Tuesday, December 21, 2010

'debt free'..ASB..wishlist

alhamdulillah
Ummi dan Ayah dah menarik nafas lega
ekceli since end of September arituh
lepas dapat rezeki dari entry ini
kami berdua dah langsaikan
hutang piutang personal loan
kenselkan semua credit card yang ada
pastu....fuhhhhhhh
lepaskan nafas lega

both of us are free from credit cards
pheww...
macam tak caya jek
bila dapat gaji
cam biasa masuk online banking
perkara pertama nak bayar utang
pastu cam blur kejap
sebab banyak utang dah abis
alhamdulillah

bukanle xde utang langsung kan
utang besar² cam utang umah n keta
still ada lagi
dan kami juga memasing
ada ASB loan
itu je utang yg tinggal
memang ada pendapat yg. berpandangan -ve
pada ASB loan nih
tapi ada jugak +ve side nya
boleh baca kupasannya di SINI
since both of us tak mungkin
dapat disiplinkan diri
masukkan certain amount
dalam bank as savings
dan akan tutup mata
buat tatau for 10 years
akan kehadiran savings itew
maka
kami pilih konsep ini
insyaAllah
dlm masa 10 tahun
kami akan dapat 6-figure cash
insyaAllah


PNB dah umumkan dividen ASB
alhamdulillah
7.50 sen seunit dan bonus 1.25 sen seunit
alhamdulillah
*kaching..kaching*

dan dan tu jugak
kepala otak teringin itu ini
haishhh
jadik cam si luncai la pulak
duk berangan je keje
duit belum ada kat tangan pun

tapi wishlist untuk tahun baru
apa salahnya kan...kan..kan..

apa yang Ummi inginkan?
  1. camera dslr
- gambar nih contoh aje...ntah berapa riban le model kat bawah ni

- Ummi dah hint kat Ayah nak beli camera ni guna duit dividen tu...
dan Ayah bagi greenlight..
tapi, in condition,
Ayah yang pilihkan
sebab Ayah lagi arif bab camera nih..
Ummi memang tatau apa² pun
2. handbag

-cantik kan handbag Jimmy Choo kat bawah nun...huhu...tak mampu nak membelinya...kompem ribu riban daaa

-Ummi just nak cari handbag biasa jek untuk lenjan bawak ke opis...
dividend hanya akan dikredit ke akaun pada 3 Januari nanti
alaaa....
by that time dah takde sales
Y.E.S dah tamat pada 31 Dec
huwaaaaaaaaa



*photos from google*


13 comments:

  1. kita (hubby) pon ada loan 6angka tu tp 20thn. hehehe ada gak wat wistlist. sama-samalah kita wish

    ReplyDelete
  2. sumi,

    oklah tu..sumi muda lagi..bolehla smp 20 thn..akak nih dah 'season'..haha...

    ReplyDelete
  3. bestnyaaaa kak ina....kita pon memang suka mnyimpan dlm asb....bgs kerajaan nk tolong org melayu sebenarnya:)

    kak ina, skrg tgh byk sale....beli dulu pastu topup duit asb hehehhehe

    ReplyDelete
  4. wah,bestner wishlist...hehehe

    ReplyDelete
  5. panjang cerita asb ni sebenarnya, kang kupas kat sini banyak lak isu. hehehe.. bukan la kata tak boleh, mmg boleh, cuma sumber duit tu ragu-ragu. some more, my dad bekas penasihat ASB dulu.. jadi masa kami nak masukkan duit kat ASB, ayah siang2 cakap, tak payah la aida, pergi bawa masuk tabung haji

    ReplyDelete
  6. lia

    sekadar wishlist jek..ntah terbeli ke tidak..hehe

    ReplyDelete
  7. aida

    ye ke?ntahla aida...tatau nk invest kt mana pun...ekceli, aritu TH pun ada invest kat company2 cayanunalif yg akak pelik sangat bisnesnya..nape nk invest kat situ ye...correct me if i'm wrong...akak pun bukan sll sgt bc berita nih...wallahua'lam

    ReplyDelete
  8. bestnya kak ina da debt-free. kita msh merangkak2 ke arah tu..:(

    ReplyDelete
  9. ealyie,

    takpe dik...still muda lagik...pelan2 kayuh :)

    ReplyDelete
  10. skrg ni option yang agak2 bersih is TH.. hehe, panjang ni kak nak tulis. tambah2 pasal islamic banking ni, aduh susah nak cerita.. nih kalau buka table minum kopi sampai esok tak habis.

    tapi yang pastinya, majlis fatwa kebangsaan pernah keluarkan fatwa, duit ASB tak boleh pakai untuk belanja haji

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. i dah let go loan tu... huhuu.. x mampu nak servis bila dah tak koje... ade la lebih sikit.. tp x penah lagi kuorkan.. ces.. konon2 nak tunggu dia beranak sampai 6 angka hahaha... mimpi la... mujur la dah masuk 5 angka...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages