Monday, April 18, 2011

Bibik dah sampai...tapi....

Yup...bibik dah sampai...amik dengan sorang mokcik dekat ngan area sini... Ummi pilih ejen ni sebab kebarangkalian ditipu adalah rendah sebabnya, proses dia agak direct ...bagitau kita nak maid then dia akan call bila maid dah sampai hanya bayar bila kita amik maid itu je dan ada apa2 masalah insyaAllah mokcik ni sangat membantu . Bibik dah sampai...tapi.... tapi apa???? tapi...orangnya dah tua banget... terkejut Ummi waktu 1st time tengok dia ...tua dari my own mom... macam umo 60s dah... kat pasport tertulis umo 49 (pun dah dikira tua umo 49 tu) . dalam kereta,bila Ayah tanya umo dia terus dia jawab 50an ...tanya lagi, 50 berapa ...57 jawabnya ...GULP!!! patutla memang nampak tua banget ...tapi bagi chance lagilah kut2 dia jenis fit.. . harini dia mula keje... malam tadi dah brief dia keje yang patut dibuat, dos and dont's secara verbal sebab dia BUTA HURUF...x penah sekolah . pagi ni bangun je dah lapang dada bila tengok lantai dah siap bersapu n mop ...Firas still hantar ke nursery ...Alysha xmo g nursery nak duk umah ngan bibik katanya . Ummi kureng percaya bibik ni mampu jaga Firas ...kat ofis pun hati Ummi cam tak senang je rasa ...tengahari balik umah Ummi main2 ngan Alysha tengok2 bibik tido la pulak dalam bilik ...wah3x baru sehari dah berani tido tengahari... ini blom lagi dia jaga Firas yang makin melasak tu . balik keje lak si Kakak ngadu bibik tido ngan Alysha sejam lebih adeiiii laaa...tido lagi !!!!!!.....pas Maghrib Ummi main2 ngan Firas.... bila lalu kat tepi bilik bibik tu....haik???....duk sedap baring2 lagik???? waduh2x....datang sini mau melancongkah bibik? . so terus call mokcik ejen tu and bgtau nekad nak hantar dia balik... bibik ni memang x fit untuk jaga anak2 ...memang kesian bila tengok dia tapi kesiankan lagi budak2 ni later kalo terbiar je dek bibik dah x larat nak menjaga... so, dapatla merasa rumah ni licin berseri kejap selama 2 hari huhu

20 comments:

  1. adoiii..

    x-maid saya dulu pun jenis bibik tua ni kak..
    mmg kerap tidooo je kejenya..
    mmg dah tak larat nengoknya...

    umur 49 pun dah tak lepas klu nak apply permit keje kan kak? rasanya maks umur 45 ...

    ReplyDelete
  2. amboih lamanya jet lag :D
    ni ala2 first bibik saya. ambik kesempatan, Adam tidur dia pon ngorok sampai 2-3 jam sesiang hari. memalam gatai sms dengan sapa2 tah.

    better k ina ambik yang lain. kang kot dia tdo, tak sedar budak2 buat apa.sabar ye kak.

    ReplyDelete
  3. nak jaga anak2 kecil kena cari yg muda sikit kot

    ReplyDelete
  4. adui..sy rasa yg dah tua2 tu baik duk umah jela kan kak..tak perlu kerja camni dah..dah mmg sah2 waktu camni bdn cepat penat..dah tua sgt dah tu bagi sy utk dia jd seorang bibik nak jaga budak2 kecik.

    ReplyDelete
  5. waaa kak ina.....sempat plak dia baring2 tidor tu...nasib allysha pandai jaga diri...huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. sedapnyer tido siang yer buk
    kita ni pon xde tido siang
    mcm mana ler nk jaga firas tu

    ReplyDelete
  7. dia penat kut baru sampai..kesian nye..np tak slow talk dulu..tp takpala, it's your choice..

    ReplyDelete
  8. kena kesiankan diri sendiri dulu, kita bayar gaji dia, kalau dia takleh jaga baby kita , camno nanti..better tukar jer kak

    ReplyDelete
  9. sz,

    ha tulah pasal...mmg max age 45...

    ReplyDelete
  10. sz,

    sori ek...lupa nak logout id my doter tadi

    ReplyDelete
  11. ummi tie...

    jetlag lagi ke?dah 4 hari kat Msia,lgpun time zone lebey kurang je kan...hehe,,,mmg nak pulangkan...x konfiden lak..lgpun,x lepas umo dia nk buat permit keje pun

    ReplyDelete
  12. Ila

    ex maid yg dihantar pulang aritu mmg muda...umo 25 tahun..tapi masalah sosial lak..berboifren lak..asek sms,call etc manjang

    ReplyDelete
  13. rose

    tula...dorang financial problem memaksa dorang dtg sini..tapi tulah, dah tua sangatm nak jg anak kecik

    ReplyDelete
  14. mieja

    aah jap2 baring jap2 baring...sbb tu akak x konfiden nk tinggalkan firas lagi kat dia

    ReplyDelete
  15. mieja

    aah jap2 baring jap2 baring...sbb tu akak x konfiden nk tinggalkan firas lagi kat dia

    ReplyDelete
  16. mama shifa

    tulah kan...kalo xde anak kecik n keje dah siap, takpela nak tido pun

    ReplyDelete
  17. rafiza,

    tapi umo mmg x lepas nak buat permit sbb >45 tahun dah

    ReplyDelete
  18. ida,

    tulah,kalo bayar murah xpe gak..ini kos bayaran je dah leh buat g umrah tuuuuu

    ReplyDelete
  19. kak,
    mcm2 hal ye klau ambik maid ni..
    tp tu la,baik hantar balik kan,klau dah kije asyik tido je..agaknye sebab dah tua kan..semoga akak dapat ketemu sama bibik yg cocok gitu nanti..=)

    ReplyDelete
  20. hani,

    aminnnn...moga dapat bibik yg bener2 cocok mau kerja sama akak...huhu

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages