Thursday, June 9, 2011

Stroll down memory lane...PART 1


Dulu-dulu selalu my mom duk gambarkan kerinduan beliau pada masa silam beliau...katanya,



'kalaulah Mama boleh tayangkan satu persatu hidup Mama dulu2...seronok sangat..semua ada dalam kepala Mama nih'


yelah..orang dulu2 tak ramai yang mampu nak beli kamera...videocam lagilah x mungkinnnnn


Now...bila I sendiri dah beranak 5...dah menempuh segala arus kemodenan yang canggih-manggih...me pulak yang selalu rindu dengan masa silam sendiri...especially zaman kanak-kanak dulu


my childhood days were during 1970s ye...masuk darjah 1 pada tahun 1979...and I can still remember sepiring mee goreng berharga 5 sen!!!bila dah naik darjah 2 barulah naik sepiring 10sen.....bila diingat2 balik.....banyak dah brand produk2 dulu yang rasanya dah tak ada kat pasaran sekarang.....dah pupus kut kat pasaran Malaysia

contohnya:


my mom dulu penah pakai sabun pencuci baju jenama Drive...sekarang mana ada dah
syampu pakai syampu jenama Vosene
(bila Google takde pun image botol syampu dulu2..ini dah image botol baru)



bedak jenama Amami
-tak jumpa pulak image bedak nih

minum susu jenama KLIM


dulu selalu curi2 buka tin KLIM nih dan cedok meratah susu ni diam2...haha



lepas Maghrib je, mesti ada benggali jual roti berhenti kat depan rumah.....stok roti memang selalu ada.....roti krim pulak tak macam yang sekarang.....krim dia dulu memang mabeles.....krim majerin dipukul+gula kasar...sedapsss


pastu kalo siang pulak ada Apek jual ikan,sayur & barang runcit...kami panggil as Apek telor sebab dia banyak jual telor ayam....naik lori pikap berenti depan rumah.....maka berbondong2lah jiran2 datang membeli bahan basah/kering.....yang bestnya...ada pulak dijual susu pekat manis dalam peket2 kotak kecik.....haha...beli dan terus nyamnyam jilat guna jari


kecik2 dulu sama ada budak ppuan ke lelaki ke.....mana ada yang reti duk berkurung dalam umah tak kuar2.....hidup adalah untuk main.....eh?.....memang seronok je rasanya life as a kid dulu.....kalo coti sekolah, takde maknanya nak study ke hape ke.....janji keje sekolah dah siap...beresss..boleh kuar main.....main pulak takdela main anak patung Barbie macam sekarang.....or main masak2 guna cooking toy set macam sekarang.....guna real punya




hidupkan api.....letak periuk buruk yang my mom dah tak pakai.....letak air.....cari daun ke,bunga ke..dan masakkkkk.....penah gak rebus biji cempedak.....sedapsss wooo...tapi ada sekali tuh ntah cemana hebat bau biji sempedak rebus tuh...tinggalkan dalam periuk & masuk dalam umah dulu sementara nak tunggu sejuk...sekali bila kuar umah...huwaaaa....cik kambing ntah mana datangnya tengah sedap makan biji cempedak rebus tuuu..huwaaaa.....


kadang2,kami bina rumah masak2 tuh dari kayu plywood ke,suratkhabar ke, kotak ke.....buat dinding or bumbung.....haha...masyuk betul la bila diingat balik.....main pulak xde pulak adult supervision.....memang dapat 100% trust dari parent memasing.....kami main pun kat tepi rumah jek...takde g jauh2

pastu kekadang buat band muzik pulak.....menyanyi lagu 'Bapaku pulang dari kota...'.....sambil ketuk periuk, gelas, or wursoever guna kayu or sudu.....memang bingit....hemmm... I wonder macam mana parents dulu boleh ada tahap kesabaran yang tinggi eh.....me nih kalo Alysha duk tiup wisel ke, recorder ke..pun dah terasa bingit telinga.....isk
..
pegi sekolah dulu bawak 20sen jek.....dah naik darjah 5 baru naik jadi 30sen...tu pun lebih dari kenyang.....sebabnya, pagi2 mesti bawak tupperware pegi beli nasi lemak sambal sotong rege 30sen(mana mau cari nasi lemak sambal sotong rege 30sen sekarang ni wooo) kat arwah maksiah buat bekal waktu sekolah sesi pagi...

bila naik darjah 6 dah sekolah sesi petang.....bawak bekal nasi dari rumah makan beramai2 dengan my close frens time recess.....waktu ni jugaklah 1st time in life merasa asam pedas keladi yang dibawa oleh my fren Liliwati (now dah jadi medical doctor kt t.intan rupanya).....bila bgtau my mom pasal asam pedas keladi tuh.....rupanya memang kesukaan my mom jugak, tapi since my dad ni choosy sangat bab makanan dan hanya suka masakan tertentu je.....my mom pun jadi malas nak masak pelbagai masakan lain yang dia biasa makan waktu belum kawen dulu



I ada 2 Tok(ppuan) & 2 Wan(lelaki).....kalau balik kampung belah my dad.....well, takde thrill sangat.....sebab dorang tak duduk kat kampung pun.....duduk kat umah taman.....sib baik jugakla umah semi-d.....so ada ruang kat tepi while laman belakang mmg besarrrr sangat......tapi, belakang umah tu ada sungai.....ada few times jugakla umah dorang kene banjir.....I tak tau apa sangat time tu..yang bestnya, syiokkkk randuk air banjir.....while my mom dah masam muka sebab ayaq kotoq katanya....



pic: credit to google

(lebey kurang macam ni lah rumah arwah Tok & Wan sebelah my mom dulu..tiang tinggi & diletak atas bongkah bata simen tu...except that rumah arwah takde binaan dapur simen kat bawah macam gambar tu.....semuanya di tingkat atas je)


kalau balik kampung belah my mom..memang a real kampung.....rumah papan without bilik yang ada bahagian induk,bahagian tengah,bahagian dapur dan bahagian para untuk cuci pinggan where air cucian tu akan jatuh ke tanah dan mengalir ke parit yg dikorek oleh arwah Wan...I can clearly remember...memasak guna dapur kayu, mandi air perigi, bila malam arwah Wan akan mula mengepam lampu gasolin sebijik.....while pelita minyak tanah akan dinyalakan (and I used to bakar seurat demi seurat rambut kat situ & kene marah ngan my mom..haha)......bila malam, tido dalam kelambu without kipas tapi........sejukkkkk amatssss berkelubung selimut......b4 Subuh, dah ikut Wan ke perigi amik wuduk & pastu join Wan solat...pas solat, ikut Wan pegi bawak lembu dari bawah rumah ke kawasan berumput untuk biarkan dia makan...then, ikut Wan lagi cari telur itik ke angsa tah..lupa dah...kat celah2 pokok,lalang etc......


yup...I ni memang cucu manja dengan arwah Wan...actually, both Wans...entah nape me lebih manja dengan Wan berbanding dengan both Toks.....sarapan pagi yang amat enak......pulut tanak (dari bendang sendiri) dimakan bersama ikan tamban kering......teringat2 lagi keharuman bau pulut tanak yang masih baru...kat tepi umah pulak ada sebuah rumah kecil yang kami panggil as 'kepuk' di mana disimpan padi yang belum ditumbuk untuk dijadikan beras.....I also witnessed macam mana padi ditumbuk guna lesung tangan untuk dijadikan beras...dan beras tersebut dimasak untuk kegunaan seharian..memang berbeza dari beras yang dibeli yang dah melalui proses 'bleaching' bagai..beras yang dihasilkan sendiri memang nikmatnya sangat berbeza...baunya original....enakkkk......makan tengahari biasnaya simple2 aje...kari ikan or sambal tumis or gulai pisang/nangka etc.....dimakan dengan ikan goreng & sambal belacan+ulaman...since takde bekalan elektrik, maka, bekalan bahan basah dibeli setiap hari sama ada dari pakcik yang datang jual ikan naik basikal or pegi ke pekan kecil terdekat menaiki basikal bersama Wan...agaknya, sebab tulah orang dulu2 hidup sihat.....jarang sangat dengar arwah Tok & Wan kene demam ke,batuk ke,selsema ke..in fact, seingat I macam tak penah langsung......yela kan.....makan makanan sihat dan segar......keje pulak memang membanting tulang 4 kerat......berpeluh-peluh tiap hari tak perlu eksesais dah...mengerjakan bendang bersama.....bila both of them dah tua sikit, bendang diupah pada orang lain untuk dikerjakan.....diorang duduk rumah je.....sekeliling rumah pulak ditanam dengan macam-macam pokok......ada pokok jagung, cili, rambutan, jering, buah nona, durian belanda, sayur bayam, dan banyak lagi yang I dah lupa....


best bila dapat main congkak dengan maksu(adik bongsu my mom) yang waktu tu baru form 1 gitu.....bukan main congkak kat papan......tapi, dikorek lubang di tanah dan gunakan biji buah getah as guli.....memang masyukkk main congkak nih.....dah herannya, my mom takdela pulak marah2 main tanah guna tangan kan? kalo sekarang nih ternampak Alysha or the boys main tanah/pasir, jenuhlah menjerit kat diorang suruh masuk rumah cuci tangan...hemmm


rindu sangat dengan suasana kampung sebenar macam kampung arwah Wan tu dulu.......I wonder if masih ada lagi suasana kampung with no basic facilities macam tu lagi sekarang?dan sayang seribu sayang, few years lepas arwah Tok meninggal dan arwah Wan berkahwin lain dan pindah tinggal bersama 'Tok' baru......tanah tersebut dijual oleh my parent (tanah tu kepunyaan my parent)........now bila balik ke kampung untuk melawat sedara-mara belah my mom yang masih ada di sana, I hardly recognized tempat tu lagi...sebab dah dibina banyak rumah orang lain rapat2 di tanah tu...dan takde satu pun kenangan yang ada untuk diingati :(

ada jugak TV series yang sampai sekarang duk teringat2..hebat sungguh penangannya ye...antaranya:




  • CHiPs- kisah 2 polis ensem(Erik Estrada & Larry Wilcox)yang menaiki motor polis yg. awesome





  • Knight Rider - kisah detektif polis with his AI car


  • Charles in Charge


  • MacGyver -kepandaian Mac dalam menggunakan bahan2 sedia ada utk selesaikan masalah


  • the Greatest American Hero (I can still remember the theme song Believe It Or Not)


  • Eight Is Enough


  • Small Wonder


  • Silver Spoon


  • The Facts of Life


  • Little House On The Prairie


  • drama Opah


  • PJ Holdings


  • banyakkkkk lagi

dalam banyak2 tu...Little House On The Prairie memang meletopsss...sonok tengok kisah hidup dorang sian tgk salah sorang di atas ni akan jatuh berguling dari bukit ni...clip ni akan ada tiap kali intro bila drama nak bermula




hemm..banyak lagi nak diimbas semula kenangannya...terlalu banyak...tapi...setakat ini dulu buat entry ini..if not, sampai minggu depan pun tak habis nak ditaip ;)

if ada yang seangkatan membesar di zaman yang sama,meh la share pengalaman korang pulak :)



6 comments:

  1. sama la kita kak ina..

    dulu guna bedak kutikura (betul ke eja?), sabun mandi popinjay (mcm dialog hantu kak limah je...), yg lain2 tak ingat.. hihihii

    ReplyDelete
  2. zaman kecik2 dulu memang rasa best sgt sumer rancangan kat tv tu..
    tv hitam putih je pun...ehehehe

    apa kabar k ina?
    dah dapat maid baru ke?
    (baru baca entry maid nak keje restaurant tu)

    ReplyDelete
  3. wawi,

    sama eh?hehe..aah cuticura(masih ada lg skrg)...sabun popinjay hijau tu kan?...hihi

    ReplyDelete
  4. Sz,

    ya betul...tv hitam putih

    maid baru xde lagi..akak le maidnya..haha...fenat n x cukup tangan dibuatnya ngan Firas yg kurang sihat

    ReplyDelete
  5. HEz...

    u really bring back all the memory la...
    menitik air mata baca...

    miss la all then tv siries yg u sebut tu... dulu masa djh 6, minat gila dgn hero citer chip tu...

    main congkak kat tanah guna biji getah.. bakar rambut kat pelita minyak tanah... tlg onyang pam lampu gaselin..

    ai suka n3 u ni hez... betul2 mengusik jiwa...

    rasa mcm nak balik ke zaman tu... rindu nya zaman kanak2...

    ReplyDelete
  6. BIB,

    sangat2 indah kan kenangan waktu tu....susah nak digambarkan...wah..pengalaman kita lebey kurang sama je ye...best kan.....huwaaaa...rindunya zaman kanak2

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages