Sunday, April 26, 2009

CD---->rashes?

kalini Ummi nak bercerita tentang CD pulak...memang Ummi belum lagi fully CDing Alysha...tapi, selama ni siang almost full CDing la kecuali insert tak kering, pakai dispo gakla...yang Ummi nak cerita kali tentang percubaan pertama Ummi pakaikan CD untuk Alysha wktu malam...last nite...Ummi dah konfiden pakaikan Alysha CD jenis CM with 2 inserts(1 panjang +1 pendek)....FYI, Alysha bukanlah heavy wetter...memang jenis light wetter...hatta, pakai dispo biasa-biasa untuk malam pon tak PERNAH leak.....

waktu pakaikan CD tu memang Ummi dah 3-4 kali check supaya kemas dan rapi nak elak dari leaking...


tapi percubaan Ummi diakhiri dengan kegagalan & kesedihan bila CD Alysha leak both bhg depan & belakang...dan yang paling Ummi sedih...celah peha Alysha naik biji-biji air RASHES....uwaaaaaaaaaa.....sejak lahir walau pakai dispo Alysha tak eprnah naik rashes....sian dia....cepat-cepat Ummi sapukan krim dan ditepek pulak dengan bedak Agnesia...waktu Ummi sapu krim tuh...terus terdiam dia tak berkelip mata dek kesedapan Ummi duk sapu kat tempat naik rashes tuh...gatal...siannnnn


nanti Ummi nak cuba lagi..kalini dengan CD LT pulak...tapi biarlah rashes dia baik dulu...kalau tak,menyeksa dia jek.....now, habiskan dispo-dispo yang ada....

14 comments:

  1. oh hari tu anak saya pakai cd lt pulak yang naik rashes. kebetulan masa tu dia mmg kena serangan eczema. bila pakai cd naik pulak rashes kat area yang ada getah kat peha tu.

    ReplyDelete
  2. CM tue apa heheheh??? tak tahu shortpom

    alahai siannya alysha,
    so far zulaikha & suffiya pakai apa2 CD no rashes kecuali Zulaikha pakai dispo balik start merah2 balik.

    ReplyDelete
  3. owh...ada eczema ye?hmm...alysha ni ntahla...dia mmg xde eczema...tapi tulah,ada a few brands lagi to try...tgk camne

    ReplyDelete
  4. aiyya! apa sudah jadi? (quote my collegue :-) )

    tapi alysha mmg pernah pakai CD tu kan? napa baru sekarang naik rashes?

    maybe kena bubuh krim before pakai CD untuk elak new rashes naik.

    ReplyDelete
  5. cikwawi

    mmg dia penah pakai tapi siang je..malam ni baru 1st time

    ReplyDelete
  6. nieza

    CD yg akak dapat free arituh..tapi akak perasan memang getah dekat peha dia tuh ketat sgt compared to LT...maybe x sesuai pakai malam kut

    ReplyDelete
  7. hmm.. mungkin getah kat tepi tu yg buat jadi rashes & mungkin juga tak tahan basah kencing tuh.... mcm anis & aliya dah biasa guna dispo murah, 1 hari ayahnyer beli huggies.. sudahnya kat belakang penuh rashes.. kwang kwang.. Aliya, kdg2 jer I pakaikan Cd (yg murah2 beli kat Tesco)..

    ReplyDelete
  8. memang I perasan getah dia ketat sikit banding ngan yg lagik satu

    ReplyDelete
  9. ya khadijah pun ada juga sesekali naik ruam bila pakai cd. Nk kata on particular brand, tak juga. Cuma skrg ni mirah basuh guna 1/4 cup pureem had dgn air full load.

    ReplyDelete
  10. hemm...akak x masuk mesin tau CD..akak basuh pakai tangan jek...(akak senduiri yg basuh,x kasi maid buat)...takpe..baru 1st time try malam..akan kucuba lagi dan lagi

    ReplyDelete
  11. Kak Ina,basuhan tangan possible utk naik rashes if tak bilas betui2.detergen akan termendap.ini saya dpt dri owner babyznmom.dia kata CD mmg direka utk basuhan machine sbb machine akan bilas dgn baik.so tak ada detergen mendap..
    klu nak basuh tgn gak, bilas byk kali, make sura takde sabun dah

    ReplyDelete
  12. Dayah...

    owh okey...noted...tengssssssssss

    ReplyDelete
  13. kak ina, betul ckp dayah tuh, kalau akak basuh tangan pon, then rinse and spin guna Wm la.. less possibilities detergen mendap dlm diapers. Kalau selalu sgt rashes, try strip wash CD tuh..

    ReplyDelete
  14. aja

    tulah....now mmg guna WM jek...sayang sbnrnya nak guna WM...hihi

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages