Tuesday, June 28, 2011

Firas Zahin---10 months old

Sebenarnya, si kecik tu dah cecah umo 10 bulan 23 Jun haritu, cuma Ummi dia tak sempat nak buat entri.........






at 10 months old, so far dia :

  • masih merangkak

  • berdiri dan meniti dari satu tempat ke tempat yang lain
    boleh sebut 'tet' sambil jerittttt bila nampak 'cat' @ kucing......tu pun bukan le setiap kali dia sebut 'tet'....selain tu, ada gak few times dengar dia sebut 'Ayah' bila Ayah ajar dia panggil Ayah...as usual, belujm kedengaran lagi sebutan 'Ummi'
  • kurang gemar makanan bayi sebaliknya lebih gemarkan makanan orang dewasa dan kanak2 seperti nasi
  • gigi atas yang dalam entri sebelum2 ini ingatkan nak kuar 4 batang,rupa2nya hanya 3 batang je yang kuar...now, gusi bawah pulak tengah membengkak nak kuar gigi pulak dan bermulalah episod kembung perut lagi(ntah cemana kaitan kembung perut vs teething sangat menjadik buat Firas)
  • rambut depan dah panjang while rambut belakang makin curly pulak...hem...rasa cam nak botakkan rambut dia tpai guna mata no. 3 jek.......Ayah cakap, guna mata no. 1 terusss....isk.....nanti raya tak encem la anak bujang Ummi bergaya dgn baju Melayu bagai..hehe
  • saaaangat lasakkkkkkk..............explore ke sana sini dalam rumahtermasuk bilik air & toilet dan x reti diam kalo berjalan2 dalam kereta dipangku Ummi
  • takleh ditinggalkan main sorang2, mesti nangis & datang merangkak cari Ummi.........manja sungguh ngan Ummi
  • berat setakat timbangan malam tadi kat klinik = 8.4kg (waktu nak tumbuh gigi haritu hanya 8kg) .........alhamdulillah, ada peningkatan


Kejap je dah nak masuk setahun.........seminggu b4 raya genaplah setahun usianya.........bolehla sambut birthday dia di kampung nanti, mesti meriah!!!



cakkkkkk.........nampak gigi BESARsaya yang 3 batang tu????


saya gunakan gigi untuk mengigit sebaik2nya










12 comments:

  1. olololo bijak nye Firas.. Danial 10bulan ++ baru 8kg..isk.melasak tak ingat.

    ReplyDelete
  2. nina,

    takpe dear...janji Danial sihat...Firas nih selalu x sihat since duk nursery...kejap demam,jap batuk,jap lelah hemmm

    ReplyDelete
  3. dah byk gigi die.. auni xder gigi lg :) hehe

    ReplyDelete
  4. rizaros,

    auni brp bulan?anak sulung akak dulu pun lmbt tumbuh gigi(1 thn 2 bulan) tapi cepat pulak berjalan

    ReplyDelete
  5. besornya gigi zahin...
    kejap benor dah nak setahun ya... cepat masa berlalu..

    ReplyDelete
  6. seronoknya cium budak2 sebaya dia... dgn air liur dok meleleh lagik... masham tapi wangi ;)

    ReplyDelete
  7. ada tag GA utk u

    http://kakyong-sukasuka.blogspot.com/2011/06/siapa-bertuah-dapat-baju-raya-dari-art.html

    ReplyDelete
  8. Zharief plak start tumbuh gg masa 7bln..skrg dah 4 btg gg..dua atas dua bawah..lps tu dah x tumbuh2 lg..gg atas dia besor cam gg Firas gak..hehehe..klau nenen Ummi dia asyik menjerit jer..suka sgt geget..dah pandai sebut abah..tp Ummi blom pandai gak..mmg Ummi ni bdk2 susah sebut kan kak?

    ReplyDelete
  9. Bib,

    aah mmg besar gg dier...haha

    ReplyDelete
  10. MakSu,

    mmg sedap sgt sheommmmssss...mmg dia jadi mangsa sheommsss kami semua

    ReplyDelete
  11. Bib,
    ada tag eh?nnti senang I g buat ye

    ReplyDelete
  12. Ummi Nazhan,

    aah...memang anak2 akak sumer susahhhhh sgt nak sebut Ummi....tapi word yang mula dengan huruf A macam Ayah,Abah,Abang memang mudah baby sebut...paling tidak pun, Ummi disebut as Ammi....jadik le

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages