Monday, March 28, 2011

My lil growing Alysha

Ummi sekarang dah jarang belikan Alysha toys

instead Ummi suka belikan dia buku, crayon, colour pencil etc.

Ayah je suka sogokkan Alysha dengan macam² mainan

padahal ada 2-3 bakul mainan tersimpan gitu je

Ummi malas nak kuarkan sebab abis bersepah jadinya nanti

tapi one fine day Ummi nak kuarkan dan dort out mana yg elok &

mana yang dah terbarai untuk dibuang


di suatu malam yang tenang

dengan Ummi yang di dalam good mood

melayan 2 anak kecil bermain

while 3 anak besar layan diri tengok TV kat luar bilik




buku Alysha...mesti ada feveret karakter dia sama ada Pooh, Barney, Mickey mouse,Princess...




memula...koyakkan kertas pembalut crayon dan tulis kuat² sampai patah...hanya berhenti bila Ummi dah marah...huhu



nengok tu...dah patah 2 padahal baru jek beli..sebab tu Ummi beli yang murah² aje buat lenjan



ni le ropanya padahal baru 1st time digunakan
hasil karya Alysha


tanpa disuruh, dia gayakan camni bila Ummi nak snap pic



tekun

harap² Alysha terus tekun & gigih mcm ni la ye bila dah masuk sekolah nanti (masuk sekolah???? cepatnya masa...tahun 2014 dah naik darjah 1 dah dia...)



tetiba dia tunjuk kat Ummi...'Ummi..."A" '.....alolo...baru Ummi tau anak Ummi pandai tulis huruf A rupanya...pastu dia tulis huruf B tapi ada terlebey benjol lak kat B dia...alhamdulillah,walau tak masuk tadika pun dia ada gak belajar sikit² kat nursery



sonok tunjuk skill



dah peluk Frog dia pulak
nampak tu..dia letakkan crayon kat tangan Frog dia dan dia cakap 'ha..jom kita tulis ye..ye..ye'



tak puas hati lagi sebab Mr Frog tak leh grasp crayon tu



jom bergambar Mr Frog








5 comments:

  1. kalau duduk nursery mmg macam2 derang belajar kan kak ..

    ada pro & cons jugak nursery ni.

    **ops nieza tak pernah belikan derang lagi caryon .. apsal ekk?? kih kih kih. asyik belikan kaler cap tesco harga rm1 sekotak ... beli banyak2 ... hihihi

    ReplyDelete
  2. Nieja

    tulah..skrg kat nursery bebudak x duduk buang masa gitu je,belajar gak basic2 pny

    crayon?akak lagi suka dari kaler pensel sbb kaler dia lagi santek

    ReplyDelete
  3. alesya dah besar lah kak. 3 thn kan? baya khadijah. Tapi khadijah nmpk mcm baby je lagi haha..

    ReplyDelete
  4. mirah,

    patutnya 4 tahun tapi sbb dia ujung tahun..so baru 3 tahun 4 bulan

    ReplyDelete
  5. Alysha sebaya Anis.. tp Anis tak minat menulis.. dia minat main beskal, main lari2.. buku pun kurang...

    tapi Aliya suka buku, suka tulis.. dah pandai tulis A & O tp si kakak sikit pun tak amik port.. huhuuu... tp si kakak sibuk nak sekolah...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages