Thursday, March 17, 2011

How to handle frozen baby food?


pic sebagai hiasan sahaja



Ada requests from Nik Comel & Fiza on how to handle these frozen baby food
Tak susah sebenarnya
sebab I just applied the same as handling frozen EBM





caranya:



  • kalo baby biasa makan 2x sehari, maka, sediakan 2 bekas berisi frozen food(each for 1 feeding)..bekas 1 dan bekas 2


  • bekas untuk 1st meal akan dikeluarkan dari freezer/deep freezer pada waktu malamnya b4 tido dan disimpan dalam peti sejuk bahagian chiller


  • esok paginya, masukkan 1 bekas frozen food fari chiller tadi dan 1 bekas frozen food dari freezer/deep freezer ke dalam cooler bag berisi ice brick

  • di nursery, bila tiba waktu makan, pengasuh akan keluarkan bekas pertama tadi dah masukkan ke dalam food warmer(pastikan setting yang betul which is pada gambar food/bukan pada gambar botol susu)

  • dah siap, boleh dimakan terus

  • meanwhile, bagi bekas ke-2 pula, frozen food tersebut akan mengalami proses thawing semulajadi bila berada dalam cooler bag...once tiba time makan (let's say at 3pm), frozen food tersebut dah fully thawed dan boleh letak dalam warmer terus untuk dipanaskan



so...senang tak????simple je kan????










14 comments:

  1. wahhhh...

    sesenang 1 2 3. hehe... terima kasih. ;) ;)

    bole la simpan wat stok seminggu terus. --> mak "moden". muahaha...

    instant food tapi homemade dan berkhasiat!

    ReplyDelete
  2. Sima

    memang senang banget...nanti buat utk Qis yek

    ReplyDelete
  3. ahaha... ye. nak buat utk si bolat tu la. asek dok tergapai2 nak capai makanan nik aje. hehe.. cian skali tgk. rasa nak je kasi mkn. tapiii kene sabarrr 2 minggu je lagi. start smlm la dia cam tak sabar aje tgk org mkn.

    :D :D ujung minggu ni nak blend beras cam kak ina buat tu. hehe

    ReplyDelete
  4. boleh dijadikan rujukan ni...

    Jom join contest Aksi si Cilik Berbasikal

    ReplyDelete
  5. Sima,

    pas dah blend beras tu...simpan dlm fridge tau so that lambat berkulat

    ReplyDelete
  6. warmer snowbear xde tanda utk food...bole guna tak....

    ReplyDelete
  7. warmer snowbear xde tanda utk food...bole guna tak....

    ReplyDelete
  8. jaja

    bole...snowbear dia ada setting suhu kan?kene pandai2 adjust kat suhu tula ye

    ReplyDelete
  9. kak ina. wokey.. letak dlm chiller. hehe... rasa tak saborrr. byk lak nak kene wat weekend nih. ;)

    ReplyDelete
  10. kak Ina, masa letak makanan dlm warmer tu, akak pakai bekas apa?bekas plastik biasa ke?Kalau nak panaskan susu, boleh guna botol susu direct kan? Tp kalau makanan, mcm mana pula? Ana br bli warmer Avent. Masih musykil lg nak guna mcm mana. Belum khatam baca manual dia lg.hehehe...

    ReplyDelete
  11. Sima,

    eksaited ye..hehe...sila buat ye utk si Qis bambam

    ReplyDelete
  12. Ana,
    akak beli brand Little Bean..memang ada bekas pemanas makanan sekali..tapi kalo nak panaskan dalam bekas biasa pun boleh

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages