Tuesday, September 16, 2008

Alysha and her teeth

Alysha's first tooth

Last month, elok nak masuk je umur Alysha 9 bulan, dia kene cirit-birit...sehari sampai 7-8 kali poopoo...sian dia...seminggu dia kene cirit-birit tu diikuti dengan demam 2 hari..isk..siannn sangat manja Ummi tuh...tapi waktu dia cirit-birit tu Ummi dah perasan air liur duk meleleh je & gusi bawah nampak bengkak..rupa-rupanya, elok baik je demam tuh keluar le gigi comel kat gusi bawah...
.
.
memula gigi tu keluar Ummi ingat gigi Alysha tumbuh senget..rupanya gigi kacip kecil dia tumbuh dulu, kacip besar(gigi rabbit) tuh belum tumbuh...pastu baru nih demam lagi dan keluarlah gigi kacip kecil atas pulak...elok-elok je naik atas bawah position yang sama...semalam pulak belek mulut Alysha,dah naik lagi sebatang kacip besar bahagian atas...patutla demam, sakit nak tumbuh gigi rupanya...
.
.
last week waktu Alysha demam dan bawak pegi jumpa doc, timbang berat still 8.2kg--sama macam berat bulan lepas waktu demam..sian dia..memang nampak susut badan Alsyha...tapi sekarang, amatla ligat asyik nak berdiri je keje...pastu dah berani lepaskan sebelah tangan sambil toleh sana-sini...dan sangat excited bila bertatih...bila Ummi pegang Alysha bawak bertatih sambil sebut 'tatih..Alysha tatih'...dia pon sebut 'tata..tata'...hehe...

6 comments:

  1. Kak ina, sufia pun dah tumbuh gigi dua batang sebelah bawah..kekeke...tu yang demam sekejap harituh rupanya nak tumbuh gigi...tapi bab bertatih ni belum lagi...merangkak pun belum..mm..risau pulak..tapi kakaknya dulu 11bln baru merangkak, 1thn1bln baru jalan..memang anak2 mimi spesies lambat jalan kot..kekeke

    ReplyDelete
  2. mimi, budak2 ni tak semua sama..anak2 akak ada yg cepat jalan,lambat tumbuh gigi,ada yg lambat jalan,cepat tumbuh gigi..alysha ni biasa2 je kot..average

    ReplyDelete
  3. kak ina...

    dah 2 batang laa gg alesya ya...ke 4 dah???

    anis dulu nak tumbuh gg cirit birit gak...sampai meraung2 momtot pedih...sayuuu ooo hatiii....

    now air liur anis meleleh2 sampai lantai...tgk tumbuh 6 btg gg serentak...

    tp kak...gigi anis...senget..cam gg saya...leh betul tak ahh??

    ReplyDelete
  4. alysha tgh naik gigi ke 3 dah skrg...

    sian kan..budak nak tumbuh gigi nih..aduhhh..6 btg serentakkk...siannya..mesti gusi dia rasa bengkak je tuh

    gigi anis senget?emm...gigi susu takpe rasanya...tapi nanti dah naik gigi kekal kene jaga betul2..klu senget gak, terpaksa le pakai 'braces'

    ReplyDelete
  5. sama mcm Haziq dulu rasanyer...memula sekali 2 giginye tumbuh...

    ReplyDelete
  6. lin...hoho...ye ke?tulah kan..meleleh je air liur..mesti rasa semacam je gusi dia tuh

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages