Monday, June 28, 2010

Tiring Saturday......Relaxing Sunday

Hari Sabtu:


semua dah bangun awal pagi & bersiap sebab nak pegi amik report card Abang & Abgcik...report card Kakak dah amik hari Rabu sbb. ada perjumpaan dgn. ibubapa khas utk. anak² yg. nak UPSR...alhamdulillah, ujian OTI2 Kakak dapat 4A1B..tp. yg tak bestnya B tuh BM Penulisan la pulak...takpela Kakak...ada 2 bulan lagi b4 the BIG DAY...Ummi plan nak ajak Ayah g bekfes roti canai kat kedai mamak...tup², Ayah dah siap buat nasi goreng cili api..heheh...okey jelah kan...mamam dulu baru bertolak


Kat sekolah, Ummi g jumpa dgn. guru kelas Abgcik while Ummi suruh Ayah g jumpa guru kelas Abang sebab Abang memang ada masalah sikit dengan pelajaran dia. Guru kelas Abgcik bernama Ustazah Hafizah. Alhamdulillah, Abgcik dapat no. 3 dan Ustazah Hafizah pun bagitau perkara yang baik² je pasal Abgcik. Ummi tau Abgcik memang behaved kat kelas & he loves to get attention from teachers. Rajin tolong cikgu amik buku la, amik beg la...etc.

Dah selesai, Ummi pegi ke kelas Abang lak...tengok Ayah tengah serius bercakap dengan guru kelas Abang. As expected, Abang memang kuat bersembang dalam kelas, maklumlah, best buddies dia (yg. sama² geng main bola kat depan umah petang) pun sekelas, duduk pun dekat². Sudahnya, cikgu duk mengajar kat depan, dorang duk berbual & tak pay attention kat belakang. Subjek lain sumer ok jela tapi Math sangat² teruk!!! Ayah pun apa lagi, potpetpotpet la depan cikgu...huhu..kebetulan pulak guru kelas dia=guru Math dia...


Selesai semuanya, kami head to Ipoh sebab Ummi ada checkup kat Pantai Ipoh...bila sampai je, dah ramai patient tengah menunggu dalam 5 orang...bila tiba turn Ummi, semua masuk sekali except bibik duk kat luar...updates on the checkup will be posted in the next entry

Dah selesai checkup, cam biasa terus ke Jusco...ada Jusco Privilege Day la pulak untuk JCard members...Ayah terus suruh Ummi apply JCard...huhu..memang tak rugi..harga barang yang kami ebli sumer dapat less 15%...Ummi borong lagik baju baby 3 pasang and few barang lain...takleh tahan la kalo g Jusco...gerammmmm...


Lepas ke Jusco, kami ke Tesco Station 18 pulak nak menyoping barang dapur..tapi singgah ke Restoran Tasik Raban sebelah Tesco dulu for lunch...tp sebab dah kol 2 lebey time tuh, banyak lauk yang dah habis...Ummi cuma amik lauk Masak Lemak Pisang Muda, Ikan Masin & Ikan Kembung Bakar...lepas makan terus ke Tesco beli barang & balik umah...letih yang amattt...


Kol 7pm, siap² nak ke Giant Manjung pulak huhu...(tak abih² duk ukur shopping complex)...singgah Masjid Manjung dulu untuk solat Maghrib...cantik masjid tu + fully airconditioned... lps tu, Ummi masuk Giant sementara Ayah & the boys g pasar malam (sbb. Ummi nak makan doyan..huhu)...kekununnya g Giant sebab ada baby fair...Ummi beli baby diapers & toiletries Johnson's ada less 20%...dah selesai sumer, g dinner & balik umah keletihannnnnnnnn


Hari Ahad:


pepagi Ayah ajak kuar bekfes...senyum lebar Ummi heheh...pegi bekfes kat medan mara bt. gjh., sedap & murah sangat...pastu, g TF value mart lak...Ummi beli 1 pack pati ikan haruan...then, bila g kat bhg. toiletries, sakit mata Ummi bila tengok rege barang yg. Ummi beli semalam kat Giant kekunun ada diskaun 20% tuh, padahal memang dah sedia murah kat TF..huwaaa...lenkali survey dulu rege ye Ummi...

pic from here

Balik dari TF, Ayah ketung-ketang kat dapur masak Kari Kepala Ikan Merah yg. beli kat psr. malam Manjung semalam...heheh...Ayah buat kari style mamak....terkejut Ummi nengok kepala ikan merah tu...besar betul!!!dah settle buat kari, turn Ummi lak masuk dapur. Ayah nak makan masak lemak daun turi (pucuk geti - bahasa Kedah)...1st time Ummi masak daun nih...kalo kecik dulu Tok memang suka makan daun ni buat ulam tapi Ummi memang kureng sket ulam²an nih...Ummi cuba gakla masak untuk Ayah campur ikan bilis ditumbuk segenggam...bila Ayah makan, melambung² Ummi dipuji...sedap sangat katanya masak lemak tuh...huhu...puji ikhlas ke ni Ayah? mana le tau kan...kut² kesinambungan dari Ummi merajuk last week sampai ada sesi rembesan airmata, Ayah terus rajin masak minggu nih + puji Ummi masak lagik..huhu....takpelah...yang penting, hati Ummi senang, Ayah pun bahagia...kekekek






2 comments:

  1. hez,
    kat TF tu brg2 memamng selalu harga murah.... ;)

    ReplyDelete
  2. bib,

    tula pasal...tapi ada gak times rege mahal amat...kene tgk promosi gakla kut

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages