Monday, June 7, 2010

Balik kampung...

Last Friday, Ummi & Ayah seperti biasa dapat cuti gantian sempena Hari Keputeraan DYMM Agung yg jatuh pada hari Sabtu...so as early as 7am kami dah bertolak pulang ke Kedah...kami ikut jalan lama...Ayah suruh onkan Garmin...hemm...dia suruh lalu ikut jalan Beruas...wah...memang best sangat...sangat nyaman...siap berkabus lagik n sejukkkkk....elok dah nak sampai je pekan Beruas, tayar keta pancit lak..sib baik ada keta lain tolong bagitau...kami memang x perasan langsung...isk...berhenti tepi jalan..Ayah kuarkan spare tyre & gantikan tayar yang pancit tuh...dengan pertolongan my 2 little heroes...sib baik ada heroes 2 orang tuh...kejap je Ayah settle tukar tayar...patutla pancit, kena paku besar...isk...

Sambung perjalanan & singgah bekfes kat satu kedai nasi kandar kat Parit Buntar...amatla tak sedap...memang kompem tak pegi dah pasnih...sampai umah MIL @ maktok kol 11am...then Ayah ajak g Tesco dekat umah maktok...dah lepas membeli, Ummi tersangkut lak kat FOS kat situ smp Ayah call soh turun sbb. kunci keta ada kat Ummi...adeila..lupa pulak nk bagi kat Ayah

For lunch, Ummi hanya tolong grill daging kambing sementara maktok masak kari ikan bawal, sayur togeh+tauhu, ayam goreng, sambal sotong, sambal budu (budu+cili potong+bawang+limau nipis)...petang sket, maktok suruh Ayah tangkap ayam kampung 6 ekor...then, kami headed to umah makngah kat Jeniang sebab nak suruh Pakngah tolong sembelihkan ayam2 tuh...Pakngah pun korbankan sekor ayam jantan dia...dah siap sembelih, makngah siram ayam² tu dengan air panas mendidih untuk dicabut bulunya...time nih Ummi ngelat...Ummi lari duk kat ruang tamu...sebabnya: Ummi tak tahan bau hanyir ayam yang disiram air panas tuh...rasa nak uwekk jek..isk...teruk betul la Ummi nih...nak wat camne kan...seumur hidup Ummi memang tak penah wat keje cabut bulu ayam tu...kalo takde bau hanyir tu takpela..ini bau dia yang buat Ummi tak tahan...so, Ummi kekunun jaga Alysha la yang kejap yakyak, kejap nak air, kejap nak mandi...heheh...dah lepas masak & makan, kami balik tido umah maktok...hujan tak henti² dari malam sampai ke pagi...lega rasanya...kalo tak, umah maktok memang panas sangat


Hari Sabtu lepas bekfes bertolak ke umah Tok(my mom) pulak...menu lunch: tomyam campur (Ummi masak)...Tok masak kari ikan, goreng ayam...Ibu lak datang bawak lauk : ayam kicap, daging merah and few more...Tok puji tomyam Ummi sedap...hahaha...Tok ni memang tau...suka puji² Ummi masak..padahal kalo Tok goreng ikan kembung pun dah sedap menjilat jari.....petang tuh ajak Ayah g Billion sebab ada sale sempena Keputeraan DYMM Agung kan...hemm...berjam² Ummi kat children's dept. tuh...sopping lagik padahal dah berazam taknak beli baju baby lagi sebab dah lebey dari cukup...'ter' beli gak 3 pasang lagik..huhu...selain tu Ummi beli bedding set untuk baby kaler ijau..haha...on the way balik, singgah collect barut yang Ummi order kat Suzana kat Mybabyku sape nak order barut/bedung baby boleh la g website dia...


Ummi order 2 corak nih...memang puas hati dengan jahitan dia...kemas..walau amik saiz S tapi cukup besar...puas hati Ummi


Hari Ahad pagi, siap² nak bertolak balik... Tok dah siap awal² masakkan nasi lemak sambal ikan talang masin...perghhh...terangkat sedappp...then, singgah amik maktok sbb. maktok nak ikut balik KL...kami sampai ke Tronoh jam 11.45am...singgah tambah baju untuk dibawa ke KL....Ummi pun duk berkali² bagitau Alysha yang dia kene tinggal ngan Ayah kat KL sebab Ummi keje...1st time wehhh nak berpisah ngan Alysha...sedey yang amat...nape Ummi tak suruh Alysha & bibik stay ngan Ummi je kat sini sementara Ummi nak ke KL Khamis ni???nantikan entry seterusnya...Diorang bertolak ke KL jam 3pm...Ummi tahan air mata time tuh..muka Alysha nampak konfius sebab mesti dia ingat Ummi ikut sekali...tutup pagar, tutup pintu umah, masuk bilik, on kan aircond...menangis sepuas² hati. sampai bengkak mata..sedeynyaaaa...terbayang² muka Alysha yg konfius tuh...*sambil menaip ni pun airmata Ummi bergenang jek..tapip terpaksa tahan*
Justify Full

4 comments:

  1. akak tinggal sorang ke?? sabar kak.. kejap je.. tgu kamis..

    haah tapi kenapa eh?

    ReplyDelete
  2. ena,

    duk sensorang..huwaaa...nape eh????esok akak citer

    ReplyDelete
  3. huhu..sy y baca pon sedeh nih..

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages