Thursday, December 2, 2010

Jaga pemakanan anda

Sejak-sejak Ayah kene buat heart bypass surgery baru ni
Ummi pun dah kene tempias
risau jugak jadinya
almaklumlah
umur pun dah dekat 40 tahun
banyak dah risikonya

maka,
Ummi pun dah mula sikit sebanyak jaga pemakanan Ummi
nasi Ummi dah kurangkan jumlahnya dari biasa for lunch
bekfes lak
memang say 'nehi'/No to
nasi lemak,roti canai,bihun/mee grg etc.
instead,
Ummi dah mula amalkan hanya makan
roti/oat/biskut/kuih

kalo tak,
tiap hari memang betul2 heavy bekfes
nasi lemak sambal sotong
bihun goreng+telur mata
roti canai
pulut+rendang daging
lontong
perghh...
mcm2 lagi le
isk..
takleh bygkan
byk mana le kolesterol
yg terkumpul
tiap kali makan
sumer mknn di atas tu

setelah sekian lamanya duk cari stok 'roti ni'
kat kedai2 di area perumahan Ummi kat sini
manjang xde jek
pagi ni Ummi bertuah
bila jumpa 'roti ni'
roti apa ye?
eleh...roti ni jek
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Gardenia RAISIN OATMEAL(oat juga penambah susu)


yang paling penting ZERO cholesterol ye kawan2

MARILAH KITA BERSAMA2 MENJAGA PEMAKANAN KITA
DAN PALING PENTING JAGA PARAS KOLESTEROL KITA

11 comments:

  1. ye betul tu kak...yus sendiri belum check kolesterol ni. Hari tu yg pergi check husband je....entah tinggi ke rendah. Memang kena jaga pemakanan kan...

    ReplyDelete
  2. yus,

    penyakit tak kenal usia...beringatlah dari awal..peringatan utk diri akak jugak

    ReplyDelete
  3. betullah kak....kena jaga pemakanan...hehehe hari2 dok ingat tuu..nak jaga makan tapi bila dah jumpa nasi lemak...alamakkk...punah segalanya.....ni pon lama dah tak exersice...huhu....

    ReplyDelete
  4. Mai,

    ns lemak eh?sesekali tingin boleh le nak makan...err...sebulan sekali ke?eheheh

    ReplyDelete
  5. makan kena jaga. vitamin pun kena ambil juga supaya organ dalam badan dapat berfungsi dengan lebih cekap.

    ReplyDelete
  6. chilun,
    ya betul....semua kene seimbang :)

    ReplyDelete
  7. salamss kak ina,

    saya pon suka roti raisin nie cicah dgn air panas, sedp:):)

    ReplyDelete
  8. Mieja,

    sedapss kan roti nih...raisin dia pun juicy n fresh sgtttt

    ReplyDelete
  9. I need to know exactly what Ginger says about this!!!


    http://gaitedinsurance.info

    ReplyDelete
  10. alhamdulilah..saya memang since haifa lahir until now sudah pencen makan nasi lemak n roti canai.
    tapi yg lain masih going on...
    ;((
    sebab nya diri sudah gumuk sgt...itu yg tak nak makan 2 menda benda sodap tu..

    bagus tu kak..mari kita sesama merubah cara pemakanan kita...

    ReplyDelete
  11. Lin,

    bagus tu lin...jom2 kita sihatkan cara hidup kita :)

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages