Wednesday, September 24, 2008

Teruji kesabaran & keimananku

Semalam lepas ambil Haiqal dari sekolah, balik rumah bersiap2 untuk berbuka puasa kat luar sempena birthday Haiqal...nak pegi Pizza Hut/KFC jauh dangat kat Batu Gajah..tanya2 opismate dia suggestkan Restoran Sabila..so, pre-order siap2 on the way dari sekolah Haiqal balik rumah tu..dalam kepala pikir senang sikit, nanti takyah nak tunggu lama-lama sebab dah order pukul 5.40pm..so, sampai di restoran tu pukul 7.00...belum ramai yang dah sampai..tapi nampak semua meja di dalam & luar restoran mmg dah ada orang reserve...by the time nak masuk waktu berbuka dah penuh restoran...yang ada atas meja kami cumalah sepiring buah kurma..anak2 bertiga dah bising...mana air? mana nasi? mana makanan????? isk...takkan order awal pon tak sampai2..
.
.
then nampakla pekerja2 kedai kelam-kabut bwk keluar satu persatu hidangan tapi semuanya untuk meja kat luar...isk..dah masuk waktu berbuka 7.14pm...baru sampai air...fresh orange...minum la fresh orange..budak2 merungut..cuba sabarkan..dalam hati ni Allah aje yang tahu..kalau bab makanan sampai lambat nih, mmg tak tahan nak naik angin...syukurlah waktu tu ada kartun Detective Conan kat TV3..budak2 leka melayan kartun, takdela diorang bertanyakan makanan sangat..tapi, Ummi nih memang rasa sian sangat kt bebudak tu...dahle pose, tak dapat2 makan lagi...
.
.
dah pukul 7.40 pon belum sampai makanan..hanginku dah takleh tahan dah nih...cakap dengan budak2 tu, minum air jelah...jom kita pegi Restoran Salam...makan nasi beriani ke, nasi goreng ayam ke...kompem cepat je dapat...baru duk berkira2 nak panggil pekerja restoran untuk batalkan pesanan..nampakla sorang tu terhegeh2 bawak dulang ke arah kami..
.
.
hemmm..tengok jam..7.45pm barula merasa makanan..dahla semuanya tengah panas menggelegak....adusss...layan bebudak dulu makan, baru Ummi makan...
baru perasan, banyak la pulak Ummi order, lupa la pulak Ayah takde *sob*...biasanya, Ayah memang makan beria...so, Ummi le kene meratah segala mak nenek makanan tu..itupun, udang besar2 dalam tomyam ditinggalkan aje..Ummi memang kureng sikit tomyam...on the other hand, makanan semua sedap-sedap..patutla penuh restoran tuh...yang Ummi order:

-Bihun sup (insisted by Haiqal)
-Nasi putih
-Tomyam campur
-Kangkung goreng belacan
-Sotong goreng kunyit
-Ayam masak kicap
-Ikan kembung 3rasa
-Telur dadar
-Fresh orange
-Milo ais & teh ais(lps dah settle makan nasi, semua haus balik, order air lagi)
-Sambal belacan & timun (complimentary)
-Buah kurma(complimentary)
-Total =????nak tau berapa RM???
Murah banget...macam tak percaya jer
RM29.10- believe it or not
.
.
walaupun murah...tapi cabaran menunggu makan tuh membuatkan pikir sepuluh kali la kalau nak berbuka lagi kat situ...*sigh*

10 comments:

  1. Berbuka kat luar memang selalu macam tu, kan. Sebab tu saya dan husband elakkan berbuka kat luar. Kena sabar je lah.. huhu

    ReplyDelete
  2. tulah kan Zu,
    akak nih dah makin dekat nak cuti raya nih kan..makin malas yg amat nak mask..ntah nape ek

    ReplyDelete
  3. huhuhu kalau hubbyku yg kene time tu memang panas dah telinga tuan kedai tu ekekeke...tu kadang kalau nak mkn kat luar time bulan puasa ni,, kami buka kat umah mkn apa yg ada dulu lepas solat baru kuar mkn..org pun tak ramai dah..

    ReplyDelete
  4. ish....mmg kena TEGUR diaorang tu...manager nyer mana?...
    x baik betul diaorang buat camtu...

    alhamdulilah makanan sedapppppp..dan murahhh..

    ReplyDelete
  5. liana...
    thanks sudi jenguk my blog

    tulah kan..bab makan nih dah la perut lapar,kosong seharian...lambat lak dapatnya...

    ReplyDelete
  6. lin,

    ntahla sape managernya
    tapi yg pasti pembawa2 dulang makanan tuh x reti berjalan cepat..melenggang lenggok lagik...klu cam restoran mamak kan efisien, cepat je

    ReplyDelete
  7. isk2, murah sgt tue.. tgk menu tue, mcm nak dekat rm50 tue.. berbaloi laa tunggu lama2.. tp, mesti lps nih serik nak pegi dah ekk..

    ReplyDelete
  8. mummy hnh...tula pasal..mcm x caya je wktu nak bayar...agaknya sbb tula kot ramai giler org makan kat situ..sbb sedap & murah..yg tak tahan nak menunggu makanannya laaaa

    ReplyDelete
  9. kak, sepanjang poser nih kita bukak poser kat kfc je 2 kali. pastu masa besdey yaya tu la baru bukak poser kat restoren nasik beriani. nasib baik sampai awal, kalu idak kalu geget jari aje sebab tak booking.. huhuhuhuuuu...

    ReplyDelete
  10. cikwawi...tula kan..bulan poser nih..better buka kat rumah jela..klu tak,camnila jadiknya

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages