Friday, April 8, 2011

Yummy brown rice porridge for lil Firas

haritu Ayah ada beli brown rice brand Eco Brown

penah masak sekali je waktu Ayah ada kat sini

pastu malam tadi teringat pulak kat brown rice tu

terus terpikir nak sediakan untuk buat bubur Firas


cara memasak brown rice ni sedikit berbeza dari beras putih biasa tuh

sebab even untuk masak nasi, memang kene lebihkan air

if not, mentah la jawabnya

so bila buat bubur malam tadi pun

untuk segenggam brown rice tu

Ummi guna 6 cawan air rasanya



nih rupa brown rice yang Ummi campurkan kismis...10 mins b4 masak, Ummi masukkan serbuk ikan bilis(yg. disangai terlebih dahulu)...memang wangi je bau bubur nih



bubur brown rice dalam proses dimasak








ha ni close-up rupa brown rice tuh



dah siap blend dan masuk kat bahagian bawah peti ais (bukan bahagian beku)



esoknya, akan dimasukkan seketul dua frozen puree carrot+keledek manis(oren) yang dah dithaw semalaman...dan kemudiannya dimasukkan ke dalam cooler bag bersama EBM

12 comments:

  1. Salam Ina..k.atie singgah diptg hari..bwk sate nie...hihi

    ReplyDelete
  2. kak atie..

    huwaaa nak sateeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  3. sedapppnyaaaa...
    bagus gak tambah kismis ye kak..
    blh la try pasni...

    ReplyDelete
  4. sedapnya bubur nasi perang firas ni..

    ReplyDelete
  5. sz,

    firas memang suka bubur nasi+kismis nih...selain tu, campur kurma pun dia suka

    ReplyDelete
  6. bib,

    hehe...sedap n wangi jek sbb bau serbuk ikan bilis sangai

    ReplyDelete
  7. macam best jer..mesti selera firas makan ek

    ReplyDelete
  8. MyRule,

    sedap agaknya sbb firas sukaaa sgt :)

    ReplyDelete
  9. Ila,

    aah...mmg berselera dia makan

    ReplyDelete
  10. sukanya tgk bb suka mkn ni
    segenggam beras tu.
    shifa sy masak sesudu sup jer tu pon 3 kali mkn.

    ReplyDelete
  11. mama shifa
    segenggam beras tu takle penuh2 genggam tangan tu
    flat jek :)

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages