Friday, October 31, 2008

How do I handle 4 kids on my own???

Yup..that's the title for this post..
sebabnya...
raaamaiiii sangat yg bertanya....
.
'camne you jaga anak sorang-sorang kat sini?'...
'eh..ada baby kan?boleh ke you jaga all the kids without your husband?'...
'mesti letih kan sorang-sorang nak urus anak-anak'...
'what if your kids jatuh sakit ke tengah-tengah malam...apa yang you buat?'...
'oooh..you ada maid kan...relax la..maid buat semuanya'--->DUSH!^#@%&#$(maap ye...my maid nih not that competent...)...'
and the questions went on endlessly...
.
.
bukanlah nak riak ke,bangga ke sampai masuk dalam blog..no intention at all...just to share sebab I know many mommies out there are in my shoes as well, maybe saiz kasut lain la kan eheh..
.
.
my kids came to stay with me starting from Jan this year...I have to arrange everything for their necessity..for the first few months, I was their school car driver to/fro their schools & kindy...penat jangan cakapla...macam nak tercabut lutut..yela,bawak kereta manual kan..asek tukar gear je...3 anak...3 sessi persekolahan pulak tu...as early as 7 am dah hantar Kakak pegi SKSI...then balik rumah siapkan Haiqal utk ke sekolah agama..fortunately sekolah agama betul-betul depan rumah..tak payah la hantar, dia jalan kaki je pegi sana..
.
.
then tengahari, dah mintak permission ngan boss nak kuar lunch awal sikit sbb nak hantar & amik anak sekolah...approved coz selalu balik opis lewat kan..dah compensate balik masa lunch awal tu...dari opis balik umah amik Haiqal utk noon session SKSI...hantar dia & at the same time jemput kakak tamat sessi pagi kat SKSI...balik umah...b4 pukul 2pm kene pegi hantar Adam pegi kindy pulak...and yes, his kindy was at noon session sbb morning session dah penuh...lepas hantar Adam, masuk opis semula...then dalam pukul 6pm keluar utk fetch Haiqal dari SKSI...
.
.
balik umah kena masak untuk makan malam & juga untuk hidangan anak2 keesokan harinya..sebab my maid memang tak pandai masak & dah terbiasa memang prefer masak sendiri...the rest of the time memang melayan si kecil Alysha & kalau ada kesempatan jenguk keje sekolah budak2...the first few months tu memang amat mencabar...sampai dah rasa give up nak quit keje & balik kl jadi fulltime housewife...dah dapat green light dari my husband tapi bila dah boleh pikir secara waras..isk..takkan nak berenti keje macam tu je..lainla kalau dah ada backup keje baru...alhamdulillah, the adaptation process went well till now...
.
.
my first 3 kids - syafiqah, haiqal & adam have asthma..well to say, inherited la..both my mom & MIL are asthmatic...me myself developed asthma when I was conceiving syafiqah...so bila diorg dah developed batuk or demam,memang kene standby..melarat sikit je mesti kene asthma...alhamdulillah,my husband dah beli handy omron nebulizer set wktu dia g hong kong dulu...memang life saver...doc prescribed amount of ventolin or salbutamol, I will give them neb myself...
.
.
however, till now...I always pray that all of us will reunite under one roof soon..if possible, back to my home sweet home in Semenyih..Aminnnn

8 comments:

  1. Kak Ina, congrats! berjaya mengharungi segala badai..takpe bersusah2 dulu bersenang2 kemudian=D

    ReplyDelete
  2. k ina, wah mmg salute lah kn. Saya yg anak dua ni pun rasa tak terkejar. Aisyah pula skrg ni suka je ikut mana saya pergi dlm umah tu, nak masak pun sibuk dgn dia duk ikut blkg kita...adush..

    ReplyDelete
  3. umi sufira,
    congrats?belum boleh terima anugerah itu..belum selesai mengharungi badai hidup berkeluarga ni...selagi anak2 masih di bawah tanggungan akak, akak masih belum mampu bernafas lega :)

    ReplyDelete
  4. mirah,
    sebenarnya, anak sorang ke, anak enam ke, insyaAllah kita boleh...automatically kita akan adjust sendiri camne handle anak...hihi...mengekor mana mirah pegi ek...cumil...

    ReplyDelete
  5. saya mendoakan kak ina semoga sentiasa sihat dan tabah menghadapi dugaan dan cabaran yg mendatang..amin ya rabil alamin

    ;)

    ReplyDelete
  6. kagum la dgn akak...
    mampu handle 4anak.... sorg2 lak 2 tnpa hubby...

    lia yg sorg ni pon tunggang langgang.... xmampu nk manage g idup walaupun skng da 8 bulan...
    terasa diri ni sgt xbagus...
    hmmm....

    ReplyDelete
  7. salam lia...jgn mcm tu..insyaAllah..semua orang boleh buat..yg penting bukan kekuatan fizikal tapi kekuatan mental

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages