Tuesday, September 6, 2011

Citer raya

Kami balik ke Kedah pada hari Jumaat lepas balik keje......berbuka puasa (kol 8pm....sblum tu minum air kotak je dalam keta) kat R&R Sg Perak........nak masuk ke R&R pun jammed amat.....so, parking je tepi Petronas sambil makan makanan yang sempat dibeli di bazar Ramadan Bt Gajah.......selamat sampai SP umah MIL jam 11pm.........


hari raya pertama di umah MIL, macam2 hidangan ada......Ummi pun dah jadi tukang masak utama sekarang nih......kalo dulu cuma jadi tukang masak tambahan jek...hehe.......tapi kali ni penat la sebab Firas masih kecik & bibik dah takde.......memang tak menang tangan dibuatnya........menu di pagi raya :

ketupat palas
nasi impit
kuah kacang
kari daging & kentang
rendang ayam
soto ayam
lontong

Ummi makan ala kadar jek sebab Firas asek merengek jek......maybe sebab panas kut......memang kuasa Allah, di akhir Ramadan asyik hujan tak berhenti2.....bila tiba Syawal jek, cuaca cerah panas macam biasa

hari raya kedua balik ke umah my parents pulak.........seronok dapat berjumpa dengan adik2 yang dekat & jauh bersama anak2 masing2.........kat sini pun Ummi jadik chef lagik sebab Tok(my mom) dah mula berpuasa enam.........petangnya acara bakar membakar ayam

hari raya ketiga, Ummi dah niatkan nak buat acara makan2 sikit untuk tetamu yang datang.....maka, Ummi masak bihun sup ayam satu periuk besar (cam kawah).....celur bihun 4-5 bungkus.....buat sambal kicap.....senang hati bila habis sup seperiuk tu dijamu pada tetamu yang datang dari petang ke malam...





ayam tengah dibakar





tunggu ayam masak


uishhh...apesal mulut moncong cenggitu lak?isk isk isk

malamnya, my youngest sis buat kek coklat moist(kek selepas raya)

bergambar b4 potong kek




wah...ada budak dah cilok ceri awal2 lagi ye?


my mom cakap, soh Firas potong kek sempena birthday dia yg jatuh seminggu b4 raya


kemain khusyuk Firas potong kek ye


kelakar lak tengok muka2 yang kene edit letak mortarboard atas kepala...haha


2 comments:

  1. itulah kak. baru nak cakap, akak sendiri dah sebut. Rasa lucu tgk gambar kepala di edit tu..:)

    ReplyDelete
  2. yus,

    haha...kes malas nak makeup bebanyak....terus boldkan je kawasan larangan itewww huhu

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages