Monday, April 4, 2011

Sian Firas...Sian Alysha

Sian anak kecik Ummi 2 orang nih

sejak duk kat nursery

tak henti² dapat sakit

one after another

sampai doc. pun heran asek tengok muka kami je every week


dulu waktu ada maid & both stay kat umah

takle kerap sangat jatuh sakit

anak² Ummi semuanya asthmatic

so bila ada budak² yang tak sihat kat nursery

diorang senang sangat dijangkiti


Ummi tak salahkan nursery

Ummi dah remind Ayah dulu

bila Ayah cakap Ayah xmo guna maid Indo. dah pasnih

sebab Ayah dah serik ngan macam² peel diorang

Ummi dah bagitau Ayah

how easy they will fall sick bila duk nursery

sebab Abang Haiqal dulu pun penah duk nursery

waktu cik Ani(bbsitter) takmo jaga dia dah waktu dia umo 9 bulan

asyik le selsema, batuk & paling teruk telinga bernanah


now, Ummi kesian sangat ngan Firas & Alysha

kejap² demam

dah baik demam, batuk pulak

bila dah batuk melarat jadik asma

dah baik asma, kene sakit mulut(ulcer)

pastu Firas kene 'food poisoning' (doc cakap) 2x selama 2 bulan duk nursery

baru nak sihat

baru nak berselera makan semula

Alysha demam & batuk pulak

Firas batuk n wheezing pulak

serentak!!!

both kene sakit mulut(ulcer) lagik

serentak!

sian sangat

both dah kurussss

Ummi jugak yang tak kurus²

walau malam hanya dapat tido berpa jam ajer


alhamdulillah

bila tengok anak² asyik tak sihat

Ayah dah berlembut hati

Ayah dah tarik balik kata² dia

insyaAllah, we'll get a maid soon

dah ada 2 sources

one from me

one from Ayah

tengoklah mana satu yang nak dupilih

harap² kami dapat maid yang reliable, sayangkan anak² kami sejujurnya dan ikhlas datang sini nak bekerja mencari rejeki yang halal...amin...


dak busyuk yang dah susut badan sekarang ni(ni pic lama)


sian dak yang dah not-so-bambam Ummi nih

16 comments:

  1. Biasalah tu kak, bila ank dah dok nursery tak sah klo tak sakit. Klo minggu ni demam, minggu depan selsema plak...huhuhuhu...Tawakal dan doa jer lah supaya anak sentiasa dlm keadaan sihat ^_^. Mcm saya nak upah maid masih tak mampu lagi...huhuhu...

    ReplyDelete
  2. uhuks..
    sedih kan kak ina..
    saya dapat bayang kan dulu pun masa anak sulong dok nursery, mmg kgitu la kekdahnya...
    boleh dikatakan tiap2 minggu p klinik, p specialist/paed, p spital...
    bberapa kali dok spital ...
    problem : acute bronchilitis, wheezing sound, berkahak tu la...diarrhea pun penah juga...

    anak kedua berbibik indo, tahap kesihatan alhamdulillah ok ...slps 2 tahun ni plak bibik tu KPI dah drop ;p

    anak ketiga berbibikkan maknya ;p
    tapi soon or later pun masih perlu gak bibik bila maknya naik keje nnt :(

    ReplyDelete
  3. akak ambik injection pnemocucul.. penting tue.

    so far suffiya & zulaikha takde la kerap kena tp ada la jugak kalo dah musim.

    ReplyDelete
  4. sian firas dan alysha...hope dapat maid yg ok

    ReplyDelete
  5. fiza,

    tulah..mmg perkara biasa..tapi sedey bila dorang non-stop x sihat...sedey²

    ReplyDelete
  6. sz,

    tulah...masalah yg sama gak kan?

    ReplyDelete
  7. nieja

    tulah...nak amik tapi klinik2 dekat sini sumer xde jab tuh...nak kene g ipoh baru ader

    ReplyDelete
  8. slalu klu dok nursery mmg mcm tu kan..try la cari tempat lain klu dah teruk sgt tu..

    ReplyDelete
  9. Salam Ina, allaaaa siannya tengok gambar dia sakit. Memang sedih tengok budak sakit. Payah pulak bila ibu2 pun bekerja kat luar...sabor je. Tengok dlm sehari dua ni akak pos cenderajantung ya!

    ReplyDelete
  10. kesian anak-anak kitakan kak.
    sib baikla anak saya tak setiap bulan demam kalo tak mau kene buang keje mama dia

    ReplyDelete
  11. k ina, i feeeeelllll you. my kids semua asma and we've been thru a lot dengan diorang ni. dulu asik sakitttt je. saya doakan k ina dpt maid yang reliabe dan baik2.

    ReplyDelete
  12. Ummi Eisya

    nak cari tmpat lain payah sket sbb Alysha payah nak adapt...dgn nursery sekarang pun took quite some time nak biasakan dia

    ReplyDelete
  13. kak Lima,

    nilah dugaan ibu bekerja kan?sagujantung...?tak sabar nih...hihi..mekasih ye

    ReplyDelete
  14. mama shifa,

    tulah...sedey sbb b4 this takdela sekerap ni asek x sihat

    ReplyDelete
  15. ummi aka tie,

    uwaaa.....sian kan anak2 kita...bebudak asthmatic ni amat sensitif...senang kene jangkitan

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages