Monday, April 25, 2011

Bila musim panas nih...sedap bila makan buah nieeee

Kat Perak sekarang nih musim tak menentu

siangnya panas terikkkkkk sangat

macam pegi Family Day baru2 nih

ya Allah...membahangggg

abih sunburnt bebudak tuh

Ummi sib baik sempat pakai sunblock

the boys 2 orang tuh x sempat2 dah tetiba ilang

rupa2nya dah g main air tengah terik membahang


back to the topic eheh

bila panas2 macam nih

memang sesuwai sangatlah makan durian jambu air

kat belakang umah sewa kami ni memang sedia tertanam pokok jambu air

most of the time berbuah lebat

tapi asek busuk berulat je buahnya

alhamdulillah...kali ni buah cantekkkk xde ulat langsung


makan lebih dari puas

dah sedekah kat jiran2

dah bawak seplastik besar ke opis

pun x abih2 lagi buahnya

anak2 pun dah x pandang buah nih


sekali petih dapat 2 baldi besar

tu pun banyak lagi bergayut kat atas pokok



buah2 kat bahagian atas tinggi sangat...tangga yang sedia ada tak tinggi sangat...ambil galah tolong jolokkan pun takde.....








lebat berbuah sampai menunduk ke bawah ranting pokok tuh




see!!!




yummy and juicy...




bila cerita jambu air nih

teringat kisah waktu Ummi kecik2 dulu

kat umah tok Ummi belah my dad

memang ada tanam pokok jambu air nih

bila berbuah, macam ni la...lebatttt sangat

ada sekali tuh Tok suruh kutip & jual

so Ummi yang eksaited pack dalam plastik ngan my dad

pastu gi jual dari rumah ke rumah

kat kawasan perumahan kami tinggal


tak ingat dah sebungkus berapa harganya

tapi yang pasti memang licin abis

memang eksaited tengok duit banyak2 tuh


waktu kecik dulu memang minat sangat jual2an nih

jual kad raya la

jual gula2 kat tadika tempat my auntie mengajar la

macam2 lagi

memang muka tak malu pulak time tuh

tapi kalo nak suruh si Kakak aka my daughter tu la buat apa yang Ummi dah buat dulu

hemmm......kem salammmmm laaaaaaaaaaa......takde dia nak buatnyaaaaaaa








19 comments:

  1. semalam baru pekena jambu air ni di cicah dengan kuah rojak...sedap!!

    ReplyDelete
  2. kak sedapnyaaaa....jambu madu ke ni kak?
    cicah kicap +cili+gula sedaop nie:)

    ReplyDelete
  3. k ina, sedapnya. cicah dengan kuah rojak mak bee nyam nyam

    ReplyDelete
  4. Salam Ina..nie klu cicah ngan sambal kicap..buat pedas2 mmg syok!nanti atie nk dtg la ke sri iskandar..bwk bakul nk amik jambu..hihi

    ReplyDelete
  5. Salam Ina..nie klu cicah ngan sambal kicap..buat pedas2 mmg syok!nanti atie nk dtg la ke sri iskandar..bwk bakul nk amik jambu..hihi

    ReplyDelete
  6. wah.. sedapnya.. haritu Huda pun ada bwk buah jambu dkt sklh... hehe

    ReplyDelete
  7. wah.. sedapnye.. haritu huda pun ada bwk jambu air ke sekolah jugak.. hehe

    ReplyDelete
  8. sedapnyaaaaaaa...nak juga kakkkk..

    ReplyDelete
  9. sodapnya jambu yg byk air ni klu musim2 tidak menentu ni kan kak.
    ;))

    ReplyDelete
  10. mieja....jambu air biasa jek...kicap+cili+gula mmg mabelessssssss

    ReplyDelete
  11. tie....dah lama x cicah guna kuah rojak mak bee..hurm..nak kene g carik nih

    ReplyDelete
  12. kak atie...

    ala dah terlambat la kak...tinggal yg x elok je kt pokok...yg dah terlebey ranum n berulat huhu

    ReplyDelete
  13. ayu...

    dah tinggal yg xelok je atas pokok tuh..yg terover ranum smp busuk dah

    ReplyDelete
  14. Ila...payah jumpa jambu air ni dijual kan?

    ReplyDelete
  15. lin...

    alolo ibu mengandung..kalo dekat,dah akak hantar ke umah lin seplastik

    ReplyDelete
  16. lin...

    alolo ibu mengandung..kalo dekat,dah akak hantar ke umah lin seplastik

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages