Wednesday, June 23, 2010

Coti kami - Part II

Hari Ahad petang tuh, Ummi & Ayah ke Darussyifa' Bangi nak amik air selusuh as usual...kami sampai kol 6 lebey...tapi, unfortunately dah penuh...dan Ummi agak ralat bila kakak yang jaga bhg. pendaftaran tu bercakap dengan kasar sekali...pedih betul hati Ummi...tak boleh ke bagi tau elok²??? Dia suruh datang the next day pagi²...

Ayah cakap
'esok pas subuh kita datang lagi'
Ummi cakap
'takyahla...tawar hati dah nak pegi...kita pegi Darussyifa' cawangan Bota jela'

sedey rasanya...dari Haiqal sampaila ke Alysha...tiap kali preggie Ummi g amik air selusuh kat Bangi tu...memang tiap kali pegi time petang...sebab kurang sket orang...best jek amik air selusuh kat situ...ustaz siap mintak izin dari Ayah pegang perut sambil baca doa...tapi kali ni takde rezeki amik air selusuh kat situ

Hari Isnin, bangun pagi dah siap masak nasi+lauk² sebelum bertolak ke Perak...singgah PJ dulu umah makcik nak amik Kakak yg bermalam di sana...makcik offer suruh lunch kat situ tapi perut still cam rasa kenyang...dari PJ, naik hiway kejap b4 masuk jalan biasa...bila sampai kat area mana ek??? Bukit Gantang ke? isk..lupa pulak...ada few stalls jual doyan...Ummi duk sound kat Ayah ajak singgah tapi Alysha lak duk tido kat pangku Ummi...last² sampai ke S.I. tak jadi² beli doyan...huhu...amik bau jela

Sampai ke Perak, Ummi goreng bihun, ayam salut tepung untuk dinner...pastu sumer tido awal sebab esoknya nak bertolak balik ke Kedah pulak...pagi² Ummi dah bangun masak nasi lemak, sambal sardin+petai (Ayah request), ikan pekasam goreng, ayam goreng, telur dadar & sayur kacang panjang goreng telur...perghh...memang heavy breakfast betul...

pas bekfes g redah carik Darussyifa' Bota...dekat je rupanya...tapi hari rawatan hanya setiap Sabtu rupanya..takpelah..dah dekat...senang nak pegi...kami bertolak around jam 11am & sampai SP jam 2 lebey...singgah pekena cendol kat Bakar Arang...ramai orang cakap best..sumer order cendol biasa sorang satu & sorang sumer order bihun sup while Ummi order laksa...hemm...takdela sesedap mana cendol & laksa dia...harga pon boleh tahan mahal padahal stall bawah pokok jek...sedappp lagik cendol & laksa dekat Billion SP...amaun cendol & laksa pun banyakkk...

bermalam kat rumah Tok 1 malam...Wan jamu kami dengan rambutan pokok Wan yang tengah lebat berbuah...manisss sangat...makan sampai kenyang..Tok lak asek menjamu dengan makanan..lepas satu-satu...ada² je Tok nih..Ummi lak dapat special treatment--->doyan kawen pokok Tok yang dah nak pencen & x banyak buah tu..baru gugur sebiji malam sebelum tu...memang rezeki Ummi kata Tok..nyam-nyam..Ummi makan doyan ngan roti Gardenia

Next day ke Penang~~~bersambung

4 comments:

  1. Kak ina mmg selalu ambik air selusuh yer bila dah dekat nak bersalin? Apa kebaikkan dia ekk? Yus tak pernah ambil pun, dari anak pertama lg tak pernah cuba guna air selusuh tu. Nak gak tahu best ker...

    ReplyDelete
  2. yus,

    akak mmg tiap kali nk bersalin mesti amik air selusuh,...mmg mak akak ajar gitu...fungsinyak memudahkan bersalin la...air tu dibacakan doa utk mudah bersalin oleh ustaz...tapi ada gak org yg x pakai air selusuh ni mudah gak bersalin...sumer atas diri masing2 la kan...kita hanya mampu berusaha, DIA yg menentukan

    ReplyDelete
  3. Hez, kat Billion laksa mmg sedap..lagi satu kat Maktab Salman (Sek. Abim)area traffic light Tmn. Intan..laksa tang tu pun sedap...qty mmg banyak..nasi ayam, popia,kueteow pun sedap...

    ReplyDelete
  4. Helnie,

    sedap kan yg kt Billion tuh..mmg pekat kuah laksa dia...hasben sy mmg hantu laksa..pantang nmpk laksa mesti order...ooo kt tmn intan pun ada ye?nnti boleh p cari

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages