Tuesday, December 28, 2010

Alysha dah masuk skool

Alysha baru berumur 3 tahun 1 bulan 20 hari pada hari ini
tapi Ummi strongly feel and believe
yang Alysha dah tak sabar nak masuk skool
memang nampak dia suka sangat socializing
bila nampak rakan sebaya dia
dia jadi eksaited
duk gelar budak tu as 'kawan Alysha'
eg.
g klinik n ada budak² lain bersama parent
si Alysha duk senyum² dari jauh kat budak tu
padahal budak tu buat 'dek' jek
bila balik umah
mula la dia duk bercerita
'tadi kan, Alysha smile kat kawan Alysha kat klinik'

memula last few months
dah pegi survey tadika montessori kat bandar u kat sini
tapi Ummi rasa cam kurang best sket dengan pendekatan dia
pastu pegi survey kat tadika abang kakak dia dulu kat semenyih
Tadika Maria
memang dah feel kalo pindah balik sana
memang nak sangat Alysha masuk tadika tu
Ummi memang suka pendekatan yang dorang gunakan
tapi...tak pindah² pun
'bunga²' dapat keje kat sana pun tarakkkk

pastu survey lagik
tanya kekawan ofis
kebetulan ada lak flyer sampai kat umah hari Ahad baru nih
ada program PERCUMA
dari Isnin-Jumaat minggu nih
2 jam setiap hari
untuk budak berumur 4-8 tahun
ada Qiraati, smart reading ke apetah n another 2 subjects

bila dipikir² Alysha
akan masuk 4 tahun in 2011
so, Ayah call untuk register nama Alysha
dia pun teramat² eksaited
Ummi yang risau
memikirkan camne la dia nanti
dari lahir sampai sekarang
x penah berenggang ngan Ummi
daytime duk umah jek
tak penah g taska pun

bila Ummi hantar dia semalam
memula dia duk atas riba Ummi jek
then Ummi bagitau dia yang Ummi nak masuk keje balik
dia cakap 'ok'
selamba jek muka dia
alahai...anak manja Ummi nih
independent rupanya
takde tanda² takut @ nak menangis ke
Ummi tinggalkan Kakak & Abang dia
kut² in case dia meragam menangis nak balik ke
tapi dorang duk kat luar kelas jek
ada kosi kat luar tuh

kol 12pm bila g amik dia
wallaaaa...kemain eksaited gumbira ria
Kakak dia bgtau
si Alysha x heran langsung ngan Kakak n Abang
dia sonok belajar
siap angkat tangan lagik
bila teacher tanya sape tau baca A-B-C
dia pun baca (dengan rentak lagu ABC tu)
A-B-C-D-E-F-G....diam jap...O-P-Q-R-S-T-U...dah selesai!!!
hahaha
teacher dia soh sumer clap clap clap
suka la Alysha

pagi tadi Ummi hantar pun terus g duduk ngan kawan²
dia yg umo 4 tahun
sumer besar²
dia jek yang kecik sebab baru umo 3 thn 1 bulan
tapi alhamdulillah
dia leh saing seiring dengan yang lahir awal tahun
sonok dia main ngan aktiviti yg. teacher dia bagi
masukkan mainan dalam benang/tali halus




Tadika Pintar Anak Soleh


Alysha berjalan menuju ke peer group dia sendirian


dah duduk..blur lak pic (dlm bulatan)


lagi blurred pic


nampak tu..dia tgh tengok group 5 tahun buat xtvt


her group


dlm keta otw ke tadika...saje buat mulut moncong


alala manja Ummi dah nak g skool


berjalan turun keta nak ke skool


pintu masuk skool

***tujuan Ummi hantar Alysha ke skool at 4 yrs old nih bukannya Ummi expect Alysha terus pandai baca ABC ke, pandai kira ke etc...matlamat Ummi ngan Ayah adalah untuk develop social skills pada Alysha..nak biar dia berkawan...insyaAllah***


20 comments:

  1. kak, anak saya si abang tu masuk school umur 4 tahun...mmg berkawan abes...sampai la ni cikgu ckp dia yg otai...hahahaha..
    wah...alisya ni bijak la...siap angkat tgn terus baca abc...saya tumpang bangga....

    ReplyDelete
  2. heee.. excited gak ni nak antar anak saya ke kinder... cemana laa rupanya...
    Inviting You To Join Give Away PILIH THEME BLOG

    ReplyDelete
  3. betul kak ina, nak bagi dia berani ... ;)

    ReplyDelete
  4. bagus tu hantar awal..
    biar dia kenal dunia lain sikit..
    tak de lah takut sgt kan...
    lagipun boleh belajar..

    ReplyDelete
  5. wahida...

    haha otai ye?rasanya bebudak lelaki mmg pandai bab2 berkawan ni(sama cam abang2 alysha)

    tula, x sangka gak dia berani angkat tangan n jawab

    ReplyDelete
  6. sweet,

    mmg teruja abis...nnti ari isnin lagi meriah sbb officially 1st day belajar

    ReplyDelete
  7. ummi izzah,

    itu tujuan sebenarnya...nak expose dia dgn dunia luar...

    ReplyDelete
  8. munna pun ingat nak hantar anak ke kinder bila umur dia dah 3 tahun ... skrg ni asal lalu je sekolah mana2.. mesti cakap itu sekolah kakak meya

    ReplyDelete
  9. memang bagus tindakan ummi untuk hantar alysha ke tadika seawal usia 3 tahun lebih nie...insyaallah alysha okey di tadika...

    ReplyDelete
  10. munna

    budak2 sekarang cepat matured berbanding zaman kita dulu kna..

    ReplyDelete
  11. Comelnya Alysha pegi sekolah. Bagus betul dia, siap angkat tangan tu. Memang berdikari sungguh. Congrats Alysha.

    ReplyDelete
  12. yus,

    tula pasal..akak pun x sangka dia ada keberanian camtuh...

    ReplyDelete
  13. Seronok bile tengok anak masuk taska..rse cepat mse berlalu.. :)

    ReplyDelete
  14. naurah..

    tula pasal..mmg masa cepattt sgt berjalan

    ReplyDelete
  15. tadika pintar naka soleh ni tak silap di asaskan oleh x-student UTP.. bagus la

    ReplyDelete
  16. bib,

    mmg betul tuh..ex student utp... :)

    ReplyDelete
  17. salam,

    saya nk tanya, tadika PINTAS tu di area mana ye.. n 1 more thing, u ada mention ttg tadika maria, is it tadika maria yg di jalan reko kajang tu? coz rasa mcm ada plan nk anta sana.. TQ ye

    Yani

    ReplyDelete
  18. Janie,

    Tadika Pintas tu kat Seri Iskandar Perak..

    yup Tadika Maria tu HQ kat Kajang Jln Reko..tapi yg sy hantar anak2 tu dia pny branch kat Semenyih...but still principal dia Mrs Joseph

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages