Friday, November 4, 2011

Citer Popia goreng vs popia Basah

Alkisahnya,


sekarang pepagi bekfes Ummi suka beli kuih-muih

sebab nak cuba elakkan beli heavy bekfes yang enak

seperti nasi lemak dan yang seangkatan dengannya




my feveret memang popia goreng

memang jaranglah membeli popia basah

sebab tak berapa gemar





tapi pagi tadi waktu ke gerai makcik nasi lemak

yg biasa Ummi beli kat depan bank rakyat tuh

nak beli kuih-muih la kan

untuk Ummi, Alysha & Firas



then, kekununnya

nampak popia basah

terus le datang kat pikiran 'ini lagi healthy dari yang digoreng'

terus capai seketul

sambung lagi beli kuih lain nak cukupkan RM2

(kuih muih masih 3 ketul singgit di sini ya...even ada semalam terjumpa gerai yang jual seketul 30sen cuma saiz kuihnya kecik2 ler)





back to the story,

bila nak membayar,

makcik tuh cakap,



cukupkanlah yang lain ni RM2 dik, senang sket


eh....nape makcik?kan dah 6 ketul nih?


popia basah ni sekeping 50sen dik


ooo..erk...gitu ye




adoyai...komfius lak Ummi

popia basah tu sama je saiz ngan popia goreng yg dijual

dahle popia goreng tu sah2 le kene goreng dalam minyak

dah tambah kos lagik tuh

walhal, popia basah tuh tak perlu proses itu semua





haishh...kalo buat costing method ikut Activity-Based Costing(ABC)

(maklumle, baru ajar chapter nih last week kuikuikui)

kompem le popia basah tu lagik murahhh




camne tu ekkkkkkkk?????

kompius...kompius....




popia goreng





vs



popia basah





*pic adalah hasil carian google

10 comments:

  1. aaahlah betul ckp kak inaaa.......:)

    ReplyDelete
  2. Mieja...

    haha...kompius kan?tapi dah selamat masuk dalam perut pun hihi

    ReplyDelete
  3. inti yang basah tu lagi banyak kut

    ReplyDelete
  4. Salam .. nice blog. Memang popia basah selalunya lagi mahal dari popia goreng, coz yg basah diaorg kena buat fresh, kalau tak habis mmg tak blh simpan .. wastages considered cost. Tapi popia kering blh pakai kulit readymade & blh buat byk2 simpan frozen .. just goreng jer .. he3 sekadar cuba merasionalkan perbezaan harga, ntah btl ntah ke tak ..

    ReplyDelete
  5. me...

    ada jugak logiknya kan?bernas sungguh buah pikiran me... thank sudi singgah bg komen :D

    ReplyDelete
  6. kak ina, sedap tak popia basah? :D

    ReplyDelete
  7. aida,

    not badlah untuk tekak akak yang all these while x berapa nak minat popia basah...maybe kene tgk filling dia jugak kut..kalo org buat filling dia sedap,maka sedaplah rasanya...tapi kepuasan makan popia goreng lagi masyukkk krup krap rangup

    ReplyDelete
  8. i selalu jugak beli popia kat SS Ali tu.. basah ke kering ke , sama jer regenya..

    tetiba terkonfius jap dgn cerita u nih... apa2 pun I skrg ni memang opt popia basah... :P

    ReplyDelete
  9. bib,

    mmg kompius...I yg membeli pun kompius huhu

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages