Tuesday, June 1, 2010

3rd checkup @ 25 weeks

.



Last Saturday, Ummi dah x sabar² & excited sangat nak jumpa Datin Mimin...sebabnya, memang nak direct bagitau Datin yg Ummi nak tau sangat gender baby...bertolak dari rumah jam 8.30am & plan lepas checkup nak terus g terjah Jusco kat sebelah Pantai Hosp. Ipoh tu..hehe...makin teruja bila Ayah bagitau Jusco tengah ada SALE sekarang ni...

Ayah decide nak guna navigator lak...so, onkan Garmin & follow je jalan yang diarah...hemmm....'dia' bawak kami pusing ikut jalan lain lak...memula ikut Silibin...pastu masuk ikut lorong rumah orang ..huhu...

Ayah cakap 'takpe...kita tengok je dia nak ikut jalan mana...kut²shortcut ke'

hmmm...Ummi dah gelisah sebab Ummi takut kalo sampai hosp. lambat karang, ramai lak patient lain..tapi Ummi diam ajelah...at last, dah nak sampai hosp. kami ikut je jalan yang biasa guna sebab dah nampak hosp. tapi dia duk tunjuk ikut lorong kecik yang lain...huhu

Bila sampai klinik Datin, Ayah sakit perut lak...yang Ummi pun tak tahan nak terkucil...singgah toilet jap...then, pegi serah kad kat kaunter..rupa²nya takde patient lain pun...so, adik kat kaunter tu terus suruh pegi amik urine...erk...Ummi baru je g toilet...takpe..Ummi minum air sejuk secawan dari water dispenser yang tersedia kat situ...rehat jap 5 minit then g toilet...dapat le sikit...sib baik cukup untuk dorang buat urine test...

Tak sempat nak duduk, nama Ummi dah dipanggil...isk..Ayah lom naik lagi nih...takpelah..Ummi pegi masuk sorang dulu...then citer pasal Ummi selalu kene tummy cramps dan juga rasa mencucuk/seolah² tertarik dari dalam(kat pusat) tiap kali Ummi angkat bende berat or dukung Alysha...lega bila doc. bgtau takde efek pada baby...cuma doc. risau Ummi kurang kalsium..huhu...so, dia bekalkan Caltrade untuk tambah kalsium

Pastu, saat ditunggu²-->ultrasound scan...
Doc. macam biasa duk explain pasal baby growth
Ummi terus mencelah
'Doc, boleh tak nak tgk. gender baby sbb. last scan x nampak sbb. dia kepit kaki'
Doc : 'Okay boleh..sekarang dah ada brp boy and girl?' sambil doc. mula arahkan scanner
ke arah bhg. bawah baby
Ummi :' Dah ada 2 pairs..tapi I nak tau gender sebab senang sikit nak beli barang baby'
Doc senyum je
Memula doc arah scanner dari depan tapi tak nampak sebab position dia
Then, doc arahkan scanner tu dari bawah ponggong
hemm..belum doc cakap lagi Ummi dah nampak
Doc :'Nampak tak kat bahagian ni?Kalo girl akan nampak begini, kalo boy lak begini'
heheh...
a mother's instinct sejak Ummi mula mabuk² dulu
adalah TEPAT
sangat TEPAT
alhamdulillah...syukur ya Allah
bila doc scan muka baby...rasa sebak sangat
sebab preggy sebelum ni
tak berpeluang buat scan 3D
kali ni...subhanallah
sangat indah ciptaan Allah
Ayah yang dah masuk time ni pun terharu
walau tak dapat scan dari depan
sebab tangan baby kat depan muka
tapi dapat scan dari tepi dah cukup
buat Ummi rasa nak menangis

bila dah selesai semuanya
doc cakap:'lepas ni, bolehlah teru pegi Jusco ye shopping barang baby'
hahaha...macam tau² je apa yg kami plan

Baby sekarang dah 700g
BP Ummi still low and doc. x advise berdiri lama²
doc. suggest suruh mengajar sambil duduk
erk...camne nk ngajar sambil duduk
Ummi ajar subjek calculation
kene tunjukkan steps pengiraan kt whiteboard
takpelah...Ummi buat setakat terdaya

jom tengok baby dalam peyut Ummi jom....

nampak tak muka baby?nampak pipi kanan...sisi tepi hidung, mulut & mata kanan



ni pulak gender baby...sape pandai teka sama ada BOY or GIRL??????

8 comments:

  1. Best nya kak ina, dah tau gender baby. Nampak jelas muka baby yer. Saya nyer check-up lagu 2 minggu, tak sabar nak buat 3d.

    ReplyDelete
  2. fiza,

    syukur at last dapat gak tau...sebab asek tertahan2 je nak beli pink or blue...now senang sket nak membeli..hihi

    2 minggu ye?kalo akak pun x sabar dah nunggu

    ReplyDelete
  3. tak pandai teka lah kak...alhamdulilah semua sihat..

    syoknyer dpt bt scan 3d..

    ReplyDelete
  4. Wah! Kak ina, mcm best jer berpeluang buat 3D ultrasound scan yer. Dekat klinik di BP ni tanya2 mcm semua 2D jer...:(

    ReplyDelete
  5. Kak ina....geng asu jugak ke? Tak sure sangat la...

    ReplyDelete
  6. lin,

    takleh teka ye..hihi..jeng jeng jeng
    aah...1st time dpt scan 3d

    ReplyDelete
  7. yus,

    1st time dik...tu yg eksaited sgt...cubalah tny2 klinik yg besar sket..mungkin ada

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages