Thursday, March 31, 2011

Solid Food 6 - 8 months





*credit to wholesomebabyfood.com


Bili ditengok pada chart di atas, banyak lagi makanan yang Ummi belum intro pada Firas...yang penah cuba :




  1. rice


  2. oat


  3. pumpkins


  4. carrot


  5. tofu

tu je...selain dari yang ada kat chart tu, Ummi penah gak try bagi :




  1. ikan bilis


  2. bayam


  3. broccoli


  4. kentang

dan penah gak guna air rebusan daging untuk buat bubur Firas


duk tengah mencari² lagi idea nak variasikan bubur dia....other than in the charts dan juga yang Ummi penah cuba, ada apa² lagi yang Ummi boleh try for a 7 month old baby???? Jom share.....

12 comments:

  1. ummi leh try avocado, kismis, apricot, epal, saderi, daun sup, kurma, _ all those jue dah try bg rayyan.. alhamdulillah die ok je.. hehehe jue bg rayyan makan dah seminggu dah.. minggu ni die bru masuk 6 bulan.. alhamdulillah tkde alergik most of it fruit atau vege..

    ReplyDelete
  2. juelee,

    menarik tuh...epal merah mmg sedia ada dah kat rumah...sama cam kurma..ummi dia je duk makan as milk booster,lupa lak nak kasi kat firas sama..hehe

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing..kurma,yogurt bagus utk baby..

    ReplyDelete
  4. Ummi

    yogurt dah leh bagi ke utk baby 7 bulan ye?

    ReplyDelete
  5. k.ina, anak kita pon dah start mkn
    kismis tak pernah tinggal, selain tuk memaniskan bubur ianya ikut sunnah.sy bagi kismis yg ada doa tu. nak tanyala agak2 start baper bulan bb mkn bubur yg xyah blend or tapis? sy masak pakai slow cooker dlm 3~4 jam dan mmg dah lembut sgt dah

    ReplyDelete
  6. mama shifa,

    tengok baby gak rasanya..maybe between 8-10 months xyah blend..tapi tgk gakla pada baby

    ReplyDelete
  7. semua yang akak tulis yus dah beri pada arif.

    Satu lagi yus beri gak arif yogurt, dia suka yogurt...pelbagai perisa..

    ReplyDelete
  8. yus,

    ooo yogurt pun dah kasi ye?hehe sedapss tuh tapi yg pelbagai perisa tuh banyak gak gula kan?

    ReplyDelete
  9. Anak Asu dah 10mos pun masih makan bubur blend...bila ada tekstur kasar sikit dia mcm ala-ala tercekik je...

    Nak buat camne, pakcik ni baru ada gigi sebatang...sabar jelah walau pun renyah sikit nak kena blend bagai...

    ReplyDelete
  10. Asu

    still blend gak ye?hehe...blend senang xyah kunyah2 kan

    ReplyDelete
  11. ida cam asik dok rotate menu sama jer kat twin tuh , kesian la plak pada derang..yang kurma segala bagai tu makan camana, buh dalam nasi bubur derang yerk...twin selalunya makan nasi bubur+ikan tenggiri+carrot,nasi+air daging +parsnip,nasi+bilis+carrot, then tukar2 la tu...buhsan jerrr kan

    ReplyDelete
  12. IDA,

    cubalah tukar2 menu tu...kalo nak masuk kurma,rendam kejap dalam air suam pastu kupas kulit luarnya n isinya masukkan dalam bubur yg dimasak...sedappps...firas suka...selain tu leh gak masukkan kismis

    sayur2 lak yg akak penah try selain yg ida sebutkan tu - keledek merah, brokoli, bayam, labu manis

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages