Thursday, March 17, 2011

Bekal makanan Firas ke 'sekolah'

Tiap² pagi Firas akan bawak bekal ke sekolah
huhu...baru nak masuk umo 7 bulan
pun dah pandai bawak bekal ye?
Selain EBM, inilah bekal yang dimaksudkan :
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
3 cubes of frozen homemade baby food
in this pic : 2 cubes of frozen potatoes + 1 cube of yummy pumpkin

masuk dalam tipuware cumil camnih
2 tipuware nih bekal utk 2 mealtime dia kat sekolah(nursery)



ini stok frozen baby food
lepas bekukan dalam ice cube tray tuh
kuarkan dan simpan dalam bekas lain
so that tray tu boleh digunakan berulang kali
bekas kiri tu : pumpkin
bekas kanan tu : rice


deep freezer yang saratsss
EBM ciput jek
frozen baby food yang banyakkkk



18 comments:

  1. untung firas dpt mak yg rajin

    ReplyDelete
  2. Ila,

    xdela rajin mana pun...cuma jadik suker buat mende2 nih :)

    ReplyDelete
  3. KAK INA.. DA YG BEKU TU DIORG PANASKAN GUNA WARMER KE? BIAR CAIR CAMTU JE KE DLM TIPUWARE?

    KASI LA CARA NAK THAW FROZEN BABY FOOD LAK. HEHE... ;)

    TQ TQ. :D

    ReplyDelete
  4. Sima,

    wokeh..insyaAllah next entry akak buat pasal tu k :)

    ReplyDelete
  5. i love u la kak ina. hehe... byk ilmu nak menurun ni ;)

    ReplyDelete
  6. mmg untung firas dapat mummy rajinnnnnnn.
    ;

    ReplyDelete
  7. heeeeeeeeeh,
    sama cam wafiyyyyy :D

    ReplyDelete
  8. Ha'ah kak, explain lah mcm mana akak handle frozen food tuk firas kat nursery. Saya pon tgh nak buat preparation sbb qaira nak masuk 6 bulan dah...excited...^_^

    ReplyDelete
  9. lin,

    bila dah minat,gitu ler...hihi

    ReplyDelete
  10. fiza,


    tunggu tau...nanti akak buat...senang jek

    ReplyDelete
  11. senang ya dh ade prozen food..bila2 nak je panaskan...

    ReplyDelete
  12. kak ina, sy xguna warmer adekah dengan bekalkan bubur dan dimasukkan dalam food jar yg tahan panas 7-8jam tuh also praktical?sy buat trus untuk 2kali makan dan bila meal time caretaker akan amik half untuk lunch half untuk mkn petang..

    ReplyDelete
  13. shila

    itu paling afdhal..heheh...sbb freshly made...frozen ni utk yg sibuk cam akak nih(plus bearanak 5 kan kan kan hihi)

    ReplyDelete
  14. hez,

    i tak penah handle frozen food utk anak2 ni.. memang xde pengalaman langsung.. tp mcm best jer bila tgk kawan2 dok praktis benda ni.. dulu masa ANis dok rumah opah, pagi2 opahnya dah siap masakkan bubur.. ibunya cuma bekalkan pampers & susu jer... kdg2 bekalkan finger food jer... huhuuu..

    bila Aliya pulak.. dah dok rumah kan.. so memang fresh dari dapur la...

    ReplyDelete
  15. bib,

    opahnya rajin masakkan utk cucunya..bertuah you...

    fresh food is much healthier than frozen food...but frozen food is way better than instant baby food kan?

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages