot to makcik sbb. sudi belanja kami sumer makan

8 comments:

  1. lin,

    memang sedey...badan tgh montel terus kurus nampak tulang :(

    ReplyDelete
  2. sedih betul bila anak2 sakit kan.. :(

    ReplyDelete
  3. wawi,

    mmg sedey...esp kalo anak tu kecik lagi...tak reti nk bgtau apa yg sakit :(

    ReplyDelete
  4. akak masukkan la gambar2..

    anyway sian kat alisya..

    ReplyDelete
  5. wahida...

    nak sgt masukkan gambar..tapi...kamera akak dah berbulan rosak...tunggu rezeki lebey nak beli baru huhu

    ReplyDelete
  6. hez,
    tersentuh hati part alysha makan sampai terketar2.. tingat plak anak2, masa depan tak mau makan, bila dah sampai mood nak makan, tak mau bersuap, nak makan sendiri., bila dah makan sendiri, ibunya la yg sayu tgk anak2 makan sampai terketor tgn nak suap ke mulut...


    btw, cuti2 u = makan2.... ;)
    meriah...

    ReplyDelete
  7. bib,

    tula..mmg rasa sedey sgt time dia menyuap tuh...dh lapar amat tu tp x nak disuap

    cuti2 makan2 tp letihnya Tuhan aje yg tau

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages