Wednesday, October 15, 2008

Alysha baru 8.3kg

Petang semalam Ummi balik keje awal sebab nak bawak Alysha pegi klinik...Isnin malam tu dia tak selesa tido..hidung tersumbat..then disusuli batuk-batuk kecil...to be exact, I was worried bila dengar dia batuk..sebabnya...sebabnya...selama 11 bulan ni lom pernah dia kene batuk...demam ada la 3-4 kali due to nak tumbuh gigi harituh...
.
.
Waktu amik Alysha kat rumah tu, dia sebenarnya baru bangun tido tengah mamai-mamai lagi...sampai klinik tetiba good mood sangat...terkekeh2 terjerit2 gelak bila Abg Cik(Adam) buat kelakar...sampai adik kat kaunter tuh tegur 'amboi...sukanya dia main dgn abang dia'....since xde orang time tu..terus doc panggil kami...I like to go to this new panel clinic..sebabnya, doktor dia mmg baby friendly...cakap pun lembut je..nama apa ye...Doktor Zahlia kut...dia check lung semua okay...then, selsema pon dah kering...sambil dia check tu dia kasi Alysha rubber toy bentuk fish kaler pink, bila dipicit dia akan bunyi...suka la Alysha duk picit2 toy tu...then Ummi request kat doctor nak timbang berat Alysha sbb Ummi risau last 2 months berturut2 berat Alysha static kat 8.2kg jek...
.
.
Keluarkan baby weighing scale...dudukkan Alysha..berat dia naik 100g je...aduh...takkan banyak tu je...duduk balik bual ngan doctor...Ummi luahkan perasaan risau Ummi..sebabnya, by right next month which is her first birthday, she should have triple her birth weight---3.1kg X 3 = 9.3KG...tak mungkin dia akan naik 1 kg dalam masa 3 minggu je lagi...isk...doctor cakap nothing to worry about..as long as she eats well, plays well, sleeps well...and most important thing is that she is active all the time...Ummi tny doctor if ada any vitamin supplement yg boleh tambahkan selera Alysha sbb Ummi notice dia mmg kurang menyusu & makan tapi kuat main...isk...so, doctor bagi syrup vitamin for her..hopefully, she'll put on some grams or kg? on reaching 1 year old...
.
.
Bercakap ttg Alysha vs active...dia mmg aktif...in fact, anak-anak Ummi memang sangat aktif..Ummi akui...dulu waktu the 1st three tu kecik2 lagi(yela, semua selang 2 thn kan)..Ummi sampai malu sikit nak jejalan rumah orang especially rumah yang mmg berhias sakan dengan segala kristal/deco yang fragile...takuuuuttttt...sbb anak-anak Ummi mmg tak reti duduk diam...mula-mula sampai mmg malu-malu kucing..bila dah warm up...buat macam rumah sendiri...dulu, selalu Ummi terasa hati bila ada yang cakap anak Ummi nih 'buas', 'degil', 'tak makan saman'...sad to say, yang berkata ni adalah adik-beradik/ipar/biras sendiri la...tapi lelama...or maybe makin lama Ummi makin tua? or makin mature?..Ummi dah boleh terima kenyataan yang anak-anak Ummi memang aktif..or terlebih aktif..
.
.
but now yang tiga orang tu dah besar-besar & still active(but aktif cara budak besar la kan), ringan dah beban Ummi nak jaga Alysha..Ummi perasan lately nih bila Ummi tengah khusyuk masyuk tengok Sutera Maya & Kak Siti(maid) tengah buat keje kat dapur, Alysha pulak suka benor nak explore bilik air..ada je helper kecik tolong dukung Alysha bawak ke depan...sama ada Haiqal or Adam...frequently, Adam la...semua dah rajin bantu Ummi jaga Alysha...memang abang2 kakak dia suka sangat bab menjaga Alysha nih sampai kekadang Alysha sendiri naik rimas..hihi
.
.

6 comments:

  1. Kak Ina, lebih kurang Sufia jer..Sufia 8.2kg timbang baru nih...takpelah asalkan diaorang sihat...anak sulung saya lagilah setahun cuma 7.5kg..slim habis!

    ReplyDelete
  2. ooo ye ke umi sufira...anak2 akak dulu semua ikut carta triple birth weigh tu..tapi semua on formula milk la hihi

    ReplyDelete
  3. damiea pon da besar ni makin surut badannyer last timbang jus 8.2kg ajor..risao gak..tapi nampak die sht ajer, makan pon ok..takla riso..seronok biler anak da boleh membantukan....ilang sikit lelah kite..

    ReplyDelete
  4. sufia anak arnie, alsyha & damiea anak nina nih berat lebey kurang sama je kan...best kan kalo jumpa..sumer lebey kurang sama besar jek..tapi damiea nmpk cam tembam n dia lagi muda dari alysha rasanya kan

    ReplyDelete
  5. err, sufia tue anak mimi laa kak ina... hihihi... anak arnie, Humaira... tapi, lbh krg jer umur & berat diorang nie.. nnt kalau jumpe, boleh wat team tarik tali... kihkih...

    err, cakap psl anak aktif kan, baru2 nie jalan beraya, Hakim selamat pecahkan seekor anak itik (perhiasan tue) kepunyaan tuan rumah... byk kali kami mintak maaf, siap sblm balik pon lps sumer org dah kuar kami mintak maaf lagi... almaklumlaa, tuan rumah tue cerewet... aduss..

    ReplyDelete
  6. arnie...
    adusss...dah reramai baby gegirl nih akak leh tertukau pulak isk...ye ke pecah?klu tuan rumah jns x kisah xpela kan..ini jns cerewet ek...aduila..nak wat camne kan..budak kecik

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages