Tuesday, June 8, 2010

Nape Alysha terpaksa ikut balik KL?

pic from here

Plan asalnya, hanya Kakak, Abang & Abangcik yang ikut Ayah & maktok balik ke KL..
tapi...
Ummi mcm ada perasaan x berapa sedap hati lately nih...
....
tak sedap hati dengan bibik....

Ummi x penah citer pasal maid b4 this

malas sebenarnya nak citer
my maid nih namanya CT

dari segi keje so-so jelah
ini maid ke-7 Ummi penah amik
in total 2 maid Siam 5 maid Indon
yg. lelain tu takyah le citer
sbb. my worries skrg ni pada si CT
dia datang dulu mmg. tatau pape

tak reti apa sbb. x penah keje
umo dia waktu datang dulu 24 tahun

dah berkahwin n ada anak sorang baya Alysha

dia mmg slow learner
tapi Ummi x kisah slow learner pun x pe asal dia mau belajar
alhamdulillah...dia improved
belum cukup 2 tahun kami bagi dia cuti seminggu balik Indon.
lepaskan rindu pada keluarga dia

semua kos ditanggung
siap Ayah bagi token lagik
itu x tmasuk macam² goodies
kami belikan utk. dia bawa pulang as ole-ole
sebab dia janji nak sambung keje setahun lagi ngan Ummi
dia nak beli henfon pun kami kasi
sebab memikirkan senang dia nak berhubung ngan family dia kat airport nnti
sbb. dia takuuuut sgt. naik flight sensorang


lepas balik dari Indon. nampak dia rajin kejap
pastu mula selow
tapi Ummi boleh pejam mata lagik la
then,
bila dah ada henfon

macam² gangguan pulak datang
family asek call mintak duit la
(padahal lps balik dari Indon dah 2x bank in duit kat mak dia)
call soh balik la
call soh ikut kakak dia g keje kat Brunai la
macam² la kekdahnya
bila Ummi tanya CT
dia cakap dia memang nak keje lagi ngan Ummi

sebab dia nak kumpul duit utk. anak dia
okla kan..
Ummi pikir
as long as dia x meroyan nak balik Indon jugak lagi parah

then..
sejak sebulan dua ni

Ummi nampak lain macam si CT nih

keje banyak dia ngelat

banyak kali Ummi perasan dia x sapu sampah pepagi
bangun pun dah lewat
kekadang Kakak & Abang bangun pagi
dia pun saing baru nak bangun terkocoh²

baju dlm. washing machine lak

disumbat sampai susah WM nak pusing
sbb. dia nak senang cuci sekaligus
Ummi dah warn dia bab nih
'kalo WM ni rosak, kamu jugak yg. susah..nak kene cuci baju pakai tangan'

so, instead of cuci baju waktu siang

Ummi insist dia cuci malam
sebab Ummi leh buat spotcheck


aritu lak..

Ummi kantoi dia cuci CD dlm WM

tak letak detergent langsung!!!!
dah 1/2 way dah WM tu berjalan

patutla Ummi noticed CD asek bau hancing jek

grrrrr.....
banyak lagi bende sebenarnya

tak larat Ummi nak citer satu-satu kat sini

tapi...
last 2 weeks
dia bgtau.
dia terjumpa balik ngan jiran dia waktu kat Indon. dulu
jiran dia lalu kat belakang umah
waktu tu dia ada kat belakang dapur

dia bercerita ngan penuh gumbira
jiran dia with the whole family dtg. keje kat ui*m kat sini
keje kat kantin & keje construction kat dalam tuh
dia siap cakap jiran dia kasi simcard dia kat CT

so that senang dia nak contact
yang Ummi nih lurus bendul duk sangkakan jiran dia tuh fomfuan

since then...
lagi bertambah lemau si CT

cam orang dalam dunia khayalan jek

balik kampung baru ni maktok & Tok pun perasan
dorang cakap CT dah berubah sangat
Tok lak kantoi si CT tgh. bergayut henfon
waktu Ummi & Ayah kuar g Billion
lagi le tak senang hati Ummi

hari Ahad lepas...
waktu balik ke sini kejap

CT bagitau pasal perbualan telefon tu

katanya mak jiran dia nak melamar CT utk. anak lelaki dia
terkejut badak Ummi dibuatnya...

Ummi tanya le apa pendapat CT pasal tuh?

dia cakap kalo itu jodoh dia, dia terima


#$*&#%&^&#$

Ummi terus cakap
'CT, kamu sedar tak yg. kamu tu masih isteri orang. Dlm Islam, mana boleh perempuan nikah 2 suami'


Dia cakap
'Maknya cakap nggak apa..
nikah di sini dulu..
terus tahun depan pulang ke Indon baru mintak cerei(cerai) sama suami saya'


#*%&*#%&*(%#


Ummi :
'Ya Allah Ct...mana boleh macam tu...suami kamu mesti lepaskan kamu dulu baru kamu boleh nikah sama orang lain...jangan sekali-kali kamu buat macam tu CT'


(Dlm. pikiran ummi
Inilah yang dikatakan kahwin siri @ kahwin mut'aah agaknya )

Bila cakap dengan Ayah...
Ayah terus g confront dia..
Ayah taknak kami terbabit ngan dosa dia lak nanti...
Ayah advise dia elok-elok
rupa-rupanya, kata CT
jantan tuh memang penah datang bual ngan dia kat belakang umah kami!!!!
ntah berapa kali kami xtau
ini yang buat Ummi hangin nih
duk dating kat belakang umah rupanya

patutla Ummi perasan banyak kali
bila malam je dalam pukul 9pm tu CT hilang
dalam 15 minit gitu
kat belakang xde
kat depan xde
bila dia masuk n Ummi tanya mana dia pegi
katnaya g buang sampah
haishh..takkan le buang sampah smp. 15 minit...
Ummi syak dia duk bergayut henfon kat tepi umah

bila dipikirkan balik
nak biarkan the 3 kids g KL
n tinggalkan Alysha & bibik kat sini
Ummi jadi horror
camne keadaannya bila Ummi g keje
tinggal dorang berdua jek
karang kalo jantan tuh datang,
karang dibawa masuk umah ke...
erk...x sanggup Ummi nak bayangkan
dahle kawasan kejiranan Ummi tuh lengang
kat belakang deretan kedai
jiran sebelah kiri balik kg. sampai abis cuti sekolah
umah sebelah kanan mmg. xde orang
sbb. dia buat homestay
huwaaaa...
nak tak nak
terpaksa Ummi tinggalkan Alysha
balik KL dengan Ayah
demi keselamatan dia jugak
takpelah Ummi suffer kerinduan sekejap
esok pas keje Ummi balik KL
tunggu Ummi ye sayang!!!
huwaaaaaaaaa

10 comments:

  1. hmm maid ni kalau dah start bercinta memang payah nak uruskan yer kak...

    Takde pengalaman dengan kerenah maid, tapi baca dan dengar pengalaman orang, jadi seriau gak..:D

    ReplyDelete
  2. yus,

    tulah pasal...risau lak takut dia bwk jantan tuh masuk umah...eeeee

    ReplyDelete
  3. uhh patut lah ramai indon ada laki kat mesia, dan ada plak laki kat indon... mmg agama depa camtu kot sbb depa ni walaupun ckp islam, lain mcm skit amalan tuuu

    ReplyDelete
  4. sweetdarling,

    tu la dorang nih...ekceli agama sama jek...tapi ntahla...nape jd camnih

    ReplyDelete
  5. sakit ati kalau dpt maid mcm ni..jgn aniaya anak2 akak sudah..

    ReplyDelete
  6. wahida...

    tula pasal...jgn diabaikan anak2 akak dahle

    ReplyDelete
  7. aduhai....mmg naper diaorang ni sungguh tidak sedarkan diri...bila da senang kat sini...mulalah buat perangai...

    patutlah indon tu duk huru hara...sebab dia orang ambil ringan sahaja bab agama nie..

    ish..nak tak nak akak kena pantau juga sibibik tu...

    ReplyDelete
  8. lin,

    tulah..macam2 pe'el maid yg dtg sini...dah elok2 keje 2 tahun..masuk tahun ke 3 baru kuar taringnya

    ReplyDelete
  9. dah tu hez.. apa tindakan susulan uols? makin menjadi2 kerperangai nyer...

    ReplyDelete
  10. bib...

    dia dah kene brainwash by me, hubby & MIL...tapi selow2 le..bukan 3 org serentak terjah dia...tapi bila ada kesempatan...now dah nampak ok balik

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages