Thursday, March 3, 2011

Firas's reactions towards his 'meals' so far...

Since Firas dah mula makan makanan pejal last week
Ummi cam dah naik hantu
sonok duk prepare frozen homemade food for him
antara frozen porridge/puree yang Ummi dah buat:
  1. nasi (of course la kan!)
  2. potato
  3. carrot
  4. sweet potato
  5. broccoli

dan fresh fruit yang dah try bagi dia makan is Betik...(sebab Ummi pun suka betik nih)

Setakat hari ni, response Firas terhadap his solid food nih:

  1. nasi -------------->OK!
  2. potato------------>yummy..(caretaker cakap mmg feveret Firas yang nih)
  3. carrot------------>OK!
  4. sweet potato----->OK!
  5. broccoli---------->TAK SUKA (huwaaa..penat Ummi buat tau)
  6. betik------------>Not so OK...makan sket,tak habis pun (sudahnya terlampau lawas the next day sampai 6-7x poopoo cair...sian dia)

best tau bila weekend je dah tercari-cari nak buat frozen food apa pulak untuk lil Firas...suka try pelbagai makanan so that boleh tau mana yang dia suka, mana food yang dia allergy etc...

Ini broccoli yang Ummi buat last weekend...ended up dia x suka rupanya
Ummi tak rebus broccoli but instead just steamed up till soft sebab taknak hilang byk sangat nutrien kalo direbus...then diblend sampai halus

just steam them in the 'sieve'...see...haha...kreatif tak?malas nak guna steamer besar kalo nak steam sikit² jek




6 comments:

  1. Nanti nak cuba buat plak..hehhe

    ReplyDelete
  2. MyRule

    cuba jgn x cuba..once dah cuba...cam best sangat

    ReplyDelete
  3. same like my twin la kak ina, bila brocolli, dia juihkan semua kuar...sadis tul..now depa dah 8 month, i dah tak blend pun nasi, cuma masak lembik betul, lecek sket2..masak dengan salmon +carrot ker, atau + dengan apa2 sayur like carrot putih,bayam..diorang sukaaa

    ReplyDelete
  4. ida,

    owh ur twin pun x suke broccoli yek?nape eh?patutnya broccoli ni rasanya sedap je kan?hemmm

    ReplyDelete
  5. wah firas dah makan? tak sabar nak tunggu rayyan makan.. iskkkk.. leh la tanya2 nnt respi kiter sharing2..

    ReplyDelete
  6. jue

    aah dah dekat 3 minggu makan...hehe..boleh je nak sharing2

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages